Fiat’ın büyük iddiayla piyasaya sunduğu Egea ailesinin ikinci üyesi hatchback karoserle satışa sunuldu. Üstelik tam da Fiat’tan bekleyeceğiniz üzere rakiplerine göre daha uygun fiyatlara sahip, ve yine üstelik bu sefer Fiat’tan beklemeyeceğiniz şekilde ilginç donanımlara sahip olarak satışa sunuldu. Peki Fiat Egea Hatchback yeterince iyi mi?

fiat egea hb yorum test

1- Nedir?

Fiat’ın yeni kompakt sınıf hatchbacki. Selefi iki yıl önce üretimi durdurulan ama kimsenin eksikliğini hissetmediği Bravo idi. Bu sayede sürdürmesi gereken bir başarısı yok ama pazarın en yoğun perakende satışının yapıldığı sınıfında tutunmak için Fiat marka algısının yarattığından daha yüksek beklenti yaratmalı. 4,37 metrelik uzunluğu ya da 2,64 metrelik aks mesafesiyle sınıf ortalamalarında boyutlara sahip. Ülkemiz dışındaki tüm pazarlarda Tipo adıyla satılıyor.

fiat egea hb yorum test

2- İç mekanı nasıl?

Kokpiti baz versiyonda Egea Sedan ile aynı, üst donanımlarda ise son dönem modasına uygun olarak irice bir dokunmatik ekranla birlikte daha farklı bir kokpit tasarımı geliyor. Malzeme kalitesi ne parmakla gösterilecek kadar iyi ne de ayıplanacak kadar kötü. Bütün kokpit içinde belki de en çok sırıtan unsur ilk kez Grande Punto’da karşımıza çıkan cam kumandaları. Yaşam ve kullanım alanları konusunda Fiat büyük iddiaya sahip. Hatta olması gerekenden biraz daha büyük bir iddiaya sahip. Egea HB’in alan hissi oldukça iyi, arka koltukta sunulan diz ve baş mesafesi de tatmin ediciden fazla, neredeyse geniş gibi. Fakat sınıfında bu konularda çok iddialı rakipler var ve bu yüzden de ortalamanın biraz üzerinde alan sunuyor demek daha doğru olacaktır. Bagaj hacmi de, büyük puntolarla yazılan 440 litre çok iyi ve muhtemelen bu rakamı şimdiye kadar bir kaç yerde duymuşsunuzdur ama bu rakam lastik tamir kiti kullanıldığında elde ediliyor. Türkiye’de ise yedek lastik ve 380 litrelik bagaj hacmi söz konusu ki bu değer de sınıfın ortalamasına denk geliyor.

fiat egea hb yorum test fiat egea hb yorum test

3- Donanımı nasıl?

Easy ile klasik bir başlangıç seviyesi donanım tablosu var. ESP ve 6 havayastığının yanısıra çok fonksiyonlu direksiyon, USB ve Bluetooth gibi donanımlar standart olarak sunuluyor. Urban isimli orta seviye donanım listesi ise beklenmedik misafirlere sahip. Adaptif hız sabitleyici (kendinden daha yavaş giden bir araca göre hızını ayarlayabilen radar destekli hız sabitleme sistemi, 1.4 Fire motorda sunulmuyor) ve otomatik acil durum freni standart donanıma dahil oluyor. Bu tür donanımları standart olarak bulmak için çok daha pahalı modellere bakmak gerekmesi Egea’nın iddiası açısından büyük bir hamle. Adaptif hız sabitleyici iyi ayarlara sahip ve özellikle otoyol kullanımını oldukça rahat hale getiriyor. Fakat önde bir araç olduğuna dair uyarıların daha göz önünde olmasını tercih ederdik. Böylece Egea HB’nin hızının ayarladığınız seviyeye mi yoksa önde araca göre mi belirlendiği anlaşılırdı. Eğer bu bilgiye sahip değilseniz şerit değiştirdiğinizde beklemediğiniz bir tepkiyle karşılaşabiliyorsunuz.

fiat egea hatchback nasıl, yorum, sürüş fiat egea hatchback nasıl, yorum, sürüş

4- Motorları nasıl?

1,4 litrelik 95 HP güç üreten Fire motor girişi oluştururken yine 1,4 litrelik 120 HP güç üreten T-Jet benzinli motor da performans arayanlara hitap ediyor. Dizel cephesindeyse 1,3 litrelik ve 1,6 litrelik iki motor var. Dikkatinizi çekmiştir, bunların hepsi bilindik makineler ve tamamı sadece manuel şanzımanla sunuluyor. Yeni bir motor için 1,6 litrelik hacme ve atmosferik beslemeye sahip benzinli motora bakmak gerekli. 110 HP güç üreten bu motor sadece 6 vitesli ve tork konvertörlü otomatik şanzımanla satılacak. Güçlü dizelin de çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımana sahip versiyonu da satışa sunulmak üzere. Biz Egea HB’yi 1,6 litrelik dizelle kullandık. 120 HP güç üreten motor maksimum torku olan 320 Nm’yi de 1750 d/d’da kullanıma sunuyor. Bu veri kağıt üzerinde oldukça iyi ama 1750 d/d’nın altında motor ciddi bir tepkisizliğe sahip. Bu nedenle de güç, patlama eşliğinde geliyor. Böylesi bir karakter şehir kullanımında fazladan vites değişimleri ve yakıt tüketimi anlamına geliyor. Otoyol kullanımıysa bambaşka bir alem. 1,6 litrelik dizel motor sayesinde Egea HB istekle yüksek hızlara çıkıyor ve nefesi kolay kolay kesilmiyor. Tüketime geri dönersek, otoyolda mantıklı bir kullanımla (mesela adaptif hız sabitleyici eşliğinde) tüketim verisi 6,0 litre/100 km civarında seyrediyor. Şehirdeyse sakin kullanım ve makul trafik altında 7,1 litre/100 km civarından direksiyonu yemenize sebep olacak trafikte 8,2 litre/100 km seviyelerine kadar değişken bir tüketim grafiği var.

5- Sürüşü nasıl?

Sürüşte ilk dikkat çeken Egea HB’nin sessizliği oluyor. Dış sesler iç mekana giremiyor, rüzgar ve sürüş gürültüleri rahatsızlık vermeden filtreleniyor. Dizelin kendine has tıkırtıları özellikle ilk kalkış ve devirlenmeler sırasında duyuluyor ama bu da rahatsızlık vermekten çok uzak. Hatchback Egea’nın süspansiyon sistemi sedan kardeşinden farklı ayarlara ve donanımlara sahip. Örneğin çift supaplı amortisörler sadece HB ve SW karoserlerde kullanılıyor. Bu sayede alınan darbelerin frekansına göre süspansiyon sisteminin sertliği değişebiliyor. Egea HB’in genel sürüş özellikleri etkileyici. Süspansiyon sistemi konfor konusunda sınıfının çıta yüksekliğini belirleyebilecek kadar iddialı. Bu sırada gövdenin dengesi de beklenenden çok daha iyi. Ne yazık ki direksiyon sistemi bu başarılı tabloya uyum sağlayamıyor. Sistemin düz konumdaki direktliği iyi ve düz gidişte yoruculuktan uzak. Fakat viraj daraldıkça daha endirekt hale geliyor ve bir noktada yönlendirme o kadar azalıyor ki ön lastiklerin kaydığından şüphelenebiliyorsunuz. Subjektif bir görüş olarak; Egea HB ile 1000 km’den daha uzun bir yolculuk yaptık ve devamlı kullandığımız bu rotada yaptığımız en rahat yolculuklardan biriydi.

6- Fiyatı nasıl?

Baz donanım ve baz motorla lansman fiyatları oldukça çekici. Urban isimli donanım seviyesinin fiyatı bile rakipleri karşısında iddialı. En önemli eksik, eğer eksik olarak görürseniz, donanım listesinin üst sınırının çok erken gelmesi. Örneğin LED ve xenon farlar, anahtarsız giriş sistemi ya da cam tavan gibi donanımları Egea’da almak imkansız. Bunun için çalışan Fiat ilerleyen dönemde Deri ve Navigasyon paketlerini sunmaya hazırlanıyor.

Fiat Egea HB fiyat listesi için tıklayın.

7- Satın almalı mıyım?

Eğer aradığınız konforlu, güvenli ve ekonomik bir aile aracıysa adresinizi rahatça Egea’ya çevirebilirsiniz. Fiat bu sefer kompakt sınıfa farklı bir iddiayla giriyor ve sunduğu güvenlik donanımlarıyla bu iddiasını bir nebze daha güçlendiriyor. Aslında modelin kimi kalite sorunları var, cam düğmeleri ve sinyal ve silecek kolları gibi bölümler ve kapı içlerinin üst kısımları kompakt sınıf seviyesini tam olarak yakalayamıyor ama fiyat listesi bütün bu detayları unutturacak kadar iddialı. Dahası genel anlamda çok iyi sürüş özellikleri sunan, geniş ve donanımlı bir aile otomobili olarak sınıfında öne çıkmaya da aday. En büyük eksiğiyse Fiat’ın marka algısının ülkemizdeki konumu.

fiat egea hatchback nasıl, yorum, sürüş fiat egea hatchback nasıl, yorum, sürüş fiat egea hatchback nasıl, yorum, sürüş fiat egea hatchback nasıl, yorum, sürüş