Ford günümüzün en iyi sürüş dinamiklerine sahip modellerinden bazılarını üretiyor. Dahası bu modeller sadece hayali kurulacak kadar pahalı olan ya da maliyetler ikinci plana atılarak geliştirilmiş modeller değil. Onun yerine yollarda binlercesi dolaşan normal araçlar ama direksiyonlarından süspansiyon sistemine kadar tüm bileşenleri sürüş keyfi için donatılmış.

Tabii ki Ford’dan daha keyifli kullanıma sahip modeller sunan üreticiler de var. Fakat bunu yapmak için boyu 4 metreden kısa bir otomobili çok kollu arka aksla donatmaları ya da pahalı donanımlarla direksiyonları daha eğlenceli kılmaları gerekiyor. Fakat söz konusu olan bir Fiesta ya da Focus olduğunda her bir donanımın büyük bir önemi var ve eğer bir çözüm istiyorsanız bunu uygun maliyetle yapmak zorundasınız.

Peki maliyet giyotini kafanızın üzerinde sallanırken daha fazla sürüş keyfi peşinde koşar mısınız? Ford’un bu soruya cevabı evet, tabii ki kesinlikle falan gibi birşeyler olmalı. Çünkü gelecek yıl bazı Ford modellerinde değişken oranlı direksiyon sistemi göreceğiz.

Bu sistem büyük bir yenilik ya da tarihte ilk defa bulunmuş bir teknoloji değil. Aslında premium üreticiler yıllardır değişken oranlı direksiyon sistemleri kullanıyor ama bunları müşterilerine kendi klasmanlarında bile pahalı sayılabilecek bir isteğe bağlı donanım olarak sunuyor. Alfa Romeo, Giulietta’da bu tür bir direksiyon sistemini standart olarak sunuyor ama Giulietta için de bütçe otomobili denilemez. Peki Ford bu pahalı hobiye niye girişti. Anlaşılan o ki Ford ve Japon yan sanayi üreticisi Takata çok daha düşük maliyetli bir çözüm bulmuşlar.

Sistem güncel elektrikli direksiyonların çok yönlülüğünden faydalanıyor. Bugün kullanılan sistemler sürücünün verdiği emirleri elektronik veriler olarak algılıyor ve direksiyon simidiyle tekerlekler arasındaki fiziki bağa karşın (yasalar direksiyon ve tekerlekler, fren pedalı ve frenler gibi ekipmanların ne olursa olsun fiziki bağa sahip olmasını gerektiriyor) tekerleklere tüm veriler elektronik üniteler üzerinden aktarılıyor. Bu nedenle güncel direksiyon sistemleri yapay hissettiriyor, çünkü yapaylar. Ford ve Takata bu veri transferi sırasında istenildiğinde çok küçük değişikliklerle direksiyon simidiyle verilen emirlere karşılık gelen yön değiştirme hareketinin hıza bağlı olarak değiştirileceğini farketmiş. Bir elektrikli direksiyonda sürücünün direksiyon simidiyle verdiği emir, sistemin kalbindeki elektrik motoruna iletiliyor ve o da gerekli miktarda destekle lastiklerin dönmesini sağlıyor. Bu sistemde kullanılansa, normal direksiyon sistemi üzerine takılmış bir aktüatörden başka bir şey değil. Bu aktüatörün içinde ek bir elektrik motoru ve bir de dişli seti bulunuyor. Sistem düşük hızlarda bu dişli setini aktif hale getirerek lastiklerin direksiyon simidine daha fazla tepki vermesini sağlıyor. Yani direksiyonun iki kilit arasındaki hareketi azaltılıyor. Belli bir hızın üzerindeyse normal dişli setine dönülüyor ve  direksiyon tepkileri eskisi gibi oluyor. Sistemin çalışmasını gözünüzde canlandırmanız için, otomobilinizi park ederken bir kilitten diğerine sadece 1,5 turda döndüğünü düşünebilirsiniz. Muhtemelen sizin otomobiliniz bunun için 2,4-3 tur aralığında dönüşe ihtiyaç duyuyordur.