Düşük bütçeli otomotiv organizasyonları arasında en ilginci rebadging yani logo mühendisliğidir. Bu terimin açılımı, bir ürünün sadece logosunun değiştirilip başka marka altında pazarlanması. Bu, kimi zaman aynı grup içindeki markalarla yapılıyor kimi zamansa birbiriyle organik hiçbir bağı olmayan markalar arasında. Fiat Fullback ikinci türden bir logo mühendisliğinin ürünü. O zaman Mitsubishi L200 klonu Fullback’in Fiat’ı pikap dünyasında güçlü bir konuma getirip getiremeyeceğini görelim.
1- Nedir?
Fiat’ın ilk gerçek pikabı. Aslında Fiat çok büyük bir üretici ve farklı şekillerde pek çok pikap üretti. Fakat 1 tonluk pikaplar dünyasında yeni. İtalyanlar yepyeni bir ürün geliştirmenin maddi ve manevi yükünden kurtulmak için işini iyi yapan ama nakde sıkışık bir üreticinin ürününü almayı tercih etmiş. Bu durumda donör Mitsubishi L200. Fullback de L200’ün Fiat logolu bir türevi. 5,28 metrelik boyu ve 3,00 metrelik aks mesafesiyle çok iri bir araç. Genel tasarımı L200 genlerini gizleyecek kadar Fiatlaştırılmamış. Gerçi bunu başarmanın bir anlamı da yok.
2- İç mekanı nasıl?
Mitsubishi kokpiti değiştirilmeden alınmış. Bu da kokpitin üzerinde yüzyılın ilk yıllarından kalma toz birikimi olduğu anlamına geliyor. Mitsubishi zor bir dönemden geçiyor ve bu nedenle de ürünleri zamanın biraz gerisinde. Kokpit de bunu ele veriyor. Neyse ki bu tür seçimler pikap dünyasında garip karşılanmıyor. Tüm rakipler sert plastiklerle bezeli kokpitlere sahip ve buradaki fark da Japonlar’ın bir dönem çok sevdiği kumandaların yarattığı bir yaşlılık hissi. Bunlardan göze ilk çarpanı Blaupunkt imzalı müzik sistemi. Artık büyük dokunmatik ekranlar üzerinden klima ayarları yapılırken bu sistem dışarıdan satın alınmış ve aracın geri kalanındaki grafikler ya da yazı fontlarıyla uyumlu değil. Dahası bulunabilecek en küçük ses açla düğmesi bulunabilecek en kaygan kaplamayla sunuluyor. Neyse ki bu ekran sadece üst donanımlarda var. Bunun dışında kumandaların yerleşiminden kullanımına kadar her detay bir Japon üretiminde nasıl olması gerekiyorsa öyle.
3- Sürüşü nasıl?
Temel bir pikap gibi. Önde McPherson arkada ise yaprak yaylar var. Doğal olarak boşken bolca zıplayıp titriyor. Asfalt üzerindeki bütün bozuklukları hissettirdiği gibi sizi varlığından haberdar olmadığınız bir sürü bozuklukla d a tanıştırıyor. İlginç bir şekilde zemin bozuldukça konfor katsayısı artıyor. Yani Fullback doğal ortamında asfalt üzerinde olduğunda çok daha mutlu. Kaputun altında Mitsubishi’nin 2,4 litrelik dizel motoru yer alıyor. Aslında bir dizel uzmanı olarak Fiat’ın bu araca çok daha uygun motorları var ama her değişiklik mali yük anlamına geldiği için takımı bozmamışlar. Motor 154 HP ve 181 HP güç üreten iki versiyona sahip. Düşük güçlü versiyon sadece manuel şanzımanla ama arkadan ya da 4 tekerlekten çekişli olarak alınabiliyor. Güçlü versiyonsa manuel ya da otomatik şanzımanla ama sadece 4 tekerlekten çekişle alınabiliyor. Baz versiyonda 380 Nm olan tork verisi, güçlü versiyonda etkileyici bir şekilde 430 Nm’ye yükseliyor. Fakat bu yükselişle maksimum tork devri de 2500 d/d’ya (normal versiyon 1500 d/d) çıkıyor. Bu seviye günümüz için çok garip, öyle ki maksimum torkunu 1750 d/d’da üreten atmosferik beslemeli benzinli motorlar geliştirildi. Maksimum torkun yüksek devirde üretimi özellikle manuel şanzımanla can sıkıcı olabilir. Fakat biz 5 vitesli otomatik şanzımana sahip bi versiyon kullandık ve açıkçası ortada garip bir durum yoktu. Motorun güç üretim karakterindeki pürüzleri şanzıman iyi ayarlanmış oranları ve hızlı değişimleriyle bertaraf ediyor. Fullback, asfalt üzerinde atak ve rakiplerinden çok daha dinamik hissettiriyor. Buradaki kilit kelime rakiplerine göre, yani bu değerlendirme pikap ortalamasına göre yapıldı. Yoksa herhangi bi binek araçla mukayese edilebilecek hali yok. Direksiyon sistemi nispeten daha direkt, ön aksı da daha canlı bir karakter çiziyor. Üzerine bir de Lancer Evo X’dan alınan vites kulakçıkları eklenince bize de Fullback’i L200’le birlikte pikap dünyasının GTI’ı ilan etmek düşüyor. Tabii frenleri aşırı yorgun hissettiren bir GTI.
4- Donanımı nasıl?
3 donanım paketi söz konusu: Rock, Hardrock ve Fullrock. Fullrock zengin, xenon farlara kadar uzanan bir listele sahip. Dahası, Fullback’in tüm versiyonlarında ön, yan, perde ve diz havayastıkları ve treyler denge sistemi standart donanımda sunuluyor. Dahası, Hardrock ve Fullrock versiyonlarında şerit takip sistemi bile standart donanıma giriyor.
5- Fiyatı nasıl?
Kimi rakiplerinden belirgin şekilde daha düşük ama çoğu rakibiyle üç aşağı beş yukarı aynı. Temel olarak 4 tekerlekten çekişli ve otomatik şanzımanlı pikap satın almak isteyenler için en uygun fiyat tekliflerinden birini vermesi en önemli silahı.
Fiat Fullback fiyat listesi için tıklayın.
6- Satın almalı mıyım?
Eğer pikap satın alıp şehirde kullanmayı planlıyorsanız iyi fikir olabilir. Dahası, Japon üretim kalitesini Tofaş şebekesinin gücüyle satın almak da iyi bir teklif gibi görünüyor.