Bundan belki 15 yıl önce kimse bu testleri umursamıyordu. Ta ki Renault’nun ilgisi bu alanda yoğunlaşıp ardıardına 5 yıldızlı modellerini piyasaya sunmaya başlayana kadar. Bu noktadan sonra, Fransız üretici pazarlama stratejisini güvenlik seviyesi premium modellerin üzerinde olan sıradan modelleri üzerine kurdu ve bu tabii ki savaş anlamına geliyordu. Günümüzde Euro NCAP çok daha farklı değerlendirme kriterlerine sahip ve bu nedenle de 5 yıldız almak eskisi kadar kolay değil. Tabii bu bizim için iyi haber, çünkü Euro NCAP notları cimrileştikçe biz yaşama bağlanıyoruz.
Avrupa’nın yeni otomobil güvenlik kurumunun son test menüsü bir hayli kalabalıktı. Bunun nedeni uzun yıllardır piyasada olan bir dizi modelin yeni yönetmeliklere göre teste tabii tutulması. Zaten piyasada 10 yılını devirmiş Fiat Punto’nun deforme olabilen bariyerle tekrar buluşmasının nedeni de bu. Ne yazık ki bu buluşmada bariyer baskın taraf oldu. Punto, Euro NCAP’in tarihinde bir ilke sebep olarak testten yıldız almadan ayrıldı. Aslında Punto’nun kabini yeterince sağlam ve bu sayede yaşam alanı konusunda makul. Fakat mankenlerin göğüslerine aldıkları aşırı darbeler nedeniyle Punto en yüksek başarıyı elde edebileceği yetişkin korumasında bile yüzde 51’de kalmış. Buna yaya korumada yüzde 52, çocuk yolcu güvenliğinde yüzde 43 ve sürüş yardımcıları bölümünde alınan 0’lık sonuçlar eklenince yıldızlar tek tek sönmüş. Punto’nun sadece sürücü için emniyet kemeri uyarısı olması, hiçbir aktif yardımcısı olmaması artık son kullanma tarihinin geride kaldığını gösteriyor. Tabii bunda Fiat’ın büyük ihmali var. Çünkü Punto kadar olmasa da yine de bir hayli yaşlı olan Toyota Yaris aynı testten 5 yıldızla ayrılmayı başardı. Yani mesele modelin geliştirilme tarihi değil, paketin güncelliği.
Paketin güncelliği bir diğer modelde daha dikkat çekiyor. Dacia’nın merakla beklenen ikinci nesil Duster’ı da testten sadece 3 yıldız aldı. Aslında ilk nesil Duster da 3 yıldızlı bir araçtı ama ikinci neslin girdiği sınav çok daha zorlu. Dahası pahalı yardımcı sistemler olmadan alıp alabileceği yıldız da sadece 4’tü ama 3’te kaldı. Bu tabii ki savunulacak bir durum değil ama yine de bilinmesi gerekli, düşük maliyet odaklı bir modelin yardımcı sistemlerle donatılması tabii ki çok daha zor. Fakat yine bilinmesi gereken bir diğer nokta; Duster’ın ikinci neslinde otomatik klima ve 360 derece park kamerası sistemi gibi donanımlar var ama şehiriçi fren yardımcısı ya da şerit takip asistanı yok.
Testin diğer katılımcıları da ilginç sonuçlar almış. Örneğin Kia’nın küçük hatchbacki Rio ve küçük crossoverı Stonic, standart versiyonlarıyla 3 yıldızda kalırken güvenlik paketine sahip versiyonlarıyla 5 yıldız almış. Honda Civic HB teste ilk girişinde 4 yıldızda kalırken ikinci denemede 5 yıldızı yakalamış. Yine eski bir model olan Alfa Romeo Giulietta 3 yıldızda kalırken, DS3, Ford C-Max/Grand C-Max ve Ford Mustang ona aynı yıldız sayısıyla eşlik etmiş. İlginç bir sonuç, Hyundai Kona standart versiyonuyla ile 5 yıldız almayı başarmış.
Euro NCAP’in son test sonuçları için tıklayın.