Opel’in dizel motor geçmişi çok parlak değil. Fiat işbirliğinden gelen 1,3 litrelik dizel motor çok başarılı bir makineydi ama ağır modellerin kaputu altında ancak bir blender kadar etkili oluyordu. Tam da dizelin parladığı dönemlerde Astra bu küçük motordan çok çekti. Çünkü her ne kadar dizeli tasarruf için tercih etsek de asıl aradığımız, gazlasak da cebimizi yakmayan güçlü bir motordu. Neyse ki bu günler geride kaldı, artık Opel’in de güçlü bir dizel motor seçeneği var. Üstelik öyle böyle değil, hacim sınıfının en güçlülerinden biri. Bu motorla daha önce Zafira Tourer kaputu altında tanışmıştık. Şimdi sıra asıl sınavda: Astra ve güçlü dizel motoru kağıt üzerindeki kadar etkileyici mi?

Opel Astra 1,6 cdti

1- Nedir?

Opel’in kompakt sınıftaki modeli. 3 ve 5 kapılı hatchback, sedan ve station wagon karoser seçeneklerine sahip. Hatchback kendi sınıfında yıllardır ülkemizin en çok satılan modeli konumunda. Bu paye çoğunlukla VW Golf’e verilir ama rakamlar yalan söylemez, Astra, hem de ciddi bir farkla yıllardır en çok satılan kompakt hatchback. Gerçi bu yıl Ağustos itibariyle biraz geride kalmış gibi görünüyor ama önümüzde hala 4 ay var ve konuşmak için erken. Sonuç olarak bu kadar çok sevdiğimiz kompakt hatchback, 4,42 metrelik uzunluğu ve 2,68 metrelik aks mesafesiyle sınıfının en irilerinden biri.

Opel Astra 1,6 cdti

2- Yeni motor nasıl?

Geleneksel olarak iç mekanla devam ederdik ama buradaki asıl yenilik motor olduğuna göre biraz değişiklik yapabiliriz. Yeni motor, 110 HP ve 136 HP güç üreten iki versiyona sahip. Düşük güçlü versiyon 300 Nm tork üretirken güçlü versiyonsa 320 Nm tork üretebiliyor. Maksimum torkun 2000 d/d’da üretilmesi çok iyi bir haber değil. Güncel rakipler bundan daha iyisini başarabiliyor, hatta maksimum torkunu daha düşük devirde üreten benzinli motorlar bile var. Fakat bu gerçekten büyük bir sorun değil. Eğer koltuk sırtlığına yapışmak niyetinde değilseniz 1,6 litrelik motor 900 d/d’da bile stop etme eğilimi göstermiyor. Bu sırada ne uğulduyor ne de abartılı titreşimlerle memnuniyetsizlik gösteriyor. Bunun yerine sessizce görevini yapmaya devam ediyor. Bu yeteneğin faydasını yavaş akan trafikte görüyorsunuz. Kimi zaman 3. vitesi tek oranlı şanzıman gibi kullanmak mümkün oluyor, 15 km/s ile 60 km/s aralığında rahatça kullanılabilen tek bir dişli çok rahatlatıcı bir yol arkadaşı. Bunun dışında devamlı olarak 1 ve 2. vitesler arasında gezinmeye de ihtiyaç kalmıyor, tamamen durmadıysanız Astra yola 2. vitesle devam edebiliyor. Normal kullanımdaysa motorun ataklığı dikkat çekici. Eskinin 2,0 litrelik motorları bundan daha iyisini yapamıyordu. En büyük eleştiri, 2000 d/d’da gelen maksimum torkun ara hızlanmalarda patlama etkisi yaratması. Aşağıdaki güç/tork eğrisinin de gösterdiği gibi tork eğrisi gerçekten çok dik bir açıya sahip. Yakıt tüketimi ise bu dik açıyı nasıl kullandığınıza göre farklılık gösteriyor. Eğer tork patlaması yaşamak yerine makul hızlanmalar tercih ederseniz tüketim değeri sınıf ortalamalarında gerçekleşiyor ve 100 km’de 6 litrenin biraz üzerinde tüketim değeri elde edebiliyorsunuz. Eskinin 2,0 litrelik dizelleri gibi gider ve torku sonuna kadar kullanırsanız tüketimi kolayca 100 km’de 8 litrenin üzerine çıkartabilirsiniz.

Opel-1.6-CDTI-283734-medium

3- Sürüşü nasıl?

Astra’nın yürüyen aksamı yüksek torkla kolayca başediyor. Hatta böylesine patlamayla gelen yüksek torkla beklenenden daha iyi başediyor. Direksiyonda torkun yan etkilerini hissetmek için ya zeminin kaygan olması gerekiyor ya da aşırı eğimli. 6 vitesli şanzımanın geçişleri biraz güç gerektiriyor, yolları uzun ve debriyaj pedalı da biraz sert. Fakat vites geçişlerinin keskinliği ve oranların iyi ayarlanması Astra’nın yorucu bir otomobil olmasının önüne geçiyor. Opel, kompakt sınıf üyesinde pek çok rakibinin kullandığı çok kollu arka aks yerine Watt kollu torsiyon çubuğu tercih ediyor. Watt kolu, basitçe yanal güçleri torsiyon üzerinden alarak farklı bir yöne aktaran ve bu sayede de torsiyonun daha yumuşak ayarlanmasını sağlayan bir yapı. İlk üretim Astralar’da bu yeni yapıya rağmen arka aks çok fazla gürültü üretiyordu ama üretim sürecinde yapılan iyileştirmelerle şu anda sistem çok daha iyi bir noktaya erişmiş durumda. Astra’nın düz gidiş kararlılığı bir hatta iki üst sınıftaki modellerle rekabet edecek kadar iyi. Virajlardaysa direksiyon sisteminin başarısı dikkat çekiyor, geri bildirimleri çok iyi değil ama sertliği ve hızı çok iyi ayarlanmış. Süspansiyon sisteminin darbe emiş konusundaki başarısı da dikkat çekici. Bu sayede motorun sessizliğinin kıymeti daha iyi anlaşılıyor.

Opel Astra 1,6 cdti

4- İç mekan nasıl?

Gelelim bulutlu ortamlara. Astra’nın kokpitine alışmak için oldukça uzun süreye ihtiyacınız var. Ne yazık ki Insignia’da yapılan kumanda devrimi Astra’ya yetişmedi ve kompakt sınıf müşterileri bir sürü düğmenin alt alta dizildiği sistemle başbaşa kalmaya devam ediyor. Yine de bu noktada küçük iyileştirmeler mevcut. Eğer Astra’yı büyük ekranla donatılmış olarak satın alırsanız, yeni yüksek çözünürlüklü grafikler, çevirmeli düğmelerden birinin üzerine basılarak alt menüler arasında seçim yapılabildiğini gösteriyor. Anlatması bile çok karışık bir sistem ama şimdiye kadar bu sistem yüzünden kendine ya da en azından Astrasına kıyan birilerinin bilgisi gelmedi. Sınıfının en irilerinden biri olmasına rağmen Astra iç mekanında rakiplerini açık ara geride bırakan bir alan hissi sunamıyor. Arka yan camlar çok dar ve bu da alan hissini kötü etkiliyor. 370 litrelik bagaj da rakiplerle benzer.

Opel Astra 1,6 cdti Opel Astra 1,6 cdti

5- Yaşlandı mı?

Güncel Astra nesli (Astra J) 2009 yılından bu yana üretiliyor. Yani artık üretimde son 2 yılına girmiş durumda. Opel’in en büyük başarılarından biri, kompakt sınıf üyesinin donanım listesini inanılmaz bir zenginlikte hazırlamaktı. Piyasaya sunulduğu ilk günden bu yana Asta, sürüş ve yol şartlarına göre aydınlatma şeklini değiştiren akıllı farlar, adaptif şasi ve lüks koltuklar gibi ekipmanlarla donatılabiliyordu. Bütün bunlara orta noktaları çok iyi tutturan sürüş ve kullanım özellikleri eklenince Astra’nın zamana çok iyi direndiğini söyleyebiliriz. Bu durumu biraz daha açmak gerekirse, güncel Astra nesli ilk tanıtıldığında VW 5. nesil Golf’ü üretiyordu ve Astra hala üretiliyorken yollarda 7. nesil Golf dolaşıyor. 5 yıldır üretilen bir otomobil için Astra modern rakiplerinin karşısında oldukça iyi direniyor.

Opel Astra 1,6 cdti Opel Astra 1,6 cdti

6- Fiyatı nasıl?

1,6 litrelik dizel motora sahip versiyonlar özelinde bakıldığında güç sınıfındaki rakipleriyle benzer. Astra bir artı olarak düşük güç sınıfındaki rakiplerinin karşısına 1,3 litrelik dizeliyle çıkabiliyor, bu da 1,6 litrelik dizelin pahalı görünmesini engelliyor. Baz donanım seviyesinde liste çok uzun değil ama gerekli donanımlar listede yer alıyor. Bunun dışında premiumlar dışında en ilginç isteğe bağlı donanım listesine de Astra sahip.

Opel Astra fiyat listesi için tıklayın.

7- Diğer motorlar nasıl?

Onlarla hayat 1,6 litrelik dizelle olduğu kadar güzel değil. 1,3 litrelik küçük dizelin tüketim değerleri çok iyi ama çekiş gücü gerçekten yeterli değil. Otoyol hızlarında rahat ama yüklü vaziyette uzun yola çıkacakların vites düşürmeye hazır olması gerekiyor. 1,6 litrelik baz benzinli motor da nazlı bir arkadaş. Devirlenirken de gaz pedal tepkilerine cevap verirken de canlı hissettirmiyor. 1,4 litrelik turbo beslemeli benzinli motorsa çok daha iyi çekiş hissine sahip. Aslında 200 Nm tork üretmesiyle yüksek potansiyel gösterse de devirlenirken çok aceleci değil ve bu nedenle de Astra’yı hızlandırmakta nazlanıyormuş gibi hissettiriyor. Ve eğer biraz bile sıkışık trafiğe girerseniz tüketimi kontrolden kolayca çıkıyor. Bu motorun en büyük avantajı, bütün ürün gamı içinde otomatik şanzımanla en yüksek uyuma sahip motor olması.

8- Sonuç

1,6 litrelik dizel muhtemelen Astra’nın başına gelen en güzel şey. Sessiz, güçlü, isteyene tutumlu ve rakiplerine göre hala makul fiyatlı.

Opel Astra 1,6 cdti Opel Astra 1,6 cdti

Opel Astra 1,6 cdti Opel Astra 1,6 cdti