Küçük sınıf çok bereketli bir yıla hazırlanıyor. 2020, sınıfın önemli bir bölümünün tamamen yenilendiği bir yıl olacak. Önce Fransızlar kartlarını açtı, şimdiyse sıra Japonlarda. Bu yazının konusu olan yeni nesil Toyota Yaris’i bir iki hafta içinde Honda Jazz da izleyecek. Bu sınıfta bir satın alım planlıyorsanız işiniz bir hayli zor. Peki Toyota bu zorlukla mücadele konusunda neler yapmış.
Detaylara geçmeden önce son haberi paylaşalım: Toyota Yaris’in yeni nesli Türkiye’de satışa sunuldu. 1,5 litrelik benzinli motor ve CVT şanzımana sahip versiyonun yanında yine 1,5 litrelik benzinli motora sahip Hybrid versiyon da satışa sunuldu. Benzinli motor ve Dream donanım seviyesiyle birlikte 209.100 TL’den başlayan fiyatlar, Dream X-Pack ile 218.100 TL’ye ulaşıyor. Flame isimli üst paket 221.600 TL’lik etikete sahipken aynı donanıma X-Pack eklenirse fiyat 230.600 TL’ye ulaşıyor. X-Pack Toyota Safety Sense adı altında gelen aktif güvenlik sistemlerini içeriyor. Bu donanımların tamamı Yaris Hybrid’de standart. Ne yazık ki bu versiyon yüzde 80’lik vergi dilimine giriyor ve başlangıç fiyatı bile 299.200 TL olarak belirlenmiş. Flame isimli donanım seviyesiyle 312.700 TL’ye ulaşan fiyat seviyesi Passion adlı donanım seviyesiyle 336.300 TL’ye çıkıyor.
Fiyatları öğrendikten sonra konumuza göre dönebiliriz: Yeni Yaris neslinin tek gayesi eskisine göre daha genç ve daha dinamik olmak. Zaten Toyota, bu durumun belirtilerini bir önceki neslin GRMN isimli yüksek performanslı versiyonuna ve WRC katılımına harcadığı emekle göstermişti. Yeni nesil selefine göre 5 mm daha kısa bir otomobil. Buna karşılık aks mesafesi 50 mm daha fazla. Yine benzer şekilde Yaris’in yüksekliği 40 mm azalırken iz açıklığı da 50 mm genişlemiş. Yani Yaris artık yerde daha fazla alan kaplar hale gelmiş. Tasarım konusundaki yorumu size bırakıyoruz, bize göre evrimle devrim arasında iyi tutulmuş bir dengeye sahip karakteristik bir tasarım söz konusu.
İç mekanda düşen yüksekliğin Yaris’in sevilen ferahlığını baltalaması söz konusu olabilir. Fakat Toyota’nın iddiasına göre kullanılmaya başlayan TNGA altyapının küçük sınıf versiyonu sayesinde koltuklar daha alçağa konumlandırılmış ve bu sayede de baş mesafesi ve ferahlık konularında kayıp olmayacak. Tabii buna görmeden inanmamız pek mantıklı olmaz. Kokpit tasarımı Corolla’dan devşirilmiş gibi görünüyor ama Yaris kendine has yeniliklere de sahip. Örneğin büyük dokunmatik ekranın tablet benzeri yerleşimi doğrudan Corolla’dan gelse de hem dijital gösterge tablosu hem de direksiyon gibi bölümler daha dinamik bir görüntü için farklı. 10 inçlik head-up gösterge gibi donanımlar Toyota’nın yeni dönemini simgeliyor. Toyota’nın iddiasına göre Yaris’te kalite algısını yüksek tutmak için büyük mesai harcanmış. İlk defa yumuşak plastiklerle tanışacak olan model, elin değdiği yerlerde yüksek kalite algısı sunacakmış.
Toyota’nın küçük sınıfındaki gençleşme çabaları tasarımla sınırlı kalmıyor. TNGA isimli yeni altyapının GA-B isimli versiyonu (GA-C Corolla ve C-HR, GA-K ise RAV4 ve Camry için kullanılıyor) Yaris için kullanılıyor. Yeni altyapı sayesinde 50 kg kadar kilo kaybeden Yaris, daha dinamik sürüş için gereken yere 15 mm daha yakın ağırlık merkezi gibi özelliklere de kavuşmuş. Önde McPherson arkadaysa torsiyon çubuklu süspansiyon yapısı korunmuş ama sistemin çalışma şekli geliştirilmiş. Süspansiyon sistemi artık daha seçkin hisler verirken sürüşe de daha katılımcı hale getirilmiş. Yeni altyapınını burulmazlığı selefine oldukça yüksek ve bu da tabloya eklendiğinde Yaris’in sürüşünün çok daha sportif olmasını bekliyoruz. Bu konuyla ilgili son olarak, Toyota, sürücü koltuğunu eskisine göre daha alçağa ve daha geriye konumlandıracak kadar ciddi bir çalışma yapmış.
Yaris’in eksiklerini kapatmak için büyük çaba harcayan Toyota motorlar gibi iyi olduğu konuları da boşlamamış. Yaris tamamı benzinli motorlardan oluşan bir yelpazeyle gelecek. Bunların tamamı 3 silindirli. 1,0 litrelik ve 1,5 litrelik iki motor baz versiyonları oluşturacak. Bunları izleyense eskiden olduğu gibi hibrit versiyon olacak. Yine 1,5 litrelik bir motorla geldiği için pek değişiklik yok gibi görünüyor ama aslında tamamen yeni bir hibritten bahsediyoruz. 3 silindirli yeni motor yine Atkinson çevrimiyle çalışıyor ve Corolla’da ve Camry’de tanıtılan 2,0 litrelik ve 2,5 litrelik motorlarla aynı aileye mensup. Yüzde 40’lık ısıl verimliliğe ulaşmak için incelikle ayarlanan motor, yeni hibride bolca katkıda bulunuyor. Nikel-metal pillerin yerini alan lityum-iyon piller, selefinden hem daha hafif hem de daha fazla enerji kapasitesine sahip. Bütün bunlar birleşince yeni hibrit yapının tüm verileri iyiye gitmiş: Toplam sistem gücü yüzde 15 artarken yakıt verimliliği yüzde 20 artmış. Toyota’nın iddiasına göre yeni sistem Avrupa’nın büyük şehirlerindeki sürüşlerin yüzde 80’inde sıfır emisyonla çalışabilecek.
Son olarak Yaris’in yardımcı elektronik sistemlerde de güne uyacağını ve adaptif hız sabitleyiciden şeridi ortalayabilen direksiyon yardımcısına kadar bir dizi donanım Yaris’in listesine eklenecek.