Hayır bu fikir her birinize bir Bentley Continental verip buz tutmuş göllere salmak değil. Bu zaten buz sorununa çözüm üretmek olmazdı. Koç Üniversitesi bünyesinde araştırma yapan bir grup bilim adamının yapmayı denediği, buzun sürüş literatüründen sonsuza dek çıkmasını sağlamak.

Bu kulağa büyük bir iddia gibi gelebilir ki gerçekten öyle. Bugün buzla mücadele tuz ya da benzer etkiyi gösterecek kimyasallar üzerinden yapılıyor. Ne yazık ki bunlar hem nispeten düşük etkili hem de doğa açısından türlü zararları olan yöntemler. Koç Üniversitesi’nden gelen çözüm önerisiyse asfaltın içeriğine buzu engelleyecek katmanlar eklemek. Bu tabii ki çok yüzeysel bir anlatım fakat teorinin temeli buz oluşumunun asfalt üzerine atılacak maddelerle değil asfaltın içeriğinde bulunacak maddelerle engellenmesi. Bu tarz bir yöntemin güvenliğin yanında asfaltın dayanıklılığına da büyük katkıda bulunması beklenebilir. Çünkü bir günde ortaya çıkan devasa çukurların nedeni su ve buz gibi etkenlerin asfaltta yarattığı zayıf noktalar.

Peki bu asfalt üzerinde ne zaman yol alabileceğiz? Pek yakında değil. Yeni asfalt karışımı henüz laboratuvar testlerine bile ulaşamamış durumda. Dahası temel olarak tuzlu asfalt diyebileceğimiz bu buluşun içeriğindeki tuzun araçlardaki ve lastiklerdeki metal ekipmana ne tür zararlar verebileceğinin de kapsamlı olarak düşünülmesi gerekiyor. Yani biraz beklememiz gerekli.