Opel SUV modelleri konusunda değişimi çok seviyor. Mokka bambaşka bir araca dönüştü, Crossland ise Frontera olarak yeniden doğdu. Grandland ise yoluna devam ediyor. Gerçi boyutlarına bakarsak Frontera ismi yanlış model için kullanılmış gibi ama o konular birazdan…
Önce şekil şemaile başlayalım. Malum Grandland Vizör tasarımlı burun estetiğini ilk neslin makyajında yaşamıştı. Bu nedenledir ki en azından burun tasarımı itibariyle yerini aldığı modelden çok da farklı görünmüyor. Sonuçta Vizör baskın bir tasarım ve yorumlanacak çok da bir öğesi yok. Bunun yerine ışık imzası farklılaştırılmış ve gündüz farları Grandland’ın burun tasarımını enine geçecek şekilde uzatılmış. Bu da yetmemiş Opel logosu da aydınlatmalı olanla değiştirilmiş. SUV’un geneline hakim olan dingin çizgiler burun tasarımında da görülebiliyor. Dingin olmayansa farlar: 50.000’in üzerinde bağımsız piksel içeren Intelli-Lux Pixel HD farlar Opel’in far sevdasının şu anki zirvesi.
Profilde bir çok kırık çizgisi birbirine değmeden başlayıp bitiyor. Bunun dışında Alman soğukluğuna sahip olduğu bile söylenebilir. Arka tasarım ise Opel için yeni: Bolca düz alan ve güçlü ışık imzasıyla sanki bir Skywell modeli gibi. Grandland yazısı bagaj kapağına kazınmış ve stopların ortasında da yine aydınlatılmış Opel yazısı dikkat çekiyor. Dik konumlu üçüncü stop lambası Astra’dan alınmış.
Gelelim baştaki konuya. Hatırlayanlar olacaktır, Frontera Opel’in GM çatısı altında Isuzu ile ortak geliştirdiği bir arazi aracıydı. İri yapılıydı, kabaydı ve bir okul servisi görünümüne sahip değildi. Grandland da bir arazi aracı değil ama sanki yeni boyutlarıyla Frantera olmaya ikinci nesil Crossland’den daha yakın gibi. Boyu 4,65 metre ile selefinden 17 cm daha uzun ve aks mesafesi de 2,78 metre ile selefinden neredeyse 11 cm daha uzun. Bu haliyle Grandland; Peugeot 3008’den belirgin bir şekilde daha büyük ve 5008’den sadece biraz daha küçük bir araç. Yani kompakt sınıfın sınırlarını zorlayan bir SUV’dan bahsediyoruz.
İç mekanın da bilindik görünmesi beklenirdi ama tam olarak öyle değil. Neyse ki Opel tüm markaları saran tek panele iki ekran uygulamasını takip etmemiş. Aslında mevcut konseptleri buna dönüşmeye çok yatkın ama bunun yerine ince bir gösterge tablosu ve ayrı bir birim olarak kullanılan geniş bir bilgi-eğlence sistemi ekranı kullanılmış. Aynı şekilde fiziksel düğme yoksunluğu da kokpiti daha az etkiyor. En azından havalandırma kumandaları için gerçek düğmeler kullanılmış. Vites seçim kulakçığı yine orta konsolda ve ilk bakışta bolca da saklama alanı var gibi. Artan boyutlar sayesinde arka diz mesafesi selefinden belirgin şekilde daha iyi olacak gibi ve bagaj da 550 litre.
Teknik konulara geçersek; STLA Medium altyapı üzerinde yükselen yeni Grandland, hem içten yanmalı hem de elektrikli versiyonlara sahip olacak. İçten yanmalılar 1,2 litre hacimli ve 3 silindirli Puretech motorun hafif hibrit versiyonu ve 6 vitesli çift kavramalı şanzımanla başlayacak. Aynı motor, daha önce 1,6 litrelik motorların kullanıldığı prizden şarj edilebilir hibrit versiyon için de kullanılacak. Bu versiyonun 80 km’nin üzerinde elektrikli sürüxş menzili sunması bekleniyor. Elektrikli cephesindeyse 98 kWs’e kadar ulaşan pil kapasiteleri ve 700 km’nin üzerine çıkan menzil söz konusu olacak.
Yeni Opel Grandland’ın yaz sonu ya da sonbahar ayları gibi Türkiye pazarına sunulması bekleniyor.