Mercedes konfor konusunda büyük bir üne sahip ve bunu devam ettirmek konusunda neredeyse takıntılı bir şekilde araştırma-geliştirme çalışması yapıyor. Ve viraja göre gövdesini hareket ettiren süspansiyon sistemine sahip bir Mercedes modeli, bu çalışmaların bugünkü meyvesi.
Peki bu teknoloji nasıl çalışıyor ve ne işe yarayacak? Aslında bunun için tek başına bir sistem demek doğru değil. Bunun yerine onun için ABC’nin (active Body Control, aktif gövde kontrolü) sisteminin bir modu demek gerekli. Hatırlatmak gerekirse, ABC aracın gövdesini devamlı olarak ufka paralel tutmaya çalışan bir sistem. Bunun için sensörlerinden aldığı veriyi kullanan sistem gerekli hallerde gerekli tekerleklerdeki süspansiyon elemanlarını saniyenin ondalık dilimlerinde ayarlıyor. Dynamic Curving olarak adlandırılan yeni mod sayesinde bu etkiye virajlarda özel bir yatma açısı ekleniyor.
Bu modun çalışması içinse başka bir sistemin altyapısı kullanılıyor. Magic Body Control, bir çift kamera yardımıyla yolu tarayıp tümsek ya da çukur gördüğünde tepki vermesi için süspansiyon sistemini hazırlayan sıradışı bir konfor ekipmanı. Sistem kameradan veri aldığı için sadece açık bir gökyüzüne sahip gündüzleri çalışıyor. Fakat sağladığı konfor seviyesi gerçekten yüksek. İşte yeni modun kullandığı altyapı da bu sistemin altyapısı. Stereo kameralar yolu Magc Body Control için tararken virajların geldiğini de farkediyor ve eğer sürücü Dynamic Curving modunu seçmişse, ABC sistemi otomobilin bir tarafındaki yayları itiyor, diğer tarafındakileri de çekiyor. Bu sayede otomobil tek bir tarafa yatıyor. Bu durum virajdaki bir otomobil için çok normal. Çünkü merkez kaç kanunu gereği ağırlık viraj merkezinden dışarıya doğru gitme eğiliminde. ABC’nin yaptığı bunun tam tersi. Otomobilin fizik kurallarının tersine, virajın içine doğru yatmasını sağlıyor.
Sistemin sürüş hızına bir etkisi yok. Yani bu sistem sayesinde daha hızlı viraj almanın imkanı yok. Çünkü her ne kadar gövde bir tarafa yatmış olsa da aslında ağırlık dağılımı açısından bir fark yaratılmıyor. Yani dış lastiklere binen yük aynı ve bu da viraj limitinin de aynı olduğu anlamına geliyor. Bunun yerine yolcuların virajı hissetmesi açısından ciddi bir avantaj sağlayabilir. Kimi hızlı trenlerde de yolcuların hızdan etkilenmemesi için gövdenin yatırılması metodu kullanılabiliyor. Mercedes de daha önce viraja göre süspansiyon sistemini ayarlayan konseptler tanıtmıştı. Aslında 3 tekerlekli bir motosiklet olan F300 bütün gövdesini viraj içine yatırırken, F400 çok daha gelişmiş bir sisteme sahipti ve virajlarda ve frenlemelerde her bir lastiğinin kamber açısını değiştirebiliyordu.
Dynamic Curving’in faydalarını yaşamaksa o kadar kolay değil. Burada tek sorun, sistemin sunulduğu tek model olan S Serisi Coupe’nin çok pahalı olması değil. Sistem sadece İsteğe bağlı Magic Body Control (sadece V8 motora sahip AMG olmayan versiyonlarda sunuluyor) sistemine sahip arkadan itişli S Serisi Coupeler’le birlikte sunulacak.