BMW’nin M logosu taşıyan bir modelinin tanıtılması otomobil severler arasında her zaman heyecan yaratır. Ya da çoğu zaman heyecan yaratır. Çünkü zaten coupesi olan bir modelin coupe cabriosunun o kadar da heyecan yaratmayacağı ortada. Neyse, heyecan yaratsın ya da yaratmasın, M4 Cabrio tanıtıldı. Yani pistte gazlarken ağzına lastik parçaları girmesini sevenler yine mutlu olmaya devam edebilecek.
Giriş yazısından cabrio düşmanı olduğum izlenimi doğabilir. Aslında değilim ama güçlü cabrioların anlamsızlığına inanıyorum. Bu nedenle öznellikten hızlıca kurtulup kendimizi M4’ün teknik verilerinde kaybetmek en iyisi. Kaputundaki kabarıklık da dahil M4’ün tüm tasarım ayrıntılarına sahip olan M4 Cabrio’nun tavanı 20 saniyede açılıyor ve 18 km/s hıza kadar bu işlemi gerçekleştirebiliyor. Neyse ki motor tavan mekanizmasından çok daha başarılı. 431 HP güç üreten ve çift turboyla aşırı beslenen 3,0 litrelik sıralı 6 silindirli motor, M4 Cabrio’nun durur halden 100 km/s hıza 4,6 saniyede ulaşmasını sağlıyor. Tabii bu spor otomobil dediğin manuel şanzımanlı olur diyenler için geçerli. Modern çağa ayak uyduranlar 7 vitesli çift kavramalı şanzımanla aynı hızlanmayı 4,4 saniyede tamamlayabilir ve bu sırada da 0-100 km/s selfiesi çekebilir.
Motorun adında son dönem tüm aşırı beslemeli BMW motorlarında görünen Twin Power ibaresi yer alıyor. Bu ibare kimi zaman çift kanallı turboyu, kimi zaman bir çift çift kanallı turboyu, kimi zaman da bir tane tek kanallı turboyu, M4 Cabrio’daysa bir çift tek kanallı turboyu ifade ediyor. Turbo beslemeler sayesinde 431 HP’lik motor gücü 5500-7300 d/d aralığında sürekli olarak üretiliyor. 550 Nm’lik torksa inanılması güç bir şekilde 1850-5500 d/d aralığında sürekli üretiliyor. 4,0 litrelik eski V8 için bu devir rakamları hiçbir şey ifade etmiyordu. 5500 d/d’da motor daha yeni canlanıyordu ve kendini göstermesi için 7000 d/d’nın bile üzerine çıkılması gerekiyordu. Ama o eski günler, adı üzerinde eksiydi. Artık her an ayağınızın altında güç var ve hızlı gitmek için otomobilinizle boğuşmanız, vites kolunuzla bilek güreşi yapmanız ya da benzini saçıp savurmanız gerekmiyor. Tamam sonuncusu yalandı, BMW M4 Cabrio’nun ortalama tüketim değerini 8,7 litre/100 km olarak açıklasa da benzini yine saçıp savurmanız gerekecektir.
Erken gelen güç kontrolsüzlüğe neden olabilir mi? Elbette olabilir. Bunun için BMW bilindik önlemlerini geliştirerek kullanmaya devam ediyor. Önceki nesillerde olduğu gibi arka aksta aktif bir diferansiyel gücün aktarımını kontrol ediyor. Buradaki farkı yaratan yeni diferansiyelin çok plakalı yapısı sayesinde gücün dağılımını kilitlemeye gerek bırakmadan yapabilmesi. %0-100 arasındaki oranlarda aktarım yapabilen sistem, arka tekerleklerin farklı sürtünmeye sahip zeminler üzerinde olduğu durumlarda da en iyi tutunmaya sahip lastiğe gücün tamamını gönderebiliyor. Böylece ESP’nin yavaşlatıcı müdahalesi geciktirilebiliyor.