Aslında Kwid’in tanıtılmasının üzerinden biraz zaman geçti. Fakat bu uygun fiyat öncelikli modelin Hindistan pazarı dışında satılma olasılığı pek yüksek görünmediği için pek ilgilenmedik. Üzerine bir de Carlos Ghosn’un Kwid’in Dacia markası altında satılmayacağı açıklanınca Renault logolu bir düşük bütçe otomobilinin Avrupa ve Türkiye pazarları için hayal olduğu gerçeğiyle yüzleştik. Peki bugün ne değişti? Renault’nun Türkiye Basınla İlişkiler Bölümü Kwid’in uluslararası pazarlar için hazırlanmış bir model olduğuna dair bir bülten geçti. Yani bizim de Kwidimiz olabilir ve bu da Kwid’i yakından incelemek için iyi bir neden.
Öncelikle Kwid, herhangi bir eski modelin elden geçirilmiş altyapısı üzerinde yükselmiyor. Bunun yerine Renault-Nissan’ın yakın gelecekte bir çok farklı modelde kullanmaya başlayacağı CMF-A altyapısını kullanıyor. Anlayacağınız karşımızda öylesine geliştirilmiş bir model yok. Hindistan için üretilen Kwid’de ABS bile bulunmuyor ama altyapı gelecekti farklı modellerde de kullanılacağı için bizde zorunlu olan ABS ve ESP gibi elektronik sistemler için hazır.
Kwid’in tasarımı tıpkı Duster gibi güçlü ve maceracı. Fakat Duster’dan farklı olarak Kwid bir hayli küçük: Boyu sadece 3,68 metre. Anlayacağınız Clio’dan 30 cm kadar daha kısa bir araçtan bahsediyoruz. İç mekan için seçilen görseller biraz elden geçirilmiş gibi görünse de derli toplu ve 7 inçlik dokunmatik ekran ve klasik Renault Grup kumandalarıyla göze hoş geliyor.
Kwid’in kaputu altında Hindistan pazarı için geliştirilen 0,8 litrelik benzinli motor yer alacak ve bu motor 5 vitesli manuel şanzımanla birlikte sunulacak. Eğer Kwid bir şekilde Avrupa pazarına gelirse kaputu altında güncel Clio’nun motor yelpazesine yer verileceği söylenebilir. Clio’dan farklı olarak Twingo’da kullanılan 1,0 litrelik atmosferik beslemeli motor da Kwid için iyi görünüyor. Anlayacağınız Kwid için gelecek parlak görünüyor. İster olduğu gibi isterse de farklı bir model olarak Avrupa pazarlarına geldiğinde mini sınıfa dahil bir crossover olarak kendine geniş bir hayran kitlesi elde edebilir.
Son olarak, Renault yöneticilerine göre Kwid’in Hindistan pazarındaki 4700 Dolarlık iddialı fiyat seviyesinin arkasındaki en önemli etken yüzde 97’lik erli üretim oranı. Başka bir değişle Kwid’in bileşenlerinin tam yüzde 97’si Hindistan’da üretiliyor. Bu küresel üretim yapan bir şirket açısından ulaşılması zor bir oran. Dahası yönetim bu sihrin devam etmesini ve Kwid ya da hangi pazar için adı her ne olacaksa modelin üretimindeki yerlilik oranının yüksek olmasını hedefliyor. Anlayacağınız eğer Kwid ya da benzeri bir araç ülkemizde satışa sunulacaksa üretim yeri de Bursa olacak.