Honda ilk nesil HR-V’yi tanıttığında ortada ne SUV akımı ne de doğru düzgün rekabet vardı. 3 kapılı versiyonu 5 kapılı versiyon izledi, kendine has bir hayran kitlesi edindi ve aramızdan ayrıldı. Honda modelinden vazgeçti ama pazar HR-V için daha yeni hazırlanıyordu. Sonuçta model geri döndü ama artık bir savaş alanında mücadele vermesi gerekiyordu. Durum yeni nesil için de çok farklı değil. Kimilerine göre 2 kimilerine göre 3’e bölünebilecek büyüklüğe ve çeşitliliğe erişen B SUV’lar ve tabii ki son 10 yılın yıldızı C SUV’lar HR-V’nin karşısında bulduğu rakipler. Peki HR-V bu savaş için yeterince donanımlı mı?
Jazz altyapısı üzerinde yükselen otomobilin boyutları, selefine göre çok fazla değişmemiş. Boyu ve aks mesafesi tamamen aynıyken yüksekliği biraz düşmüş. Arka camın eğimli yapısında sanki bir SUV Coupe göndermesi var gibi. Malum bu sınıf yeni yeni yükselişine başlıyor, Honda da o ivmeyi yakalamak istemiş gibi. Tasarım ve tabii ki hibrit gereçleri nedeniyle bagaj hacmi ne B ne de C SUV’larla rekabet edecek durumda değil. 319 litrelik hacim, üst donanımda gelen yüksek performanslı müzik sisteminin sub-woofer’ı nedeniyle 304 litreye geriliyor.
Neyse ki arka koltuk yolcuları için bolca alan var. Hem baş hem de diz mesafesi oldukça iyi, havalandırma çıkışları ve USB portları da unutulmamış. Koltuk minderleri tıpkı Jazz’da olduğu gibi yukarıya katlanabiliyor. Belki küçük bagaj için bir teselli olabilir.
Kokpit kendine özgü ama pek tabii ki hem Jazz hem de Civic tarafından kullanılan bileşenlere sahip. Kalite algısı gerçekten yüksek, detaylarda bazen premium seviyesine bile çıktığı oluyor. 9 inçlik ekran kablosuz Apple CarPlay destekliyor ve çözünürlüğü de dokunma hassasiyeti de gayet iyi.
İkinci nesil HR-V ilk tanıtıldığında benzinli ve dizel motora sahipti ama dizel için otomatik şanzıman sunulmadığından ömrü çok uzun olmadı. Yeni nesilse sadece hibrit motor ünitesiyle üretiliyor. 1,5 litrelik benzinli motor 107 HP güç ve 131 Nm tork üretirken, ana elektrik motoru 131 HP güç ve 253 Nm tork üretiyor. Tıpkı Jazz’da olduğu gibi şehir kullanımında elektrik motoru baskın güç kaynağı konumunda. Benzinli motorsa ikinci bir elektrik motorunu kullanarak küçük pil paketini şarj ediyor. Bu arada pil paketi Jazz’dakinden daha büyük kapasiteye sahip ama hala uzun elektrikli menzil sunacak kadar büyük değil. CVT şanzıman üzerinden güç ön aksa aktarılıyor ve bu üçlünün HR-V’ye sağladığı performans hissi gerçekten iyi. Tüketim kısmında da durum iyi; şehir kullanımda, biraz sakinlikle 4,3 litre/100 km gibi tüketim verileri elde etmek mümkün oluyor. Önde MacPherson arkadaysa torsiyon çubuğundan oluşan süspansiyon sistemi de Jazz kaynaklı.
Hibrit sistemin sağladığı düşük tüketimden sonra HR-V’nin en önemli çekim noktası donanım listesi olacak gibi. Baz donanımda 6 havayastığı, otomatik fren yapabilen çarpışma önleme sistemi, kör açı algılayıcı, şerit takip sistemi, adaptif hız sabitleme sistemi, ısıtmalı ön koltuklar ve direksiyon simidi, elektrikli bagaj kapağı, anahtarsız giriş ve çalıştırma gibi bir çok donanım sunuluyor. Üst donanım seviyesindeyse hi-fi ses sistemi, çift gövde rengi ve kablosuz şarj gibi bir iki kalem daha listeye ekleniyor. Bu haliyle başlangıç fiyatı 650.000 TL ve üst donanımlı versiyonların fiyatıysa 685.000 TL olarak belirlenmiş.