Bu kulağımıza garip geliyor ama aslında o kadar büyük bir cesaret örneği değil. Mercedes güncel ML’de de benzer bir hacim küçültme yolunu tercih etti ama dizel motorunun hacmi 2,1 litre olduğu için BMW kadar büyük ses getirmedi. Yakın zamandaysa Volvo aynı büyüklükteki SUV’u XC90’ı tamamı 2,0 litrelik motorlardan oluşan bir motor yelpazesiyle pazara sunacak. Yani X5’in küçük motoruyla ilgili tereddüt etmek gereksiz. O yüzden biz yeni nesil X5 üzerine yoğunlaşabiliriz.

BMW X5 25d xdrive

1- Nedir?

BMW’nin ilk arazi aracı denemesinin 3. nesli. İlk günden bu yana arazi aracı yerine hobi aracı tanımını tercih ediyor ve ibresi her zaman asfalt kullanımından yana olmuştur. Hatta BMW’ye göre X5 bir SUV (Sport Utility Vehicle) değil, bir SAV (Sport Activity Vehicle). İkisi arasındaki farkı merak ediyorsanız bir BMW satış temsilcisi size seve seve anlatacaktır, bizim daha önemli işlerimiz var. Bu ciddi (!) farka rağmen X5 yine de devasa bir arazi aracı gibi görünmeye çalışıyor ve bunda da son derece başarılı. Boyu 4,88 metre, yüksekliği 1,76 metre ve aks mesafesi de 2,93 metre. Yani X5’le ilgili küçük olan hiçbir şey yok.

2- İç mekan nasıl?

Kaliteli, ama Range Rover tarzı lüks değil. Daha çok pahalı bir 3, 4 ya da 5 Serisi gibi. Tabii tüm ölçek 1,5:1 oranında büyümüş. Ergonomisi, alan sunumu, kumandalarının kullanımı kesinlikle çok başarılı. Bagaj hacmi 650 litre ama çift parçalı bagaj kapağı nedeniyle hacmi tam verimle kullanmak zor. Özellikle en dipte kalan yükler için ya ilginç bir kol boyuna sahip olmanız gerekiyor ya da bagaja tırmanmanız.

BMW X5 25d xdrive

BMW X5 25d xdrive BMW X5 25d xdrive

3- Motor nasıl?

Uzun zamandır kullanılan 2,0 litrelik dizel motorun, 525d’de de sunulan çift turbo beslemeli versiyonu. İki turbosu da değişken geometriye sahip, yani alt devirlerden itibaren yüksek verim sağlamak için hazır. 218 HP güç ve 450 Nm tork üreten motorla ilgili en güzel veri, hacmine göre yüksek torkunu sadece 1500 d/d’dan itibaren üretebiliyor oluşu. Bu motorla X5, BMW’nin açıklamasına göre 0-100 km/s hızlanmasını 8,2 saniyede tamamlıyor. Yani bir Mini Cooper’dan sadece biraz daha yavaş. Çok mutlu etmedi mi? Acele etmeyin ve sürüş kısmına geçin.

4- Sürüşü nasıl?

Hiç olmadığı kadar konforlu, kaliteli ve huzurlu. Bir X5’in aslında böyle bir sürüş sunması gerektiğini yıllardır söylüyoruz ama BMW’ye sesimizi ancak duyurabildik. X5’in süspansiyon sistemi darbeleri sönümlemek konusunda inanılmaz başarılı, iç mekanda sunduğu sessizlik Range Rover’ı kıskandıracak türden ve buna karşı hala dinamizm konusunda çok fazla eksiği yok. Sadece çapraz zemin bozukluklarından geçerken gövde titremeye başlayabiliyor ve bu da tedirgin edici oluyor. Bunun dışında direksiyonunun hassaslığı, frenlerinin dozlaması ve görüş açılarının rahatlığı da diğer başarıları. 2,0 litrelik motor kağıt üzerinde çok çekici görünmüyor ama yolda en küçük bir rahatsızlık vermiyor. İlk kalkış anında, 4 tekerlekten çekiş sistemi, tork konvertörü ve yüksek ağırlık gibi etkenler gücünü göstermesini engelliyor ve 3,0 litrelik dizele sahip bir X5 gibi önündekileri ezecekmiş gibi kalkış yapmıyor. Fakat yolda ilerlerken torkuyla etkileyici ve kesinlikle ağırkanlı denilemeyecek canlılığa sahip. Daha da iyisi, eğer huzuru bulmuş biriyseniz bu devasa SUV’la, pardon SAV’la şehirde 7,5 litre/100 km’lik tüketim değeriyle dolaşmanız mümkün olabiliyor. Buna inanmak zor gelebilir ama biz başardık, inanırsanız siz de yapabilirsiniz. Sabit hızlı uzun yolculuklarda bu değerin daha da aşağıya çekilebileceği ön görülebilir.

5- Arazi kabiliyeti nasıl?

BMW’nin bu konuya bakışını kısaca özetlemek gerekirse; sürüş için aldığımız aracın üzerinde Good Year Eagle F1 lastikler vardı. Bu lastiklerle çimen üzerinde ilerlemek bile makosen ayakkabıyla kaya tırmanışı yapmak kadar zor olacaktır. Yine de iDrive üzerinden xDrive’ın çalışmasını izlemek mümkün. Hatta bu ekranda direksiyon açısı ve zemin eğimi de gösteriliyor. Araziye çıkamayan bir araçta bu göstergelerin ne işi var diyenler; bu göstergeyle park yerinizin zemininin eğimini ölçüp drenajını ayarlayabilirsiniz. Böylece temiz bir park yeri için zemini yıkadığınızda sular bir yerde birikmek yerine doğrudan tahliye kanalına gider. İşe yararmış değil mi?

BMW X5 25d xdrive

6- Fiyatı nasıl?

Düşük vergi dilimine giren motoru sayesinde rakiplerinden daha uygun satış fiyatına sahip. Tabii bu durum liste fiyatı için geçerli. Biraz donanımlı bir X5 isteyenler doğal olarak bunun karşılığını vermek durumunda. BMW X5’in fiyat listesi için tıklayın.

7- Sonuç

BMW, büyük SUV’u X5’i sonunda olması gerektiği gibi geliştirmiş, artık o da rakipleri gibi konforlu bir uzun yol aracı karakterine sahip. 2,0 litrelik motor ilk kalkış dışında kesinlikle eksiklik hissettirmiyor ve bu da sunduğu tüketim avantajı karşısında sadece önemsiz bir detay olarak kalıyor.

BMW X5 25d xdrive BMW X5 25d xdrive BMW X5 25d xdrive BMW X5 25d xdrive BMW X5 25d xdrive BMW X5 25d xdrive BMW X5 25d xdrive BMW X5 25d xdrive BMW X5 25d xdrive BMW X5 25d xdrive

BMW X5 25d xdrive