Peugeot bu sefer aklımızı karıştırdı. Aslında şu anda 309’u konuşuyor olmamız gerekiyordu ama Fransızlar da bu işin sonu olmadığını görmüşler olmalılar ki model isimlerini değiştirmeme kararı aldı. Sonuçta karşınızda duran yeni kompakt hacthbackin adı 308, ikinci nesil 308. Karşısında ise 7. nesil VW Golf duruyor. 1974 yılında tanıtılan ilk nesilden bu yana bu otomobil her nesil değişiminde sadece evrim geçirdi. Tasarım incelendiğinde ilk nesilden gelen ayrıntılar bulmak mümkün. Rakiplerse devamlı farklı seçenekleri deniyor, tasarım ve teknik devrimler yapıyor sonra da karşılarında Golf’ü buluyorlar, tanıdık ve değişmemiş gibi duran ama her zaman bir öncekinden çok daha iyi bir Golf. Türkiye’de bu sınıfın kralı uzun zamandır Opel Astra. Ama 308’in kendisini kanıtlaması için bu sınıfın merkezindeki Golf’ü seçtik.

peugeot 308 vw golf

İç mekan

Denemeler ve yanılmalar kompakt sınıfta çok görülüyor. 308 de bu denemelerden birine ev sahipliği yapıyor. 208 ve 2008’deki küçük direksiyon ve dokunmatik ekranlı kokpit yapısı 308’de de kullanılıyor. Bu yerleşimler, 308’e vanları hatırlatan ferahlık hissi sağlıyor. Test aracındaki gibi açık renk kaplamalar ve cam tavan da işe dahil edilirse biraz hayal gücüyle kendinizi cabrioda bile hissedebilirsiniz. Üst bölümdeki kaplamalar çok kaliteli, alt kısımlardakilerse sert ama kesinlikle kalitesiz hissettirmiyor. Düğme sayısı 2. sınıf öğrencisinin matematik bilgisiyle bile sayılabilecek kadar az ve bu sayede de aranılan bir kumandanın bulunmaması için neden kalmıyor. Dokunmatik ekranın tepkileri hızlı, işlev ikonları da iri. 308’in başarılı kokpitinin karşısındaysa Almanlar’ın takıntılı ergonomi anlayışıyla şekillendirilmiş, basit bir mantığa ve çok iyi işleyişe sahip Golf kokpiti var. Lake kaplamaların arasına serpiştirilmiş krom çıtalar ve sanki tek parça plastikten imal edilmiş kadar sağlam duran yapısı etkileyici. Her işlev için düğme var ama düğmelerin dizilişi ve büyüklükleri kullanımı basitleştiriyor. Malzeme kalitesi en az rakibi kadar iyi.

Peugeot 308: 7/10 VW Golf: 7/10

peugeot 308 vw golf OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ergonomi

Muhtemelen VW’den kimse ergonomik açıdan sorunlu bir kokpit beklemiyor. Çünkü 7. nesil Golf’ün kokpiti 5. nesilden küçük değişikliklerle geldi ve VW’nin yenilikten sakınan yapısı sayesinde şaşırtıcı sonuçlar da çıkmıyor. Golf’ün kokpitinde herşey yerli yerinde, kumandalar başarıyla gruplandırılmış ve öncelik sırası da iyi ayarlanmış. Fakat 308 kokpitiyle kıyaslandığında Golf’ün artık yeniliklere daha açık olması gerektiği ortaya çıkıyor. Fransız’ın kokpitindeki düğmesizliğin sağladığı kullanım kolaylığı bir yana tüm kumandalar tam uygun yükseklikte gösteriliyor. Dokunmatik ekranın iki yanındaki sabit düğmelerle seçim yapılıyor ve ekrandaki iri sembollerle kullanım rahatlatılıyor. Tabii bunlar SMEG ekrana sahip versiyonlar için geçerli. Baz donanımdaysa daha klasik bir kokpit sunuluyor. SMEG ekranlı 308’den sonra Golf’ün havalandırma kumandalarının bu kadar alçak konumlandırılması anlamsızlaşıyor ama bütün kumandalar için ayrı düğme konseptinde yapılacak daha iyi bir yerleşim yok. Üstüne eskiden sinyal kolundaki hız sabitleyici kontrolünün direksiyona alınmasıyla oluşan bir kalabalık daha var. Üst donanım seviyesine sahip bir Golf’ün direksiyonunda 18 tane kumanda bulunuyor. 308’in direksiyonundaysa 2 çevirmeli kumanda iki tane de düğme bulunuyor. Golf bol düğmeli kokpitler devrinin en iyi kokpitine sahip ama bu devir kapanmak üzere.

Peugeot 308: 9/10 VW Golf: 7/10

 

peugeot 308 vw golf peugeot 308 vw golf

Yaşam ve yükleme alanı

İki hatchbackin boyutları neredeyse birebir aynı. Bu da iç mekanda ve bagajda benzer alanlar bulunacağı beklentisi yaratıyor. Ölçümler bu beklentinin tam olarak karşılanmadığını gösteriyor. Golf standart oturma alanında rakibinin 2 cm önünde (Golf: 72 cm, 308: 70 cm). Daha dikkat çekici bir veriyse baş mesafesinde ortaya çıkıyor. Sabit ama bütün kokpit boyunca uzanan cam tavana sahip 308’in arka koltuktaki baş mesafesi, ön kısım için açılır cam tavana sahip Golf’ün arka koltuğundaki baş mesafesinden 7 cm (308: 90 cm, Golf: 97 cm) daha az. Bu da arka koltuklarda uzun boylular için Golf’ün çok daha iyi bir alan sunduğunu gösteriyor. 308 bu açığını bagaj hacmiyle kapamaya çalışıyor. 420 litrelik bagaj hacmi sınıf ortalamalarından ve Golf’ün 380 litrelik bagaj hacminden daha fazlasını sunuyor.

Peugeot 308: 6/10 VW Golf: 7/10

peugeot 308 vw golf peugeot 308 vw golf peugeot 308 vw golf peugeot 308 vw golf

Motor ve şanzıman seçenekleri

İki modelin de motor ve şanzıman yelpazesi dikkat çekici. Peugeot 1,6 litrelik dizel motorunda, manuel şanzımanla birlikte pazarın en iyi start&stop sistemini sunarken otomatik şanzıman isteyenlere de hem hızlı geçişler sunan hem de tork konvertörü sayesinde kullanım maliyeti düşük bir şanzıman sunuyor. 1,2 litrelik baz motor da giriş seviyesinde ilgi çekici etiketiyle müşteri bekliyor. Yine 1,2 litre hacimli ama turbo beslemeli bir diğer motor, dizel motorla sunulan 6 vitesli otomatik şanzımanla da donatılabiliyor ve hem yüksek çekiş gücü hem de başarılı tüketim değerleriyle dikkat çekiyor. 1,6 litrelik aşırı beslemeli benzinli motor da güç isteyenler için bekliyor. Sadece manuel şanzımanla sunulan bu motorla 6. viteste 1000 d/d’da ilerlemek mümkün ve bu sırada 156 HP güç ve 240 Nm tork üreten motor titremediği gibi gaz pedalı emirlerine cevap bile verebilecek kadar çekiş gücü üretiyor. Bu motora Golf’ün kaputu altında 1,4 litrelik TSI motorun 150 HP güç üreten versiyonu cevap veriyor. Gerekli hallerde sadece 2 silindirle çalışabilen ve düşük tüketimle yüksek performansı çok iyi bir şekilde harmanlayan bu başarı abidesinin yanında Golf eksiksiz bir ürün gamına sahip. 1,2 litrelik TSI’dan başlayıp 1,6 litrelik TDI’a kadar uzanan motor yelpazesinin tamamı DSG ile donatılabiliyor. 1,4 litrelik TSI’sa ülkemizde sadece DSG çift kavramalı şanzımanla satılıyor. Motor 250 Nm’lik torkunu 1500 d/d’da üretiyor ve çekiş gücü, DSG’nin inanılmaz hızlı vites düşürme becerisinin de etkisiyle sürücüye 150 yerine 180 HP güce hükmediyor hissi uyandırıyor. Alt ve orta devirlerin doluluğu üst devirlere taşınmıyor ama 7 vitesli DSG sayesinde bu sorun da göze batmıyor. Silindir kapama özelliği sayesinde 1.4 TSI’ın tüketimi kontrol altında tutmak çok kolay. Fakat bu pahalı teknolojinin ne kadar gerekli olduğu sorgulanabilir. Çünkü normal kullanımlarda start&stop sistemine dahi sahip olmayan ve kendinden 16 HP daha güçlü Peugeot motoruna göre 100 km’de yarım litreden daha az tasarruf sağlayabiliyor.

Peugeot 308: 15/20 VW Golf: 15/20

peugeot 308 vw golf peugeot 308 vw golf

Konfor, kullanım kolaylığı

İlk nesil 308 söz konusu olsaydı bu bölümde Golf’ün işi çok daha kolay olabilirdi. Fakat ikinci nesil oldukça büyük yol almış. Öncelikle arka aks darbelere kırılma gürültüleriyle karşılık vermiyor. 18 inçlik jantlara ve dar yanaklı lastiklere rağmen darbe emişi oldukça iyi olarak kabul edilebilir ve süspansiyon sisteminin çalışma gürültüsü iç mekana hiç sızmıyor. Golf, dış seslerin iç mekanda duyulmaması konusunda daha iyisini yapabiliyor. Bu Alman’ın içinde gerçek sessizliğin keyfini sürebiliyorsunuz. Fakat test otomobilimizdeki gibi 18 inç çapında jantları tercih ederseniz hem darbe emiş başarısından hem de lastik gürültüsünün sınırlandırılmasından  feragat etmelisiniz. Bu büyük jant seçeneğiyle kıyaslarsak, 308 Golf’ü geride bırakabiliyor. Fakat Golf’ü daha makul boyutlu jantlarıyla da kullandık ve bu seçimle eleştirilerden çok uzak ve oldukça başarılı sürüş konforu sunduğunu da belirtmeliyiz. Kullanım kolaylığı disiplinine ise Peugeot’nun küçük direksiyon simidi adını yazdırıyor. Küçük çapı sayesinde kullanımı inanılmaz derecede kolaylaştırıyor. Yüksek konumlu göstergeleri takip etmek 208’den daha kolay ama ters çalışan devir göstergesine alışmanız gerekiyor. Bunun dışında pedalları yumuşak, geri görüş açısı aşırı dar ve kamera sisteminin de kontrast ayarı çok iyi değil. Golf bu disiplinde olması gerektiği gibi olmanın ödülünü bir kez daha alıyor. Golf’ün kullanımı otomobil yıllardır nasıl kullanılıyorsa öyle. Çapraz geri görüş açısındaki darlık benzer, fren pedalının dozlaması daha başarılı, direksiyonu da yeterince hafif.

Peugeot 308: 7/10 VW Golf: 7/10

peugeot 308 vw golf peugeot 308 vw golf

Yol tutuş ve güvenlik

Bu bölüm uzun zaman boyunca Golf’ün kabuslar görmesine neden olmuştu. Fakat 3 nesildir kullanılan çok kollu arka aks ve ESP sisteminin aldığı yol sayesinde artık böyle bir sorun kalmadı. 1,2 litrelik benzinli ve 1,6 litrelik dizel motorlar torsiyon çubuklu arka aksa sahip. Virajlarda biraz daha yavaş kalmaları dışında bu versiyonların büyük bir sorunu bulunmuyor. Çok kollu arka kasa sahip 1,4 litrelik TSI motorlu versiyonlarsa sürüş keyfiyle konfor konusunda çok daha iyi bir denge sunuyor. Daha fazlasını isteyenler için adaptif süspansiyon sistemi isteğe bağlı donanım listesinde yer alıyor ve kullanıcılara süspansiyon sertliğini seçme hakkı tanıyor. Ayrıca torku viraj hızını korumak için tek bir tekerleğe yönlendirebilen XDS isimli aktif sistem Golf’te standart olarak sunuluyor. 308 ise rakibinin tam tersi bir anlayışa sahip. Tüm versiyonlarda torsiyon çubuklu arka aks yer alıyor ve yol tutuş becerisi de ESP’nin kontrolünde bu sisteme yüklenmiş. Temel olarak sistemin sertliği yerinde ve 308’in izine sadık kalması konusunda da gereken herşeye sahip. Direksiyonun netliği iyi ama hisleri yapay ve geri bildirimi de oldukça zayıf. Sonuçta 308’in teknoloji konusunda hayli geri kaldığı Golf’ün arkasından gitmesi zor gibi. Fakat durum tam olarak böyle değil. Golf teknolojisini güvenlik için kullanıyor ve özünde sürüş keyfini arttırması beklenen XDS bile viraj hızının korunması için ayarlanmış. Sürücünün yeteneği ne kadar olursa olsun Golf’ün limitleri mühendislerce belirlenmiş ve bir adım ötesine geçmek imkansız. 308 ise normal sürücüler için yeterli seviyede yol tutuş ve kesinlikle güvenli sürüş sunarken sürücüsünün yeteneğine de saygı duyuyor ve daha fazlası için sakladığı potansiyelini kullandırıyor. Saf güvenlik konusundaysa iki model de çarpışma testlerinden yüksek puanlarla 5 yıldız alarak ayrıldı.

Peugeot 308: 8/10 VW Golf: 7/10

Fiyat ve donanım

İkilinin fiyatları incelendiğinde Peugeot’nun ne kadar hırslı olduğu görülüyor. 308 daha mütevazi bir giriş seviyesi motorla sunuluyor ve böylece başlangıç fiyatı oldukça düşük tutulabilmiş. Bu haliyle 308, ESP’si olan, kokpiti rakibi gibi bol düğmeli normal bir kompakt sınıf hatchback oluyor. Golf’ün baz donanımıysa daha zengin. Öyle ki elektrikli park freni bile Midline Plus isimli listeye dahil edilmiş. Yine de 308’i benzer donanım seviyesine ulaştırmak bile Golf’ün fiyat seviyesine ulaşmasına yetmiyor.

Güncel fiyat bilgileri;

Peugeot 308 fiyat listesi için tıklayınız

VW Golf fiyat listesi için tıklayınız

Peugeot 308: 16/20 VW Golf: 14/20

peugeot 308 vw golf peugeot 308 vw golf

Sonuç:

Peugeot bu sefer doğru yolda. 308 sunduklarıyla tam da eskiden Golf’ün yaptığını yapıyor ve her disiplinde ortalamanın üzerinde kalmayı başarıyor. VW’ninse artık Golf için bakış açısını modernleştirmesinin vakti geldi ve bunun olacağının sinyalleri de geliyor.

Peugeot 308: 64/100 VW Golf: 60/100

 

peugeot 308 vw golf peugeot 308 vw golf