Küçük sınıf tam anlamıyla şenlendi. Yıl başından itibaren her an bir yenilikle buluşan sınıfın tüm bilenenleri değişmek üzere. Önce Renault Clio’nun yeni nesli tanıtıldı, onu Opel Corsa takip edecek ve yaz başına doğru da Toyota Yaris’in yeni neslini bekliyoruz. Bu arada Mart ayında da Türkiye pazarının en çok sevilen araçlarından biri olan Hyundai i20’nin yeni nesliyle tanışacağız. i20’nin yeni neslinin Türkiye pazarına sunulması ise Eylül ya da Ekim ayını bulacak. Peki yeni nesil neleri değiştirecek?

Detaylara geçmeden önce tabii ki en önemli bilgiyi paylaşalım: Yeni nesil Hyundai i20 Türkiye’de satışa sunuldu. 158.500 TL’den başlayan fiyatlar en üst versiyonda 231 bin TL’ye kadar yükselebiliyor. Güncel fiyat listesinin detaylarına aşağıdaki bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz.

Yeni nesil Hyundai i20 fiyat listesi için tıklayın.

i20’nin boyutlarında çok büyük değişiklik yok. Genişliği 30 mm artarken boyu 5 mm ve aks mesafesi de 10 mm artmış. Buna karşılık yüksekliğiyse 24 mm azalmış. Anlayacağınız boyutlar tasarım için elden geçirilmekle yetinilmiş. Tasarım açısından, ön kısımda Kona yerine Tucson’un takip edilmiş olması kimileri için iyi haber olacaktır. Bunun yanında arka kısım farklı bir bakış açısının ürünü gibi görünüyor. Sportiflik dozu yüksek tasarım geleceğin güçlü versiyonlarına hazırlık niteliğinde.

i20’nin iç mekanı da güne uyum konusunda bolca uğraşın adresi olmuş. Genel yapısı biraz soğuk gibi ama bu sevilen bir i20 özelliği ve kullanıcılar da i20’nin olgun görünen kokpitini seviyor. Yeni nesil son dönemin trendlerin uygun olacak şekilde minimalist bir kokpite sahip, en üst donanım seviyesinde genişliği 10,2 inçe yükselen merkezi kumanda ekranı kokpiti en üstünde yer alıyor. Fiziki ses açma düğmesinin hemen yanında da dokunmatik ana menü düğmeleri kullanılmış. Havalandırma kumandalarıysa kokpitin alt tarafında yer alıyor. Baz donanımla 3,5 inçlik ekrana sahip bir müzik sistemi gelirken orta donanım seviyelerinde ise 8 inçlik multimedya ekranı sunulacak. Yine en üst donanıma sahip i20 Elite Plus ile 10,25 inçlik gösterge tablosu da donanıma eklenecek.

4 kollu direksiyon simidi ve bolca desen i20 kokpitinin diğer özellikleri. Son olarak kokpit, Style Plus donanım seviyesinden itibaren hem kablosuz şarj ünitesine sahip olacak hem de Apple CarPlay ve Android Auto ile kablosuz bağlanabilecek. Yani i20 ile kablolara veda edebileceğiz.

Yeni Hyundai i20 kataloğu için tıklayın.

Diğer beklentiler i20’nin biraz rejim yapıp kilo kaybetmesi yönündeydi ki yeni nesil de ortalama yüzde 4 daha hafif. Motor seçeneklerini de önceki neslin sunduğu yelpazeye yakın; 1,2 litrelik baz benzinli motor artık sunulmayacak ama 1,4 litrelik atmosferik beslemeli benzinli motor devam ediyor. 6 vitesli manuel şanzıman ya da yine 6 vitesli tork konvertörlü tam otomatik şanzıman seçeneklerine sahip olan 1,4 litrelik benzinli motor, 100 HP güç ve 134 Nm tork üretiyor. Bu motorun alternatifi ise 3 silindire ve turbo beslemeye sahip 1,0 litrelik benzinli motor. Yeni nesil i20 ile birlikte 100 HP güç ve 172 Nm tork üreten bir versiyonu sunulan bu motor, sadece 7 vitesli çift kavramalı şanzımanla ama normal veya mild-hibrit seçenekleriyle satışa sunuldu. Alternötör yerine kullanılan 12,2 kW’lık bir elektrik motoru ve 0,44 kWs’lik piliyle bu versiyon, fren yapılırken açığa çıkan enerjiyi depoluyor ve ara hızlanmalar ya da ilk kalkış gibi anlarda benzinli motora destek oluyor. Sistemin i20’nin yakıt tüketimini, şehir içi kullanımlarda 100 km’de 0,6 litreye kadar düşürmesi bekleniyor.

Güvenlik donanımları konusunda yeni nesil i20 de son dönem trendlerini takip etmek zorunda kalmış. Ne yazık ki artan ÖTV dilimi baskısı ve farklı donanımlara yönelik tüketici talepleri nedeniyle Elite donanım seviyesine kadar yan ve perde havayastıkları sunulmuyor. Elite Plus isimli en üst donanım seviyesinde ise şeritte kalma yardımcısı, kör açı algılama sistemi, yaya ve bisikletlileri tanıyabilen otomatik fren sistemi ve arka koltuk yolcu uyarı sistemi gibi donanımlar standart olarak sunuluyor.