Seat ürün gamı son dönemde çok iddialı. Hem modeller çekici, hem teknolojiler modern hem de fiyatlar rekabetçiden daha çok saldırgan. Hal böyle olunca çevremiz gitgide daha fazla İspanyol ateşiyle sarılıyor. Toyota ise daha geleneksel bir yaklaşıma sahip. Peki bu iki anlayıştan hangisi küçük sınıf için daha uygun. O zaman Seat Ibiza ve Toyota Yaris arasındaki mücadelede kim geçer bulalım.

Kıssadan hisse

Eğer karşılaştırmanın tamamını okumaya üşeniyorsanız bu bölümümüz tam size göre. Detayları aşağıda görülebileceği üzere Yaris aile kullanımı için daha fazla kafa yormuş ama Ibiza paranın karşılığını verme konusunda çok daha istekli.

Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi

İç mekan

Seat VW Grup bünyesi içinde daha genç bir kullanıcı kitlesine hitap etme rolüne sahip. Bu nedenle de iç mekan tasarımı daha direkt bir kullanıcı deneyimi sunmak üzere tasarlanmış Tabii ki bu sırada uygun fiyat etiketinin neden olduğu kalite algısı sorunları da yok değil. Yaris ise makyaj sonrasında yaptığı sıçrama ile daha kaliteli malzemelere ve daha albenili bir kokpite sahip oldu. Fakat ikisine arka arkaya bakınca Seat’ın daha iyi bir sonuca vardığı görülüyor. Temel olarak iki araçta kullanılan malzemelerin elde bıraktığı hisler çok yakın ama Yaris göze daha gri, daha sert ve daha gösterişsiz görünüyor.

Seat Ibiza: 6/10 Toyota Yaris5/10

Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi

Kullanım kolaylığı

Hafif direksiyonlar, kolay kullanımlı ve rahat dozlanan pedallar. İki model de şehir kullanımında yoruculuktan uzak. Seat’ın manuel şanzımanları biraz daha fazla güç istiyor ve geri görüş açısı da rakibinin çok daha gerisinde. Ergonomi konusundaysa Ibiza tam not alıyor. Yaris’in eski Japon hastalıklarından bir kısmı devam ediyor; yol bilgisayarı gösterge tablosunun içinden ayarlanıyor, gece aydınlatılmayan düğmeler mevcut ve direksiyon derinlik ayar aralığı yetersiz.

Seat Ibiza: 7/10 Toyota Yaris7/10

Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi

Yaşam ve yükleme alanı

İki model iki bakış açısı. Yaris güncel neslinde abartılı bir uzamayla 3,95 metrelik boyuna ulaştı. Buna karşın rakibi ise 4,06 metre uzunluğunda. Anlayacağınız arada 11 cm’lik fark sözkonusu. Fakat yükseklik konusunda roller değişiyor. Ibiza’nın 1,44 metrelik yüksekliğine karşın Yaris’in yüksekliği 1,52 cm. Zaten bu da iç mekanda Yaris’in nasıl bu kadar ferah ve geniş hissettirdiğinin açıklaması oluyor. Cam alanları zaten çok geniş ama istenirse devasa cam tavanla donatılarak daha da genişletilebiliyor ve diz mesafesi konusunda rakibini geride bırakamasa da yaydığı hislerle onu adeta eziyor. Ibiza da elindekini iyi kullanmaya çalışıyor ama hem ön hem de arka koltukta daha sıkışık ve daha gömülü bir alan hissinden ileri gidemiyor. Yaris’in 286 litrelik ve Ibiza’nın 292 litrelik bagaj hacimleri sınıf ortalamalarına yakın ama açıkçası ikisinin de bagajı sınırlı kullanışlılık sunuyor.

Seat Ibiza: 6/10 Toyota Yaris8/10

Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi

Motor ve şanzıman seçenekleri

İki üretici bu noktada tamamen farklı yollar izlemiş. Tek ortak seçimler baz motorlar. Hem Ibiza (75 HP güç ve 95 Nm tork) hem de Yaris’le (69 HP güç ve 95 Nm tork) hayat 3 silindirli ve atmosferik beslemeli 1,0 litrelik motorlarla başlıyor. İki motor da sadece şehir kullanımlarında makul çekiş gücü ve makul tüketim hedeflenerek geliştirilmiş. Bu noktadan sonraysa yollar keskin bir şekilde  ayrılıyor. Daha yüksek güç veya otomatik şanzıman arayanlar için Seat’ta turbo beslemeli TSI motorlar ve çift kavramalı DSG şanzıman devreye giriyor. Toyota’da ise atmosferik VVT-i motorlar ve sürekli değişken oranlı Multidrive S şanzıman sunuluyor. Tasarruf içinse Ibiza dizel önerirken Yaris hibrid öneriyor. Seat’ın turbo beslemeli motorlarının canlı karakteri ve yüksek çekiş gücüne karşın yüksek tutumluluk potansiyel sunmaları büyük başarı. Fakat buradaki potansiyel kendini sadece kullanmak isteyene gösteriyor. Eğer performans arayışına girerseniz hem 1,2 litrelik (90 HP güç ve 160 Nm tork) hem de 1,0 litrelik (110 HP güç ve 200 Nm tork, sadece DSG ile) ne kadar çok yakıt tüketebildiklerini gösterip sizi şaşırtabilir. Yaris’in 1,33 litrelik (99 HP güç ve 125 Nm tork) motoru ise her anlamda daha mütevazi. Rakibinin çok gerisinde kalan ancak makul çekiş gücü sunuyor ve bunu makul tüketimle taçlandırıyor. CVT şanzımanla tercih edildiğinde biraz fazla gürültücü olabiliyor ve kaçırma efekti nedeniyle her beğeniye de uygun değil ama bu şanzımanın DSG’nin kavrama sorunlarına sahip olmaması sayesinde hem daha masrafsız hem de daha konforlu olduğu da bir gerçek. Tasarruf içinse Ibiza kazanan taraf oluyor. Yaris Hybrid özellikle şehir kullanımında muazzam bir tutumluluk abidesi haline geliyor ve 100 km’de 4,1 litreyle yetinebiliyor. Ne yazık ki yüksek teknoloji yüksek tamir masrafı anlamına geliyor ve ikinci el değeri konusunda da konvansiyonel bir dizel motorun şansı çok daha yüksek.

Seat Ibiza: 17/20 Toyota Yaris13/20

Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi

Konfor

Seat ateşli İspanyol rolüne kendini kaptırdığı için Ibiza’da bile normalden biraz daha sert bir süspansiyon ayarı sunuyor. Bu durum darbe emiş konusunda belirgin zayıflıklara yol açıyor ama süspansiyon sisteminin sessiz çalışması ve sürüş kalitesinin yüksekliği hala etkileyici. Yaris ise daha yumuşak ayarlara sahip, konfor konusunda bu da onu doğal olarak avantajlı kılıyor. Makyaj sonrasında arttırılan sürüş kalitesiyle gürültü ve titreşim seviyesi bir hayli düştü ve bu konuda rakibine çok yakın bir sonuca ulaştı.

Seat Ibiza: 6/10 Toyota Yaris7/10

Yol tutuş ve güvenlik

Daha düşük yükseklik ve daha sert süspansiyon sistemi Ibiza’yı doğal olarak kazanan haline getiriyor. Fakat işe bir de direksiyon sistemleri girince aradaki fark dramatik bir şekilde artıyor. Yaris’in yol tutuşu güvenli, belirgin bir kayma eğilimi yok, zorlandığında ESP’nin kanatları altında güvenlik sınırında kalmayı biliyor. Fakat direksiyonunun aşırı hissizliği verebileceği küçük keyif kırıntılarını süpürüyor. Ibiza ise kendine çok daha emin, keyifli ve sportif hissettiriyor. Güvenlik konusunda ise Yaris daha iyi puanlara sahip olsa da iki model de 5 yıldızlı karnelere sahip.

Seat Ibiza: 8/10 Toyota Yaris6/10

Fiyat ve donanım

Ibiza’nın başlangıç fiyatı Toyota’nın karnına sert bir darbe gibi. Aslında bu noktada Toyota yalnız değil, bu durum neredeyse tüm pazar için geçerli. Hal böyle olunca listenin geri kalanına pek bakılmıyor. Yaris’in benzinli motor ve otomatik şanzıman sahip versiyonu Ibiza’nın aynı kombinasyona sahip versiyonundan birazcık daha uygun fiyata sahip ama bu fark motorların güç farkını ortadan kaldırmaya yetecek kadar yüksek değil. Dizel motor ve DSG’ye sahip Ibiza ile Yaris Hybrid’in fiyatları oldukça yakın.

Güncel fiyat bilgileri;

Seat Ibiza fiyat listesi için tıklayınız

Toyota Yaris fiyatları için tıklayınız

Seat Ibiza: 17/20 Toyota Yaris14/20

Sonuç:

Ibiza güçlü motorları ve etkileyici fiyat listesiyle karşılaştırmadan net bir galibiyet çıkarttı. Yaris’in elindeki en önemli kozlar hala aile kullanımına yönelik iç mekan avantajlarıyla ve Toyota’nın güvenilirlik imajıyla sınırlı.

Seat Ibiza: 67/100 Toyota Yaris60/100

Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi Seat Ibiza mı Toyota Yaris mi