1- Mercedes C Serisi Estate
Ülkemizde anlamsız bir şekilde ilgi görmüyorlar ama Avrupalılar onlara bayılıyor. Bu nedenle de bir modelin station wagon versiyonunun tanıtılması önemli bir olay. Tıpkı Mercedes C Serisi’nde olduğu gibi. Tasarımı oldukça kibar ve boyutları selefine göre ciddi derecede büyümüş. Büyük bagaj kapağının altında 1510 litreye kadar genişletilebilen yükleme alanı mevcut. Tüm koltuklar kullanımdaykense 490 litrelik bagaj hacmine sahip. Benim kompakt sedanım daha iyisini sunuyor diyenleri günün birinde bir station wagonun bagajını incelemeye davet ediyoruz. Bagaj kapağının camla birlikte açılması sayesinde sunulan alan çok daha rahat kullanılıyor. Tabii bir de “station wagonlar sedanlar kadar iyi yol tutmaz ağırlık dağılımları kötüdür” batıl inancı var ki buna söylenebilecek tek şey: 80 kg’lık ağırlığın yerleşimi 1,5 tonluk bir kütlede hissedilir etkilere yol açmaz. Station wagonlar en az sedanlar kadar iyi yol tutuş sunar. Sözün özü, sedan yerine station wagon alın ve aldırın, onlar daha iyi.
2- Audi A7 makyajlandı
Audi bu yazımızdaki benzerliklerden rahatsız olmaya başlamış olacak ki ardıardına daha özgün detaylara sahip burun tasarımıyla modeller tanıtıyor. TT’den sonra A7 de makyaj sayesinde kardeşlerinden rahatlıkla ayırdedilebilecek burun tasarımına kavuştu. Trapezoid ızgara varlığını sürdürüyor ama artık biraz artık tomponun genel hatlarına daha uyumlu çizgilere sahip ve bu şekilde de baskınlığı azaltılmış. Farlar daha ince ve artık LED teknolojisi standart olarak sunuluyor. İsteğe bağlı olaraksa karşıdan gelen araçlara göre aydınlatmayı kısmi kapatabilen matrix LED farlar sunuluyor. Stoplardaki siyah renklendirme nostaljik esintileri beraberinde getiriyor. A7’nin motor seçenekleri de elden geçirilmiş ve eskisinden daha tutumlu ve daha temizler. Artık baz motor 313 HP güç üreten 3,0 litrelik benzinli. 3,0 litrelik dizel motorun çift turbo besleme yardımıyla 320 HP güç üreten bir versiyonu da A7’nin kaputu altında yerini alıyor. Bu motor 8 vitesli otomatik şanzımanla sunulacak, diğer motorlar ise 7 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuelle devam edecek.
3- DS 3 de makyajlandı
Malum DS’in Citroen’den ayrılıp yoluna ayrı bir marka olarak devam edeceğinden bahsetmiştik. İşte bu gerçekleşti. Çin pazarında zaten bir kaç tane DS markalı araç vardı ve şimdi Citroen, DS 3’ün makyajını duyururken kendi adını anmayarak Avrupa’da da bu operasyonu başlatmış oldu. Otomobilin burnundaki kocaman Citroen logosu ne diye mi soruyorsunuz? Sanırız onu logo değil tasarım unsuru olarak görmek gerekecek. Daha kapsamlı bir makyajla bu logodan tabii ki kurtulabilirlerdi ama ekonominin hali ortada. DS 3’ün (Mazda3, Qoros3 ve BMW3’ün yanına 3’ler kulübüne hoşgeldin) makyajı dış tasarımda yeni far ve stop lambalarından ibaret. Farlar artık LED ve xenon teknolojilerine sahip ve stop lambaları da 3 boyutlu. Farlardan daha önemli yeniliklerse kaputun altında. Çarpışmayı önlemek için otomatik fren yapabilen şehir içi sürüş yardımcısı DS 3’ün donanım listesine dahil olmuş. Bunun dışında motor seçenekleri de elden geçirilmiş. 1,6 litrelik dizel motor artık 100 ve 120 HP güç üreten versiyonlara sahip ve yeni motorlar daha güçsüz seleflerinden daha düşük tüketim değerlerine sahip. Benzinli motor cephesindeyse 82 HP güç üreten 1,2 litrelik 3 silindirli motor baz seçenek olarak sunulurken, 150 HP güç üreten 1,6 litrelik turbo yerini koruyor. Küçük benzinli motor 5 vitesli otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla donatılabilecek.
4- Lincoln Navigator sonbaharda piyasada
Türkiye’de bile satılmayan abartılı bir SUV’dan bize ne diyorsanız haklısınız. Fakat bolca kazandığı parasıyla ne yapacağını bilemeyen bir sürü insan grey market getirse de Lincoln Navigator alsak diye heyecanla bekliyor. Yeni nesil eskisi gibi yola sığmayacakmış gibi görünen iri bir araç. Eskisi gibi olmayansa motoru. Ford bu iri Lincoln’de 5,4 litrelik V8 yerine Ecoboost ailesine üye bir motor kullanmış. Tabii bizde Ecoboost ailesi 1,0 litrelik 3 silindirliler barındırıyor ama ABD pazarında 3,5 litrelik bir V6 daha uygun görülmüş. Yeni motor 380 HP güç ve 623 Nm tork üretiyor. Motor gücünü 6 vitesli otomatik şanzıman üzerinden aktarıyor. Lincoln, büyük SUV’u için elektronik olarak sürekli kontrol edilebilen ve sertliği ayarlanabilen bir süspansiyon sistemi sunuyor. Sistem 4 tekerlekten çekişli versiyonlarda standart olarak sunulacak ve evet baz versiyonlar sadece arkadan itişli.