Otomotiv dünyası, son 100 yılın en büyük kabuk değişimini yaşıyor. Artık mesele sadece bir motorun tekerlekleri döndürmesi değil; yazılımın, verinin ve yapay zekanın aracı yönetmesi. Bu büyük dönüşüm, 2PLAN tarafından İstanbul Etiler’de düzenlenen **”E-Mobilite’nin Dönüşümü Konferansı”**nda masaya yatırıldı.

Sektörün önde gelen isimlerinin bir araya geldiği zirveye damga vuran tespit ise Tofaş Markalar Direktörü İbrahim Anaç’tan geldi: “Eskiden otomobili mekanik bir sistem olarak görüyorduk. Bugün ise cep telefonları nasıl sadece iletişim aracı olmaktan çıkıp birer yaşam üssüne dönüştüyse, otomobiller de dijital bir platform haline geliyor.”

Kırılma Noktası: 2026-2028 Arası

Konferansta öne çıkan en kritik verilerden biri, dönüşümün takvimiyle ilgiliydi. Boston Consulting Group (BCG) Yönetici Ortağı Aykan Gökbulut, küresel pazardaki dengelerin nasıl değiştiğini çarpıcı rakamlarla ortaya koydu.

Gökbulut’a göre, elektrikli araç penetrasyonunda (yaygınlaşma) ülkeler arasında uçurum var:

  • Çin: %30 (Pazar lideri)

  • Avrupa: %15

  • ABD: %7

Daha da önemlisi, oyunun kurallarını değiştiren “yeni oyuncuların” (Tesla, BYD, Togg gibi markalar kastediliyor) pazar payı şimdiden %16’ya ulaşmış durumda. Gökbulut, otomotiv tarihindeki en büyük dönüşümün ve kartların yeniden dağıtılacağı dönemin 2026, 2027 ve 2028 yılları olacağının altını çizdi.

“Sahiplik” Kavramı Tarihe mi Karışıyor?

Zirvenin bir diğer sıcak gündem maddesi, değişen tüketici alışkanlıklarıydı. Garanti BBVA Tüketici Finansmanı Direktörü Koray Öztopçu, özellikle Z kuşağı ile birlikte “araca sahip olma” arzusunun yerini “erişime” bıraktığını belirtti.

Araç fiyatlarının artması ve şehir içi mobilitenin çeşitlenmesiyle birlikte şu trendler yükselişte:

  1. Saatlik Kiralama: Şehir içinde anlık ihtiyaçlara çözüm.

  2. Abonelik Modelleri: Satın almadan, belirli sürelerle araç kullanımı.

  3. Kullandığın Kadar Öde: Tüketici, sadece direksiyon başında olduğu süre veya mesafe için ödeme yapmaya yöneliyor.

Sigortada “Dijital Ekran” Devrimi

Sigortaladım.com Genel Müdür Yardımcısı Orçun Kızıltepe, teknolojinin sigortacılık sektörünü nasıl dönüştürdüğüne dair fütüristik bir vizyon çizdi. Yakın gelecekte kasko ve trafik sigortası poliçelerinin, acentelerden değil, doğrudan aracın ön konsolundaki ekrandan satın alınabileceğini belirtti.

Ancak otonom sürüş teknolojisi beraberinde büyük bir hukuki soruyu da getiriyor: “Otonom moddaki bir araç kaza yaparsa suçlu kim? Yazılımı yapan üretici mi (OEM), yoksa araç sahibi mi?” Sektör, bu sorunun cevabı için regülasyonların netleşmesini bekliyor.

2PLAN: Bilgiye Erişim Platformu Oluyor

Ev sahibi 2PLAN adına konuşan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür, şirketin misyonunun sadece araç alım-satımı olmadığını vurguladı. Ülgür, “Tüketicinin kafasındaki soru işaretlerini gidermek, doğru bilgiye ulaşılabilirliği artırmak için bu etkinlik serilerini sürdüreceğiz. Elektrikli araçlardan kadınların sektördeki yerine kadar her konuyu uzmanlarla konuşmaya devam edeceğiz” dedi.