Küçük sınıftaki rekabet diğer sınıflara benzemiyor. Örneğin kompakt sınıfta boyutlarda yapılan küçük bir oynamayla öne çıkmak çok kolayken küçük sınıfta boyutlar yerine mıhlanmış gibi sabit. Bütün bir sınıf 3,85 metre ile 4 metre arasındaki 15 cm içinde yer alıyor ve böylece de rekabette çok daha ince ayarlar gerekiyor. Ford Fiesta ve VW Polo ise bu rekabette başı çekenler arasında yer alıyor. Onlar en çok satılanlar olmasa da en çok arzulananlar listesinde en tepede yer alıyorlar ve aralarından karar vermek sanıldığından daha zor. Tabii burası kimgecer.com ve bizim işimiz ne kadar zor olursa olsun bir kazanan belirlemek. Öyleyse bakalım Ford Fiesta ve VW Polo arasındaki mücadelede kim geçer?
İç mekan
Neyse ki basit bir disiplinle başlıyoruz. Fiesta’nın kokpitini sevenlere Polo’nun kokpiti çok sıradan gelirken Polo’nun kokpitini sevenlere Fiesta’nın kokpiti çok süslü gelecektir. Konu genel özellikler olduğundaysa sürprizlerden uzak duran Polo kokpiti öne çıkıyor. Polo, malzeme ve işçilik kalitesi bakımından 5. nesil ilk tanıtıldığı günden bu yana sınıfında çıta yüksekliğini belirliyor ve makyaj sonrasında bu daha da belirgin hale gelmiş. Üstelik bu durum donanım seviyesinden bağımsız olarak elde ediliyor. Üst donanımlarsa lake detayların arasına serpiştirilmiş krom süslemeler ve havalı direksiyon simidiyle çok daha elit hissettiriyor. Fiesta ise donanım seviyesine göre farklılıklar gösteren bir kalite seviyesi sunuyor. Alt donanım seviyelerindeki kokpit tasarımı çok farklı değil ama malzeme kalitesi hissedilir şekilde düşük. Üst seviyelerdeyse fark yaratma görevi Sony markalı müzik sistemine yüklenmiş.
Ford Fiesta: 6/10 VW Polo: 8/10
Ergonomi
Fiesta’nın ergonomi konusunda zaten bilinen sorunları var ve gelecek nesle kadar da bunlar için bir çözüm beklemiyoruz. Orta konsolda, düğmelerin yerleşimi de büyüklüğü de kullanımı zorlaştırıyor ve küçük merkezi ekrandaki komutları gerçekleştirmek için sıradışı bir el-göz koordinasyonuna sahip olmak gerekiyor. Ford bununla yetinmemiş ve karşılaştırmaya konuk olan otomatik şanzımanlı versiyona tarihin en garip manuel vites şeçim düğmesini kazandırmış. Fiesta’dan çıkıp Polo’nun iç mekanına girildiğinde bir otomobili kullanmanın ne kadar kolay olabileceğini görüyorsunuz. İri düğmeler, mantıklı yerleşimler ve anlaşılır açıklamalar sayesinde kullanım çocuk oyunu gibi. VW rakibini çok zor durumda bırakmamak için küçük sürprizler hazırlamış. Örneğin makyaj sonrasında standart donanıma dahil edilen lastik basınç kontrol sisteminin ayar düğmesi, onca daha iyi yer dururken torpido gözünün içine yerleştirilmiş. Ayna kumandası da basitçe sürücüye dönük yerleştirilmek yerine sürüşün neredeyse tam tersi konumda yerleştirilmiş.
Ford Fiesta: 4/10 VW Polo: 7/10
Yaşam ve yükleme alanı
İki model makyaj sonrasında birebir aynı boya ulaştı. İkisi de 3,97 metre uzunluğa sahip. Fakat aks mesafeleri biraz daha farklı. Fiesta’nın 2,49 metrelik aks mesafesine karşın Polo 2,47 metrelik aks mesafesine sahip. Bu fark dünyalar kadar alan farkı yaratmaya yetmiyor ama Fiesta yine de rakamsal olarak öne çıkıyor. Arka koltuk diz mesafesinde Polo 59 cm’de kalırken Fiesta 64 cm ile oldukça iyi bir değer yakalıyor. Genişlik ve yükseklik konusundaysa kesin bir eşitlik söz konusu. Peki Fiesta bu kadar fazla diz mesafesiyle kompakt sınıf üyelerine rakip olacak bir alan hissi mi sağlıyor? Ne yazık ki hayır. Dar cam alanları nedeniyle arka iç mekandaki alan hissi Polo’dan çok da ileride değil. Ön kısımdaysa hayat çok daha iyi. İki model de yetirince geniş yaşam alanı sunarken, ön yolcuyla dirsek temasına girmeniz de gerekmiyor. Boyutlar bu kadar benzer olunca doğal olarak bagaj alanları da benzer. Fiesta 276 litrelik hacim sunarken Polo 280 litre hacim sunuyor. Fiesta’da asimetrik katlanabilen arka koltuklar standart olarak sunulurken Polo’nun standart donanım listesinde tek parça halinde yatırılabilen arka koltuk sırtlığı bulunuyor. Asimetrik katlanabilen koltuk için Comfortline ve üzeri donanım seçenekleri alınmalı.
Ford Fiesta: 6/10 VW Polo: 5/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
İki model de makyajla birlikte tamamen yeni motor yelpazelerine kavuştu. Böylece benzinli motor ve otomatik şanzıman isteyenler artık yüksek çekiş gücü sunan turbo beslemeli motorlar ve çift kavramalı otomatikleştirilmiş şanzımanlar satın alabiliyor. Fiesta’da Ford, bir çok ödül kazanan ve hacim küçültme trendinin kralı unvanına sahip 1,0 litrelik 3 silindirli Ecoboost motorun 100 HP güç ve 1400 d/d’dan itibaren 170 Nm tork üreten versiyonunu, eski 1,6 litrelik atmosferik motorla bir arada sunuluyor ve iki motor arasındaki fiyat farkı da düşük sayılabilir. Ecoboost motor Fiesta’ya gerçekten güçlü çekiş sağlıyor. Öyle ki ilk kalkış anından itibaren itibaren 1,0 litrelik motora sahip bu Fiesta’dan giriş seviyesi GTI keyfi almak mümkün. Powershift çift kavramalı şanzımanın geçişleri yeterince hızlı olsa da ilk kavraması sorunlu. Kalkışlarda güç aktarımını yumuşakça yapmak yerine acemi bir sürücü gibi sert bir şekilde yapıyor ve siz de atarlı bir yeni yetme gibi lastik çığlıkları eşliğinde hızlanıyorsunuz. Polo da çok benzer bir ikiliye sahip. Fakat Fiesta’nın 1,0 litrelik motor hacmine karşı 1,2 litrelik hacim, 6 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanına karşı da 7 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman sunuyor. 1,2 litrelik TSI’ın 90 HP güç ve 1400 d/d’da 160 Nm tork üreten versiyonu Polo için seçilmiş. Yani Fiesta’nın daha küçük hacimli Ecoboost’u 10 HP daha güçlü ve torku da 10 Nm daha fazla. Yoldaysa Polo rakibinden en az 25 HP daha zayıf gibi hissettiriyor. İki otomobil de 1,1 ton civarında neredeyse aynı boş ağırlıklara sahip. Farkı yaratansa biraz şanzımanın kavrama beceriksizliği ve biraz da Fiesta’nın genel olarak çok daha atak olan karakteri. Polo, yolda yerini aldığı 1,4 litrelik atmosferik motorun hayal bile edemeyeceği bir olgunlukla ilerliyor ve gücün devir bandına iyi dağılması sayesinde ne çok atak ne de çok güçsüz hissettiriyor. DSG şanzımanın da ilk kavrama sorunları var ama Powershift’le kıyaslandığında bunlar önemsiz kalıyor ve vites değişimleri de tanıtımının üzerinden geçen yıllara karşın hala etkileyiciliğini koruyor.
Ford Fiesta: 14/20 VW Polo: 13/20
Konfor, kullanım kolaylığı
Fiesta makyaj öncesinde konfor yerine kabul edilebilirlik sınırında bir sürüş karakteri sunuyordu. Direksiyonu ve süspansiyon sistemi çok sinirliydi ve ne kadar yavaş giderseniz tepkileri o kadar yorucu oluyordu. Makyajla birlikteyse bu karakter baştan aşağıya değiştirildi. Artık süspansiyon sistemi darbeleri emebiliyor ve direksiyon da her küçük hareketi acil durum manevrası olarak algılamayı bıraktı. Bu sayede Fiesta çok daha konforlu ve sakin kullanımlarda da yolcularına sevgi aşılayabilen bir otomobil haline geldi. Polo’nun makyaj öncesi sorunlarıysa tam tersiydi. Sürüşü aşırı hantal ama bir o kadar da konforluydu. Makyaj sonrasındaysa konforda hissedilir bir düşüş var. Süspansiyon sistemi artık darbeleri kabine daha çok hissettiriyor ama bu durum sadece Polo için geri gidiş anlamına geliyor. Yoksa hala konfor potansiyeli Fiesta’dan yüksek. Özellikle gürültü konforu açısından Polo küçük sınıfta neler yapılabileceğini gösteriyor. Kullanım kolaylığı açısındansa iki modelin de karakteristik iç mekanları dışında fark yaratamadıkları ortaya çıkıyor. Daha kolay kullanılan kokpiti ve bir nebze daha açık çapraz geri görüş açısıyla Polo küçük bir farkla öne geçiyor.
Ford Fiesta: 6/10 VW Polo: 7/10
Yol tutuş ve güvenlik
Polo’nun yol tutuş disiplininde Fiesta’yı yakalamak için bir fırın ekmek yemesi gerekiyordu ama bunu tercih etmemiş gibi görünüyor. Yeni direksiyon sistemi çok daha direkt çalışıyor ve Polo tarihinde ilk defa (GTI’ları dışarıda tutarsak) eğlenceliye yakın bir sürüş sunabiliyor. Süspansiyon sistemi ise eğlenmekten çok güvenlik sağlamak derdinde ve bu konuda başarılı da olabiliyor. Eskiden olduğu gibi sert frenlerde arka kısım aşırı tepkiler verebiliyor ve bu da özellikle engel aşma manevralarında tedirgin edici oluyor. Fiesta ise yola çok daha sağlam basıyor. Direksiyonu hızlı, dengeli ve iletişim kurmayı seviyor, süspansiyon sistemi ağırlık transferlerine karşı bile soğukkanlılığını koruyabiliyor ve ESP son dakikaya kadar sürücüsünü özgür bırakıyor. Bu pespembe tabloyu bozan tek ayrıntı şanzımanın kavrama sorunu ki bu sorun gaz pedalının sert kullanıldığı viraj içlerinde de dikkat çekiyor. Güvenlik konusunda iki modelin de içi rahat. Euro NCAP tarafından yapılan çarpışma güvenliği testlerinde ikisi de 5 yıldız almış. Ne yazık ki Fiesta kazaları önleyebilecek aktif güvenlik ekipmanları konusunda sınıfı geçemiyor. ESP sistemi Powershift şanzımanlı versiyonlar dışında kalan tüm versiyonlarda 1500 TL civarına satılan Güvenlik Paketi kapsamında sunuluyor. Şehiriçi hızlarda otomatik fren yapabilen City Safety ise Tekno Paket kapsamında elektrikli katlanır yan aynalarla birlikte sunuluyor. Polo’da da durum daha farklı değil. ESP standart donanımda sunuluyor ama buna karşılık en üst donanım seviyesi dışında sürücü ve yolcu ön havayastıkları dışında pasif güvenlik donanımı sunmuyor. Fiesta ise Güvenlik Paketi’yle birlikte yan, perde ve diz havayastıklarına sahip oluyor.
Ford Fiesta: 8/10 VW Polo: 6/10
Fiyat ve donanım
Ford’un ESP’yi neden Güvenlik Paketi’ne dahil olarak isteğe bağlı sunduğu fiyat listesi incelendiğinde hemen ortaya çıkıyor. 1,2 litrelik baz motora sahip Fiesta, 1,0 litrelik baz motora sahip Polo’dan 1500 TL kadar daha uygun fiyata satılıyor. Yani ESP ve bir sürü havayastığına sahip bir Fiesta tercih ederseniz Polo ile aynı fiyat seviyesine ulaşmış oluyorsunuz. Benzinli ve otomatik şanzımanlı versiyonlarda da Ford’un saldırgan tavrı dikkat çekiyor. 1,6 litrelik atmosferik motora sahip versiyonu seçerseniz çok daha uygun bir fiyat seviyesine ulaşabiliyorsunuz. Dahası 1,0 litrelik Ecoboost bile 1,2 litrelik TSI’a sahip Polo’dan 1500 TL kadar daha uygun satış fiyatına sahip. İki modelde de ilginç donanımlara sahip olabiliyorsunuz. Tabii bunların büyük bir kısmı için ek ödeme yapmanız gerekiyor ki, bunu yaparsanız da kompakt sınıfta çok daha iyi modelleri geride bırakan bir fiyat seviyesine ulaşılıyor.
Güncel fiyat bilgileri;
Ford Fiesta fiyat listesi için tıklayınız
VW Polo fiyat listesi için tıklayınız
Ford Fiesta: 17/20 VW Polo: 14/20
Sonuç:
Bu gerçekten en zorlu karşılaştırmalardan birisi oldu. Fiesta ve Polo, kelimenin gerçek anlamıyla yenişemediler ve ortada 1 puanlık bir farktan başka bir şey kalmadı. Bu farkı yaratan da fiyat listesinden başka bir şey değil. Sonuç olarak aslında tercih yapmak bir o kadar da kolay: Eğer biraz daha sportif bir sürüş peşindeyseniz Fiesta tek tercihiniz olmalı, ve eğer daha konforlu ve olgun bir sürüş peşindeyseniz tek tercihiniz Polo olmalı.