Renault-Nissan ittifakı, iki üreticinin eksik unsurlarını diğerinin bünyesindeki değerlerle tamamlamasını içeren, belki de günümüzün en verimli ortaklığı. Bu yolda Renault crossover-SUV üretimi açısından çok güçlü bir zemine sahip oldu. Captur, Kadjar ve şimdi de Koleos bunun kanıtı olarak karşımızda duruyor. Bu noktada Koleos’un yeri biraz daha önemli. Çünkü o aslında Renault’nun ilk SUV denemesiydi. Ne yazık ki Güney Kore’de Samsung tarafından geliştirilen bu araç bizim değer listemizde yukarılara çıkamadı. Bu nedenle şu anki konumuz olan yeni SUV’un bu adı devam ettirmesi neresinden bakarsanız bakın sürpriz. Çok az kullanıcı tamamen başarısız olmuş bir modelin adını yaşatmak için geçmiş deneyimleri canlandırmak gibi büyük bir riske girer.
Asıl konumuza dönecek olursak, aslında Koleos’un ikinci neslinin korkulacak ya da çekinilecek bir durumu yok. Çünkü basitçe ifade etmek gerekirse Koleos aslında Nissan X-Trail’in Renault logolu versiyonu. Tabii ki ikili arasındaki benzerliklerin neredeyse tamamı karoserin altında görülmeyecek yerlerde gizli ama temel durum da bu. Koleos’un 4,67 metrelik uzunluğu kuzeninden biraz daha fazla ama 2,71 metrelik aks mesafesi X-Trail’le aynı.
Kolos’un dış tasarımı gibi iç mekanı da tamamen Renault genetiğine sahip. 7 inçlik dokunmatik ekran giriş seviyesinde sunulurken 8,7 inçlik dokunmatik ekran en azından Icon isimli üst donanım seviyesinde standart olarak sunuluyor. Hazır laf donanımlardan açılmışken, baz donanımda bile eller serbest anahtar sistemi, geri görüş kamerası, elektronik klima ve elektrikli katlanabilir dış dikiz aynaları gibi donanımlar standart olarak sunuluyor. Icon’daysa şerit takip sisteminden LED farlara ve eller serbest açılabilen elektrikli bagaj kapağına kadar bir dizi donanım listeye ekleniyor. İç mekanla ilgili son sözümüz; oldukça iri bir araç olmasına rağmen Koleos sadece 5 koltuklu olarak sunuluyor.
Motor kaputu altında Nissan izleri beklenenden daha güçlü bir şekilde görülüyor. Talisman’da ve diğer modellerinde hep kendi şanzımanlarını kullanmayı tercih eden Renault, Koleos’ta Nissan’ın CVT şanzımanı X-Tronic’i kullanmayı tercih etmiş. 1,6 litrelik dizel motor da şimdilik tek güç kaynağı olarak sunuluyor. 130 HP güç ve 320 Nm tork üreten motor gücünü ön aksa aktarıyor. Model broşürlerinden anladığımız kadarıyla Renault’nun belirsiz bir zaman sonra 2,0 litrelik dizel motora sahip Koleos’u satışa sunmak gibi bir niyeti de olabilir. 175 HP güç ve 380 Nm tork üreten bu motor gücünü yine X-Tronic CVT şanzıman üzerinden ama bu sefer 4 tekerleğe birden aktarıyor. Tabii güncel vergi sistemiyle bu versiyonun fiyatı bir hayli tuzu olacaktır.
Madem laf fiyatlara geldi o zaman bunu değerlendirelim. Renault yeni modeli için oldukça iddialı bir fiyat seviyesi belirlemiş. Fiyat seviyesi o kadar ilginç ki yakın zamanda makyajlı versiyonu satışa sunulacak olan Nissan X-Trail bile yepyeni bir model olan Koleos’un yanında biraz daha pahalı kalıyor. Yukarıda kabaca belirttiğimiz donanım listesiyle bu iddia bir adım daha ileri taşınıyor ama Koleos’ta X-Trail’in 7 koltuklu kurulumu yok.