Büyük değişimler sancılı olur. Örneğin Opel’in geçirdiği değişim gibi. GM bünyesinde yıllarca zarar ederek yaşayan Alman üretici, önce PSA ve şimdi de Stellantis çatısı altında karlı bir iş modeli yürütüyor. Bu dönüşümün parçalarından bir tanesi de kimlik değişimiydi ve özellikle modellerin burun tasarımındaki yeni görünüm farkı belli ediyordu. Ne yazık ki tüm ürün gamı bu yeni burun tasarımına hemen sahip olamadı. Corsa onlardan biriydi ve ailenin geri kalanıyla aynı gen havuzundan beslendiğinin anlaşılabilmesi için makyaja ihtiyaç duyuyordu. Neyse ki ömrünün ortasındaki model bu ihtiyacını giderdi.

Burun tasarımındaki büyük farklılığın ötesinde Corsa’nın dış tasarımında değişenler biraz daha sınırlı. Mesela arka tasarım büyük oranda değişmeden kalmış. Corsa yazısı artık bagajın ortasında ve tamponda da hafif farklılıklar var. İç mekanda en dikkat çekici yenilik yeni bilgi-eğlence sistemi arayüzü. Diğer PSA modellerinde de kullanılan bu yazılım artık kablosuz telefon yansıtma ve yüksek çözünürlüklü geri görüş kamerası gibi imkanlar sunuyor. Bunun dışında yeni bir direksiyon simidi ve ufak kalite dokunuşları da algıyı geliştirmek için kullanılmış. Son olarak bu sınıfta satın almanızın pek olası olmadığı Matrix LED farlar artık 8 yerine far başına 14 LED’e sahip.

Burun tasarımındaki yeniliğin yeterince köklü olmadığını düşünüyorsanız yürüyen aksamdaki yenilikler fikrinizi değiştirmeye yetebilir. Öncelikle elektrikli versiyon yeni bir motor, pil ve sistem yönetimine sahip. 136 yerine artık 156 HP güç üreten motor, 50 kWs yerine 56 kWs’lik bir pille besleniyor. Bu sayede, artık Corsa Electric olarak anılacak olan versiyonun menzili 400 km’nin üzerine çıkmış.

Bunun dışında benzinli cephesinde de büyük yenilikler var. Euro 6D emisyon normuna kadar hiç bir destek olmadan ve tork konvertörlü otomatik şanzımanla gelmeyi başaran 1,2 litrelik PureTech motor artık yoluna 48V mild-hibrit sistem ve çift kavramalı şanzımanla devam edecek. Bizimki gibi çevrecilik kaygısı düşük pazarlar için normal versiyon üretilmeye devam eder mi bilmiyoruz ama yeni versiyon ilginç özelliklere sahip. 100 ve 136 HP güç üreten iki güç seviyesi olan 1,2 litrelik motor, Punch Powertrain’den alınan çift ıslak kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla sunulacak. Haraket halindeyken motorun kapatılması ve sonrasında her viteste motoru tekrar başlatmanın yanında daha güçlü uygulamalarda aracın sadece elektrik motoruyla da ilerlemesine imkan vermesi şanzımanın rakipleriyle benzer özellikleri. Farklı olansa geleneksel manuel şanzıman dişlileriyle gezegen dişli setini bir arada kullanıyor olması. Bu da ilerleyen dönemde hibrit uygulamalarda önemle avantajlar sağlayabilir. Aynı şanzımanın 1,6 litrelik benzinli motoru kullanan hibrit uygulamalar için de devreye alınması da mümkün.

Makyajlı Opel Corsa’nın yıl sonuna doğru Türkiye pazarına sunulması bekleniyor.