Honda’nın kompakt sınıftaki üyesi Civic, sedan karoserden sonra hatchback karoserle de satılmaya başlandı. Hatchback Civic, sedan kardeşinden farklı olarak selefinden çok daha sportif olma iddiasında ve bunu daha ilk tanışmada itiraf etmekten de korkmuyor. Peki Civic’in yeni karakteri ne kadar güçlü?

1- Nedir?

Honda’nın kompakt sınıf hatchbacki. 4,52 metrelik boyu v 2,70 metrelik aks mesafesiyle oldukça iri bir hatchback. Kıyaslamak gerekirse Toyota Auris’in boyu 4,33 metre ve aks mesafesi 2,60 metre, VW Golf’ün boyuysa 4,26 metre ve aks mesafesi 2,64 metre. Civic’e en yakın kompakt hatchback 4,33 metrelik boyu ve 2,66 metrelik aks mesafesiyse Opel Astra gibi görünüyor.

2- İç mekanı nasıl?

Sedanla aynı ve teknolojik olarak oldukça çekici. Sedan karoserli versiyondan farklı olarak HB sadece Sport isimli nispeten zengin donanım seviyesiyle geliyor ve bu sayede de iç mekanın teknolojik havası daha net hissediliyor. Dijital gösterge tablosu ve 7 inçlik ekran HB’in standart donanımında geliyor. Ekran üzerinden araç ayarları yapılabiliyor ve multimedya fonksiyonları kullanılabiliyor. Hatta temel işlevler için fiziki kumandalara sahip havalandırma sisteminin diğer ayarları da bu ekran üzerinden yapılıyor. Ekranın çözünürlüğü yeterince iyi, çalışma hassasiyeti de başarılı ama biz grafiklerinin Honda kurumsal diline daha yakın olmasını tercih ederdik. Kabinde kullanılan malzemeler sınıfın ortalamasını tutturmakla yetiniyor, genel hava iyi, ele gelen yerlerdeki dokunma hissi de yeterince tatmin edici ama kimi bölümlerin biraz daha havalı detaylara sahip olmasını isteyebilirsiniz. Kokpitin en önemli avantajı saklama alanları. Kapı içi cepleri çok geniş değil ama vites konsolu üzerinde 3 tane büyük saklama alanı var. Bunlardan orta konsolun altında kalanı daha çok kablo bağlantı noktası gibi düşünülmüş. Buraya kablonuzu bir kere takmanızı ve orada bırakmanızı tavsiye ediyoruz çünkü bağlantılar çok aşağıda kaldığı için doğru bağlantı noktasına doğru kabloyu bir kere takmak bile yeterince zor. Fakat bu sayede kablo orta konsolda kayboluyor ve bağlayacağınız cihaz için de vites kolunun önünde bolca alan var.

3- Arka koltuklar nasıl?

Uzun aks mesafesi sayesinde diz mesafesi oldukça iyi, baş mesafesi de tavanın hafif kamburu sayesinde gayet başarılı. Cam alanları biraz dar ama bu bölüm iç sıkıcı değil. Şaft tüneli, ki burada sadece bir tünel olmaktan ibaret, Honda’dan bekleyebileceğinizden daha yüksek. Yine de orta boylu bir yetişkin orta koltukta seyahat edebilir çünkü ön koltuk kızaklarının arkasında yeterli ayak boşluğu var. Bu bölümde havalandırma çıkışı bulanmaması fiyat sınıfına göre bir eksik olarak görülmeli.

4- Bagajı nasıl?

420 litrelik hacmiyle oldukça geniş. Bu değer sınıf ortalamasının üzerinde ama belirtmekte fayda var, Civic HB lastik tamir kitiyle geliyor. Bagaj selefinin kullanışlılığına tam olarak erişemiyor. Yeni nesilde kullanılmaya başlanan çok kollu arka aks nedeniyle bagaj zemini tamamen düz tasarlanamamış. Bunun yarattığı etki az ama duvarlarda da tekerlek çıkıntıları nedeniyle alan kaybı var. Yine de rulo perde şeklinde tasarlanmış pandizot gibi detaylarla bagaj hacmini kullanışlı olarak niteleyebiliriz.

5- Sürüşü nasıl?

Yeni altyapının en önemli farkı çok kollu arka aks. Bu sayede son iki nesil Civic HB’lerin (son neslin makyajlı versiyonları dışında) tahta sertliğinde süspansiyon sistemleri yerine daha yumuşak ayarlarla yüksek tutunma kararlılığı elde edilebilmiş. Dahası çift pinyonlu direksiyon gibi donanımlar da hem park manevralarını kolaylaştırıyor hem de direksiyonun yüksek hızlara uyumunu arttırıyor. HB’in konfor seviyesi yüksek, hem gürültü izolasyonu hem de süspansiyon sisteminin darbe emiş kalitesi çok iyi ayarlanmış. Yol tutuş konusunda eksiği yok, burnu izine çok sadık ve arka kısım da burnu rahat bir tavırla takip ediyor. Zorlandığında önden kayma eğilimi göstere göstere geliyor ve yumuşak bir müdahaleyle durdurulabiliyor. Civic HB ne yazık ki ağır bir otomobil. 1,4 tonun üzerindeki boş ağırlığı güncel rakiplerinin kimilerinden 200 kg daha fazla. Hal böyle olunca da hızlı virajlardaki sürüş keyfini dar virajlara taşımakta zorlanıyor. Benzer şekilde motor performansı da bundan zarar görüyor. 1,5 litrelik motor, turbo besleme sayesinde 182 HP güç ve 220 Nm tork üretiyor. Motorun maksimum torku kulağınıza düşük gelebilir ama bu durum CVT şanzımanlı versiyon için geçerli. Ülkemizde satılmıyor ama manuel şanzımanla aynı motor 240 Nm tork üretiyor. Yine de 20 Nm tork eksiği için kimsenin gönlünü kırmanın alemi yok. Maksimum tork 1700 d/d’da geliyor ve bu sayede yüksek çekiş sunuyor. CVT şanzımanın motorla uyumu da yüksek. Fakat yüksek boş ağırlık nedeniyle ilk kalkışlar ve düşük hız performansı beklendiği kadar yüksek değil. Eğer pist gününe katılırsanız ortalama hızınız hep yüksek olacağı için motorun gücünü rahatça hissedebileceksiniz. Dağ yollarında keyif sürüşü yaparkense Civic’in kaputunun altındaki atların çekingen olduğunu düşünebilirsiniz.

6- Tüketimi nasıl?

Bu bölüm de yüksek boş ağırlıktan etkileniyor. Bizim ortalama tüketim verimiz 7,9 litre/100 km idi. Şehirde tüketim 9 litre/100 km civarında seyrediyor, şehir dışındaysa 7 litre/100 km’nin altına düşmesi, en azından normal sürüş tarzıyla pek imkan dahilinde değil.

7- Fiyatı nasıl?

Civic HB, pazarın en sade fiyat listesine sahip: Sadece 1,5 litrelik benzinli motor, sadece CVT şanzıman ve sadece Sport donanım söz konusu. Bu haliyle zengin donanıma, yüksek güce ve sınıfının benzinli motorla üst sınırlarına yakın fiyat seviyesine sahip.

Honda Civic HB fiyat listesi için tıklayın.

8- Satın almalı mıyım?

Sürüşü keyifli, kullanışlılığı üst düzey ve konfor konusunda pek çok sedandan daha iddialı. Üstelik Honda üretimi olmasıyla muhtemelen uzun yıllar sorun çıkarmadan kullanılabilir kalacak. Evladiyelik bir otomobil için oldukça çekici.

honda civic rs yorum Honda Civic Sedan test yorum Honda Civic Sedan test yorum Honda Civic Sedan test yorum Honda Civic Sedan test yorum Honda Civic Sedan test yorum Honda Civic Sedan test yorum Honda Civic Sedan test yorum