Nicola Tesla sıradışı bir mucitti. Günümüzde evlerimizde kullandığımız alternatif akım (AC) elektrik sistemi büyük oranda Tesla’nın icadıydı fakat ne yazık ki elektriğin babası olarak Edison’un adını bilenlerin çok azı Tesla’nın varlığından haberdar olmuştur. Zamanının çok ilerisinde fikirlere, çözümlere ve başarılara sahip bu müthiş olduğu kadar garip bilim adamının adı, bugün bir otomobil firması tarafından yaşatılıyor. Tesla, Güney Afrika asıllı mucit ve iş adamı Elon Musk’ın sonsuz hırsı ve elektrikli mobilitenin geleceğine güveninin simgesi. Kendisi biraz uçuk biri gibi görünse de otomobil konusunda ilginç fikirlere sahip olduğu gerçek.
Tesla Motors, hayatının bayında Lotus Elise’in elektrikli versiyonu olan Tesla Roadster ile başladı. Üreticinin ilk özgün modeli olan Model S ise elektrikli bir otomobilin neleri başarabileceğini gösterdi. Eğer Youtube’da kısa bir arama yaparsanız bu sedanın kimi spor otomobilleri utandırdığı videolara ulaşabilirsiniz. Tesla’nın pazarı sarsma iddiasının ikinci ayağı doğal olarak bir SUV üretmekti. Bu yolda tanıtılan Model X, SUV’dan çok bir crossover karakteri sunuyor ama bilinen crossover mantığından da çok daha farklı bir işleyişe sahip.
Model X’in en dikkat çekici özelliği tabii ki üretici tarafından “Şahin Kanadı” olarak tanımlanan arka kapıları. Yukarı doğru açılan kapılar şov unsuru olmasının yanında yüksek kullanışlılık için de tercih edilmiş. Firmanın iddiasına göre bu kapıları kullanarak arka koltuklara geçiş çok daha kolaymış, üstelik kızaklı kapılar bile bu kapıların kullanışlılığına yetişemiyormuş. Kapıların kapalı otopark tavanlarında hırpalanmaması için sensörler kullanılmış. Eğer kapının yarım açılacağı kadar alçak bir tavan söz konusuysa arka koltuklara nasıl geçileceği tam bir muamma.
Bunun dışında otomobilin diğer kullanışlılık özellikleri de etkileyici: 6 ya da 7 koltuklu iç mekan, fotoğraflarda oldukça ferah görünüyor. Önde ve arkada sunulan bir çift bagaj elektrik motorunun en önemli getirisi. Bunun dışında Model X’te şu anda üretimdeki en geniş ön cam sunuluyor. Devasa dokunmatik ekran üzerinden devreye sokulan pek çok konfor ve güvenlik donanımı da Model X’in diğer çekim noktaları olacak gibi. Otomobilin 0,24 cW’lik rüzgar direnç katsayısı da oldukça etkileyici.
Otomobilin sadece elektrik motoruna sahip olması akıllarda soru işaretleri yaratıyor. 400 km’nin üzerindeki menzilden bahsetmek bu soruları cevaplamaya başlamak için iyi bir nokta. Model X’in 90D ve P90D olmak üzere iki farklı versiyonu bulunuyor. 90D’nin ön aksında 259 HP güç üreten bir elektrik motoru yer alıyor. Etkileyici değil mi? Fakat Tesla için bu yeterli görünmemiş olacak ki arka aksa da aynı motordan bir tane daha yerleştirmiş. Böylece hem aracın 4 tekerlekten çekişli olması sağlanmış hem de 0-96 km/s hızlanması 4,8 saniyeye indirilip son hızı da 250 km/s’ye ulaştırılmış. P90D’nin onun daha güçsüz kardeşi olduğunu düşünenler tamamen yanılıyor; bu versiyonda arka akstaki motorun gücü tam 509 HP. 0-96 km/s hızlanması sadece 3,8 saniye ve son hızı kardeşiyle aynı. Anlayacağınız Model X gerçekten hızlı bir crossover.