Nissan crossover kapısını açtı ve diğerleri girmeden de kasalarını bir hayli doldurdu. Fakat Japon üreticinin işi her zamankinden daha zor. Qashqai şiddetli bir saldırı altında zirvesini savunmaya çalışıyor ve Juke da her geçen gün daha da güçlü rakiplerle mücadeleye zorlanıyor. Bu rakiplerden en sonuncusu Seat çatısından çıktı ama aslında üç güçlü crossoverdan sadece ilki: VW Grup’un ilk küçük crossoverı Arona.
Arona ile ilgili detaylara geçmeden önce en yeni haberi verelim. Arona satışa sunuldu ve tabii ki fiyatları da belli oldu. Seat fazla akıl karıştırmamak adına Arona ürün yelpazesini sade tutmuş; Style ve Xcellence isimli iki donanım seviyesi mevcut ama Xcellence sadece tek motor/şanzıman ikisiyle satılıyor. Anlayacağınız sadece 3 satırlık bir fiyat listesi söz konusu. Baz donanım olan Style’da 6 havayastığı, 16 inçlik alaşım jantlar ve 5 inçlik multimedya ekranı sunuluyor. Çift katlı bagaj zemini bir diğer önemli donanım ve kullanışlılık açısından önemli katkıları olabilir. Xcellence donanım seviyesindeyse bunlara anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, 8 inçlik multimedya ekranı ve Mirrorlink bağlantısıyla otomatik klima gibi ekipmanlar ekleniyor. Xcellence donanım seviyesinde tavan rengi de (siyah, gri, turuncu ya da gövde rengi) seçilebiliyor. İsteğe bağlı olarak adaptif hız sabitleme sistemi, daha büyük jantlar ve park kamerası gibi donanımlar da listeye eklenebiliyor. 1,0 litrelik TSI motor Arona’nın tek güç kaynağı ve istenirse manuel istenirse de DSG şanzımanla alınabiliyor. Manuel şanzımanla 95 HP güç ve 175 Nm tork üreten motor, DSG şanzımanlı versiyonda 115 HP güç ve 200 Nm tork üretebiliyor. Xcellence donanım seviyesi sadece DGS şanzımanla geliyor. Arona’nın güncel fiyat listesini aşağıdaki bağlantıyı takip ederek inceleyebilirsiniz.
Seat Arona fiyat listesi için tıklayın.
Arona’nın hedefi gayet keskin belirlenmiş. Otomobilin boyu 4,14 metre ve bu sayede Nissan Juke, Renault Captur ve Peugeot 2008 gibi rakipleriyle neredeyse aynı. Tasarımı genel Seat dilini yansıtıyor ama Ibiza ile karıştırılmayacak kadar da SUV’umsu görünüyor. Bunda Ibiza’ya göre 10 cm’ye yakın arttırılan yüksekliğin, farklı renge sahip tavan (tavan gri, siyah, turuncu ya da gövde renginde tercih edilebiliyor, böyle 68 kombinasyon var) ve karoseri saran plastik koruma bantlarının da etkisi var. Aracın yüksekliği 10 cm artmış olsa da süspansiyon sisteminin yüksekliği sadece 1,5 cm arttırılmış.
Tabii farklılığın da bir dozu olması gerekli yoksa elinize geliştirmesi aşırı pahalıya malolmuş bir model geçer. Arona’nın iç mekanı da bunu destekleyecek şekilde Ibiza’dan neredeyse değiştirilmeden alınmış. Büyük bilgi ekranı üst donanımları satın alanları kendini daha iyi hissettirecek ama bu ekranın yeri sürüş pozisyonuna göre bir hayli aşağıda konumlu. Arona’nın arka koltuk sırası küçük sınıf ortalamalarında alan sunacaktır ama artan baş mesafesi sayesinde ferahlık algısı daha iyi olabilir. Modelin bagaj hacmi 400 litre olarak açıklanıyor ki bu değer kompakt sınıf için bile makul.
Motor bölmesinde bilindik motorlar yer alacak. 1,0 litrelik TSI’ın 95 HP ve 115 HP güç üreten iki versiyonunu 1,5 litrelik TSI’ın 150 HP güç üreten versiyonu izleyecek. Bu motorlardan sadece 115 HP güç üreten 1.0 TSI 7 vitesli DSG ile alınabilecek. En güçlü benzinli motorsa sadece FR donanım seviyesiyle satılacak. Dizel cephesindeyse 1,6 litrelik TDI motorun yine 95 HP ve 115 HP güç üreten versiyonları olacak. Baz dizel 5 vitesli manuel şanzımanın yanısıra 7 vitesli DSG ile de alınabilecek. Güçlü dizelse sadece 6 vitesli manuelle satılacak. Seat kimi pazarlar için atmosferik beslemeli 1,6 litrelik motor ve otomatik şanzıman opsiyonunun üretileceğini açıkladı ama bu motor seçeneğin muhtemelen Avrupa versiyonlarında bulunmayacaktır. Yoksa bizim için ilginç bir başlangıç seviyesi oluşturabilirdi.