Mazda, ilginç bir şekilde Britanya’nın roadster geleneğini sürdüren nadir üreticilerden biri olmayı adeta görev edindi. MX-5, önden motorlu arkadan itişli, küçük boyutlu ve hafif, üstü açık ve saf sürüş keyfi hedefleyen bir model olarak pek çok pazarda gerçek bir başarı öyküsü oldu. Tabii bu başarının arkasında modelin başarısı kadar neredeyse hiç bir zaman gerçek bir rakip bulamamasını da görmek mümkün. Çünkü diğerleri hep var olan modelleri temel alıp konfor alanlarından uzaklaşmamayı tercih ederken, Mazda roadster anlayışı neyi gerektiriyorsa MX-5 için onları yaptı. Sonuçta Türkiye’de olmasa bile bir yerlerde birileri yeni nesil MX-5’i heyecanla bekliyordu ve şimdi o karşımızda.
Önce en iyi haberden başlayalım. MX-5 Türkiye’de satışa sunuldu ve 1,5 litrelik motor, manuel şanzıman ve bolca keyiften oluşan baz versiyonu 102 bin TL’lik etikete sahip. Anlayacağınız çocuklarınızın ulaşım için toplu taşımayı kullanmasına gönlünüz razı olacaksa orta sınıf bir sedan yerine bir roadster satın alabilirsiniz. Bunun dışında daha fazla donanım ya da görsel eklenti isterseniz 119 bin TL’ya kadar çıkabilirsiniz. Daha fazla güç için 2,0 litrelik motoru da tercih edebilirsiniz ama roadster kavramının güçle bir ilgisi yok.
Mazda MX-5 fiyat listesi için tıklayın.
Fiyatı öğrendiğimize göre detaylara geçebiliriz. Yeni neslin tasarımı beklendiği gibi oldukça değişmiş. MX-5 de kardeşleri gibi Mazda’nın sırf kulağa eğlenceli geldiği için Kodo olarak adlandırdığı yeni tasarım dilinden nasibini almış. Aslında otomobilin tasarımı çok büyük önem taşımıyor. Çünkü bundan önceki nesiller kesinlikle kaslı ya da erkeksi olmamasına rağmen en maço müşteriler tarafından bile kabul görmüştü. Önemli olansa karoserin altında yatan teknolojinin sürüş keyfi için neler vaadettiği.
Mazda bu konuda gerçekten ciddi çalışmış. Yapılan ince çalışmalarla araç üzerindeki her unsurun ağırlığı gram gram düşürülmüş ve sonunda yeni neslin selefine göre 100 kg daha hafif olması sağlanmış. Motor önde ortaya yakın bir konumda, ön aksın olabildiğince gerisine ve alçağa konumlandırılmış, farklı bölümlerde kullanılan alüminyum ve motorun yeni yerleşimi sayesinde ağırlık merkezi alçaltılmış, görüş açılarının iyileştirilmesi için cam çerçevesinin yapısı ve yerleşimi değiştirilmiş.
MX-5 kaputu altında 1,5 litrelik 2,0 litrelik iki benzinli motorda biriyle tercih edilebiliyor. 1,5 litrelik motor 131 HP güç ve 150 Nm tork üretiyor. İlk bakışta ikisi de çok fazla görünmüyor ama MX-5’in boş ağırlığı sadece 1050 kg. Anlayacağınız her bir beygir hakkını vererek koşuyor. 2,0 litrelik motorsa akılda daha az soru işareti bırakacak şekilde 160 HP güç ve 200 Nm tork üretiyor. MX-5 büyük motoruyla bile tartıda 1090 kg çekiyor.