Hyundai ve Kia aynı gruba dahiller ve bu nedenle de benzer ürünler sunmaları son derece normal. Fakat bu kadar sert rekabet ortamında bir de birleriyle mücadele etmelerini anlamak zor. Bunun son örneği küçük crossoverlar. Evet Hyundai Kona’yı tanıttı ve bu önemli pazara girdi. Kia’nın 1 hafta bile beklemeden kendi küçük crossoverını tanıtmasıysa Kona’nın yarattığı etkinin bir kısmını alıp götürdü. Üstelik iki model ortak bir üretim bile değil. Tabii bunların hiçbiri bizim sorunumuz değil. Bizim sorunumuz Stonic’in neler vaaddettiği.

Detaylara geçmeden önce son haberi paylaşalım. Stonic’in Türkiye fiyatları belli oldu. Stonic ilk etapta sadece benzinli motor ve otomatik şanzımanla satılacak. Baz versiyon 1,4 litre hacme sahip atmosferik beslemeli benzinli motor ve otomatik şanzımana sahip versiyon ve bu versiyonun fiyatı 123 bin 900 TL olarak belirlenmiş. 1,0 litrelik turbo beslemeli benzinli motora ve çift kavramalı şanzımana sahip versiyonun baz fiyatıysa 141.900 TL olarak belirlenmiş. Stonic’in en pahalı versiyonuysa 153 bin 900 TL’lik satış fiyatına sahip. Donanım açısındansa Stonic iyi hazırlanmış: Baz versiyon 6 havayastığı, 7 inçlik ekran ve geri görüş kamerası gibi donanımlara sahip.

Not: Bilgi için Mercan Korupark’a teşekkürler…

Kia Stonic fiyat listesi için tıklayın.

Stonic, tasarım itibariyle son dönem Kia modelleriyle paralel bir çizgiye sahip. Özellikle ızgara tasarımı modelin kesin bir Kia olduğunu duyuruyor. Tasarımın genelinin Kona’dan daha kolay kabul edilebilecek klasik çizgilere sahip olması Stonic’in elini güçlendirebilir. Boyutları kardeşiyle benzer: Boyu 4,14 metre ve aks mesafesi 2,58 metre. Aracın hem boyu hem de aks mesafesi Kona’dan 2 cm kısa. Bu eksiklik, arka koltuk diz mesafesinde hissedilebilecek bir farkı belki yaratır belki yaratmaz. Şimdilik tek bildiğimiz iki aracın farklı altyapılar üzerinde yükseldiği ve bunun da kullanımdan motor seçeneklerine kadar bir dizi ayrışmaya yol açabileceği. Stonic’in bagaj hacmi da 352 litre ile Kona’nın çok az gerisinde.

Stonic’in iç mekanında sade ve akıcı hatlar kullanılmış. büyük ekran kullanımı sayesinde düğme sayısı azaltılmış ve en azından dağıtılan ilk fotoğraflarda kalite algısı da yüksekmiş gibi görünüyor. Kaputun altında turbo beslemeli 1,0 litrelik motorun yanında atmosferik beslemeli 1,2 litrelik ve 1,4 litrelik benzinli motorların da kullanılacağı açıklandı. 1,6 litrelik dizel burada da var ancak 1,6 litrelik benzinli motor ve 4 tekerlekten çekiş sisteminden haber yok. Çünkü Stonic sadece önden çekiş sistemine sahip olacak. 1,4 litrelik baz benzinli motor 100 HP güç ve 133 Nm tork üretiyor. İlginç bir şekilde bu motor 4 yerine 6 vitesli bir otomatik şanzımanla birlikte sunuluyor. Bu haliyle özellikle şehir kullanımında konfor ve dayanıklılık isteyenler için çok cazip bir seçenek olabilir. İkinci motor seçeneğiyse 1,0 litrelik hacimden 120 HP güç ve 171 Nm tork üreten turbo beslemeli benzinli motor. Bu motor 7 vitesli ve çift kavramayı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman DCT ile birlikte sunuluyor.