Fosil yakıtlar tükeniyor, atmosferimiz kirleniyor, buzullar eriyor daha da önemlisi kutup ayıları evsiz kalıyor. Sözün özü, fosil yakıt kullanan içten yanmalı motorların devri kapanmak üzere ve biz de bu kapanışa şahitlik etmek zorunda kalacağız. Bu nedenle gelecekte nasıl yolculuk edeceğimizi, daha da önemlisi sürüş keyfimizi neyle beslememiz gerekeceğini görmek en iyisi. Bunun tek yolu, elektrikli bir otomobili güncel bir modelle karşılaştırmak. Bunun için araç seçerken elektrikli araç üretimi konusunda çok girişken olan Mitsubishi’nin iki modelini tercih ettik. Temel olarak bu karşılaştırma için normal karşılaştırma şablonumuz yerine sadece motor ve sürüş özellikleriyle ilgili bölümler yeterli olabilirdi ama seçtiğimiz modeller olan Space Star ve i-Miev, tanınmayı hakeden modeller. Bu nedenle de normal şablonumuzu kullanıyoruz. Peki bu ikisi arasındaki mücadelede kim geçer?
İç mekan
Mitsubishi neredeyse unutulan bir marka olma yolunda ilerliyor. Eskiden olduğu gibi muhteşem bir yol otomobili olan Evo’yu ve arazi kabiliyetiyle etkileyici araçlar olan Pajero ve L200’ü hala üretiyorlar ama normal bir müşteri için geriye sadece Lancer ve belki de Outlander kalıyor. Mitsubishi’nin bu kadar geri planda kalmasına neden olan güncel trendlere uzak kalması. Buradaki iki modelin iç mekan seçimleri de bunu kanıtlıyor. Sadece şehir içinde kullanılacak bir elektrikli otomobil olarak i-Miev’in iç mekanındaki zevksizlik kabul edilebilir ama Space Star’ın iç mekanının kesinlikle daha modern olması gerekirdi. Burada eksikliği hissedilen tamamen güncel trendler. Tabii bunları görmezden geliyorsanız, karşınızda oldukça iyi işçilikle birleştirilmiş bir kokpit bulunuyor.
Mitsubishi i-Miev: 3/10 Mitsubishi Space Star: 5/10
Ergonomi
Ergonomi Japon üreticiler için hiçbir zaman en başarılı oldukları disiplin olmamıştır. Gelenekçi bir üretici olarak Mitsubishi de bu saptamayı tekrar ettiriyor. İki modelde de genel yerleşimler iyi ama istisnalar tablonun şıklığını bozuyor. Örneğin yol bilgisayarı düğmeleri gösterge tablosunun içinde ve bu nedenle de bu fonksiyonu araç giderken kullanmak oldukça tehlikeli olabilir. Karşılaştırma için kullandığımız i-Miev’in LG markalı müzik sistemi de hem küçük düğmeli hem de az fonksiyonu olanca karmaşıklıkla sunma becerisine sahip bir tasarım sunuyor. Neyse ki bu müzik sistemi yerine aslında kokpite entegre ve çok daha kullanışlı görünen bir müzik sistemi kullanılıyor. Bunun dışında elektrikli bir otomobilde varlığı bile sorgulanabilir ama koltuk ısıtıcılarının kontrolü de, akla en son gelecek şekilde direksiyonun sağ altına, ama gerçekten altına yerleştirilmiş. Space Star bu konuda kardeşinden açık ara daha iyi bir iş çıkartıyor. Kumandaların yerleşimi yenilikçi olmasa da kafa karıştırmıyor ve dijital ekranların sönüklüğü gibi kimi vatandaşlarının sorunlarından da uzak duruyor. Arka koltukların sadece bagajdaki kayışlarla katlanması ise alışılmadık bir yerleşim ama düşününce aslında doğrusunun bu olduğunu anlıyorsunuz. Çünkü koltukları katlama ihtiyacı duyduğumuz anların çoğunda bagajın içinde oluyoruz.
Mitsubishi i-Miev: 4/10 Mitsubishi Space Star: 7/10
Yaşam ve yükleme alanı
i-Miev, sadece 3,47 metre uzunluğa ve 2,55 metre aks mesafesine sahip. Bütün bu ebatlar onun çok fazla alana sahip olamayacağının kanıtı. Ama bu saptama eski geleneklerden kaynak alıyor. i-Miev’in en büyük yürüyen aksam bileşeni pilleri ve onlar da kabinin altında yatıyor. Lastikler karoserin en köşelerinde. Böylece otomobilin neredeyse tüm uzunluğu yaşam alanı olarak değerlendirilebiliyor. Kabin 4 yetişkin için bolca baş mesafesi ve yeterli diz mesafesi sunuyor. İlginç bir şekilde uzun boylular için i-Miev’in ön koltukları bile yeterli olmayabilir. 1,75 metrelik bir sürücü koltuğun ayar kızağını sonuna kadar kullanmak zorunda. Spacestar ismiyse büyük bir beklenti yaratsa da aslında bu otomobil şehir cücesi rakibinden biraz daha büyük olmaktan ileriye gitmiyor. 3,71 metrelik boyu ve 2,45 metrelik aks mesafesi dikkate alındığında küçük sınıfın alt sınırına bile biraz mesafesi olduğu ortaya çıkıyor. Şu andaki sınıf ortalaması 4 metre civarında ve bu haliyle Space Star en önemli rakiplerinden 30 cm kadar kısa. Böyle bir durum karşısında arka koltuklar için sunulan yaşam alanı takdir edilebilir. Dahası bu kullanım alanına rağmen hala 235 litrelik alan sunabiliyor olması da büyük başarı. Daha büyük başarıysa Space Star’dan bile 24 cm kısa olar i-Miev’in de aynı bagaj hacmini sunabiliyor oluşu.
Mitsubishi i-Miev: 7/10 Mitsubishi Space Star: 10/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
Buraya kadar iki küçük otomobilin birbirinden farklı karakterini gördük. Asıl değerlendirilmesi gereken bölümse şimdi başlıyor. i-Miev’de sürekli 35 kW, maksimum 49 kW güç ve 196 Nm tork üreten bir elektrikli motor kullanıyor. Otomobilin zemininde de 88 hücreden oluşan 300 Voltluk akü bulunuyor. Otomobilin şarjı şebeke elektriğiyle 8 saat, hızlı şarj ünitesiyleyse yüzde 80’e kadar 3 saatte şarj oluyor. Pillerin ağırlığı 150 kg’ı buluyor. Motor i-Miev’e eğrisel değil çizgisel bir performans sağlıyor. Bunun anlamı gaza ne kadar basarsanız o kadar performans alıyorsunuz ve bu hangi devirde olduğunuza ya da hangi hızda olduğunuza göre değişmiyor. Dahası 1085 kg’lık boş ağırlığı sayesinde i-Miev, en azından boşken eğimlerden de etkilenmiyor. İlginç şekilde Space Star, kendinden bir hayli küçük bir otomobil olan kardeşini şişman gösterecek bir otomobil. Rakiplerine göre küçük kalsa da hala tam boy bir otomobil olmasına rağmen tartıda sadece 845 kg çekiyor. Bunun önemini vurgulamak gerekirse, 2,69 metre boya sahip Smart ForTwo’nun en hafif versiyonu da 750 kg boş ağırlığa sahip. Bu veri 1,2 litrelik hacimden 80 HP güç ve 106 Nm tork üreten motorun CVT şanzımana rağmen çekiş gücü açısından nasıl başarılı olduğunu ve buna karşın 6,7 litre/100 km’lik tüketim değeri sunabilmesini açıklıyor. Tabii burada başarılı derken sadece canınızı sıkmayacak ya da arkadan gelenlerin delirtmeyecek çekiş gücünden bahsediyoruz. İkisini kıyasladığımızdaysa elektrikli motorun kesinlikle geleceğimiz olması gerektiği ortaya çıkıyor. Motorun maksimum torkunu devamlı olarak üretmesi sürüş konusunda yeni bir deneyim anlamına geliyor. Ne tepki süresi var ne de esneklik kaygısı. Sadece gaza yüklenin ve o hızlansın.
Mitsubishi i-Miev: 16/20 Mitsubishi Space Star: 14/20
Konfor, kullanım kolaylığı
i-Miev’deki tek konfor unsuru içten yanmalı motora sahip normal bir otomobilin hayal bile edemeyeceği titreşimsiz ve gürültüsüz yolculuk şansız. Lüks sınıfta tabii ki daha iyisini sunan örnekler var ama i-Miev kullanıp aynı konforu elde ederseniz kutup ayıları sizi daha çok sevecektir. Bunun dışındaysa tam bir deneme tablosu karşımıza çıkıyor. Mitsubishi trendleri takip etmekten uzak olsa da aslında gezegenin en iyi süspansiyon sistemlerinden bazılarını geliştirmesiyle tanınıyor ama i-Miev’de mucize yarattığı söylenemez. süspansiyon sistemi darbeleri elinden geldiğince sönümlüyor ama önde 145/65R15, arkadaysa 175/55R15 ebatlı lastikler için neredeyse her engel aşılması zor bir duvar gibi görünüyor. Dar ön lastikler nedeniyle direksiyon sistemi düz gidiş kararlılığı sunamıyor ama park manevraları için ilginç bir ağırlık sunmayı başarıyor. Otomobilin dönüş çapı sadece 9 metre ve bu sayede apartman park alanları içinde manevra yapmak bile mümkün olabiliyor. Kullanım kolaylığı konusunda son söz, hayatınızı i-Miev’in şartlarına uydurmanız gerektiği. Tek şarjla biz sadece 126 km yol katedebildik. Bu ölçüm sırasında klimayı ve motorun tam gücünü çok az kullandık. Tüm inişlerde pilleri şarj etmek için özen gösterdik ve olabildiğince yavaş ilerlemeye çalıştık. Menzil tabii ki bir kaç km daha uzatılabilir ama yine de günlük yolculuğunuzun bu sınırlar dahilinde kalması gerekiyor. Tabii bir de 2. kattan yukarıda oturmamanız. 5. kattan i-Miev’i şarj etmeye çalışmak tam bir aptallıkmış ve alt kat komşularınız size ciddi bir şekilde kızabiliyormuş. Space Star ise 35 litrelik benzin deposu sayesinde 522 km menzile sahip, deposunu doldurmak da yaklaşık 1,5 dakika sürüyor. İşin maliyet boyutunu incelersek sonuca bakışımız değişebilir; Mitsubishi’nin yaptığı hesaba göre i-Miev’le her 100 km yaklaşık 3-4 TL arasına geliyor, Space Star’la ise her 100 km 36 TL’ye geliyor. Space Star’ın bu farka karşılık hala iyi silahları var. Konfor konusunda sınıfının en iyisi olmasa da oldukça iyi konumda. En azından motor alt devirlerdeyken. Çünkü üst devirlerde kaputun altında 1,2 litrelik bir motor yerine tüm bir Evo’nun yattığına inanabilirsiniz. Space Star muhtemelen ortalama otomobiller anasında günümüzün en güçlü motor seslerinden birine sahip. Süspansiyon sistemi şaşırtıcı derecede başarılı ve direksiyon sistemi de yine şaşırtıcı bir şekilde düz gidiş kararlılığı konusunda en az i-Miev kadar kötü durumda.
Mitsubishi i-Miev: 5/10 Mitsubishi Space Star: 7/10
Yol tutuş ve güvenlik
Yol tutuş konusu i-Miev’in uzmanlık alanı olmadığı gibi geliştirme sırasında Mitsubishi’nin de aklına hiç gelmemiş gibi. Aslında kağıt üzerinde tüm veriler çok çekici görünüyor. ağırlığının 8’de 1’ini neredeyse aks hizasında taşıyan ortadan motor ve arkadan itişli bir aracın çok eğlenceli bir sürüş sunması beklenebilir. Fakat işe 145 tabanlı ön lastikler ve garip tasarım girince sonuç değişiyor. Otomobilin sınırlarını bilenler yavaş ama yine de eğlenceli sürüşler yaşayabiliyor. Ön lastikler neredeyse her yön değiştirmede çıyaklamaya başlıyor ama direksiyon sistemi bu konuda tepkisiz kalıyor. Eğer acil bir durumla karşılaşırsanız i-Miev’le engeli muhtemelen aşarsınız (çok iyi çalışan ESP sistemi standart olarak sunuluyor) ama aştıktan sonra yola devam etmek için tansiyonunuzun normale dönmesini beklemeniz gerekir. Engele çarpmamak için fren yaparım diyenlere de ön lastiklerin 145 mm’lik tabanını tekrar hatırlatalım. Mitsubishi’nin yol tutuş konusundaki başarısını kanıtlama görevi Space Star’a kalıyor. Direksiyon sistemi burada da çok iyi bir sonuca ulaşamıyor ama süspansiyon sistemi gereğini yapıyor. Sistemin ağırlık transferlerine verdiği cevaplar hem güvenli hem de limitlerinde bile kontrol altında tutulabilir olmasıyla eğlenceli. İki model de Euro NCAP testlerinden 4 yıldızla ayrılmış.
Mitsubishi i-Miev: 3/10 Mitsubishi Space Star: 7/10
Fiyat ve donanım
i-Miev sadece sipariş üzerine ithal edildiği için fiyatı hakkında Mitsubishi satış danışmanlarıyla görüşmeniz gerekiyor. Ama ipucu vermek gerekirse bir kaç tane Space Star alınabilecek bir fiyat seviyesinden bahsediyoruz. Bu yüksek rakamın ardında pahalı lityum-iyon pil teknolojisi yatıyor. Pillerin garanti süresi 8 yıl. Fakat i-Miev’in değimi yerindeyse akarı-kokarı yok. Yani pilinizi şarj ettiğiniz sürece başka bir sarf malzemesine ihtiyaç duymuyor. Space Star ise doğrudan rakibi olan Nissan Micra’dan biraz daha pahalı olmasına rağmen küçük sınıfta otomatik şanzımanlı bir araç için uygun fiyat etiketine sahip.
Space Star’ın fiyat bilgisi için tıklayınız
Mitsbishi i-Miev: 1/20 Mitsubishi Space Star: 14/20
Sonuç:
Gördüğümüz gibi elektrikli otomobiller hala gelişim aşamasında ve büyük eksiklere sahip. Fakat elektrik motoruna ve pillere sahip olmanın sağladığı avantajlar geleceğin otomobil severler açısından çok pırıltılı olacağını gösteriyor. Şimdi arkamıza yaslanıp şarj ve pil kapasitesi konularında birer devrim yapılmasını beklememiz gerekli.