Cadillac Escalade, yani GM’in merdiven şasili büyük SUV’larının lüks versiyonu yeni nesliyle tanıtıldı. Kuzenleri GMC Yukon ve Chevrolet Thoe ile belirgin farkları olması Escalade için çok önemli. Zira Escalade o hataya bir kere düşmüştü ve bu neredeyse ömrünün henüz başında yok olmasına neden olacaktı. Escalade’in yeni neslinin sunduklarına geçmeden önce bu konuyu açmak iyi olabilir. Belki böylece Cadillac’ın neden bu kadar agresif olduğunu anlayabilirsiniz.

Escalade’in hikayesi, GM’in en büyük rakibi Ford’un lüks markası Lincoln’ün SUV üretme kararıyla başladı. Navigator adı eminiz çoğunuza yabancı değildir. Bu deri koltuklu dev pikap bozması SUV o kadar başarılı oldu ki, GM yönetimi anında ve misliyle karşılık vererek pastadan pay alma telaşına girdi. Bu noktada bilmeniz gereken, GM gibi devasa yapıların müşterilerden çok hissedarlarını düşündüğü gerçeği. Bu sayede Cadillac Escalade’in 10 ayda piyasaya sürülmesinin arkasında sadece hissedarları mutlu etme güdüsü yattığını anlayabilirsiniz. 10 ay yepyeni bir otomobil geliştirmek için kesinlikle yetersiz bir süre, dahası bir markanın daha önce hiç denemediği bir sınıfa girmesi için normalden daha fazlasına ihtiyaç duyacağı da bir gerçek. Tam burada Cadillac çalışanlarının bir mucizeye imza atıp imkansızı başardıklarını söylemek isterdik ama basitçe GMC Yukon’a Cadillac logosu takmakla yetindiler. Bugünden geriye bakınca logo değiştirmek için fazlaca zaman harcadıklarını söylemek bile mümkün. Sonuç olarak ortaya çıkan şey bir iki lüks donanıma sahip bir Yukon idi ve kimse bunu yutmadı. İşte bu hikayeden Cadillac’ın çıkarttığı sonuç kendi gibi olmadığı sürece var olamayacağıydı. 2021’de satışa sunulacak Escalade’in aşırı çabalamanın tüm işaretlerine sahip olmasının nedeni tam olarak budur.

Kardashian Ailesi’nin favori servis aracının son neslinin detaylarına geçmeden önce bilinenleri sıralamak yazım. Escalade her zaman olduğu gibi iri bir araç. 5,38 metrelik uzunluğu onu Avrupa’nın binek araç limitlerinin çok üzerine taşıyor. Dahası Escalade’i iri ya da daha iri olarak tercih etmeniz de mümkün: ESV versiyonu 5,76 metrelik boyuyla standart versiyondan neredeyse 40 cm daha uzun. 3,07 metrelik standart aks mesafesi Avrupa standartlarına daha yakın olduğu için ESV versiyonunda 3,40 metreye ulaşıyor. Bu arada aracın dışından bahsetmeyi bitirmeden önce sunulmaya başlanan Sport versiyondan da bahsetmek iyi olabilir. Bu versiyon temel olarak Luxury ve Premium Luxury versiyonlarında krom olan her bir detayın saten siyahla boyanmış hali. Çünkü bir otomobil ne kadar iç karartıcıysa o kadar hızlı gidebilir.

Buraya kadar sürpriz yok. Merdiven şasili Kuzey Amerika araçlarının olağan abartılı ebatları artık alışıldık bir durum. İç mekandaysa Cadillac’ın aşırı çabasının meyveleri görülebiliyor. Malum artık ekranlar çağında yaşıyoruz ve bir otomobilin başarısı ekranlarının büyüklüğüyle doğrudan orantılıymış gibi bir hava var. Eğer bu hava doğruysa, Escalade dünyanın en başarılı modeli olabilir. Zira aracın kokpitinde 38 inçten büyük ve dahası kavisli OLED ekran bulunuyor. Kavisli OLED ekranların ne kadar pahalı olduğu düşünülünce Cadillac’ın istekliliğini ölçeklendirmek mümkün. Tabii bir taraftan da bu aslında sadece bir pazarlama balonu. Çünkü kokpitte aslında 38 inçlik bir ekran yok, 16,9 inçlik bir multimedya ekranı, 14,2 inçlik bir gösterge tablosu ve 7,2 inçlik bir bilgi ekranı (gösterge tablosunun sol tarafındaki küçük ekran) var ama toplamını söylemek pazarlama açısından daha etkileyici. Kokpitin ekranlardan geri kalan kısmı da etkileyici görünüyor. En azından bir önceki neslinde direksiyon kolonunda mekanik bir vites kolu bulunan bir araç için devrimsel yenilikler var.

Devasa ebatların iç mekanda çok iyi sonuçlar doğurduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Escalade’in yeni altyapısı sayesinde bu iyi sonuçlar bir adım daha ileriye götürülmüş ve her 3 koltuk sırasında da yolculara bolca yaşam alanı sunulmuş. Hatta alan çok geniş olduğu için mekanizma ters çalışıp kendi sorunlarını doğurmuş. Arka koltuk yolcuları seslerini önde oturanlara iletemeyeceği için ses sistemi arka kısımdaki mikrofonlarla desteklenmiş. Böylece arka koltuk yolcuları isteklerini ses sistemi üzerinde ön koltuktakilere aktarabiliyor. Laf ses sisteminden açılmışken, Escalade standart olarak AKG imzalı 19 hoparlör ve bir subwooferdan oluşan ses sistemiyle geliyor. Daha fazlasını isteyenler içinse 36 hoparlör sunuluyor. Arka koltukta eğlence isteyenler içinse 12,6 inçlik ekranlar, HDMI bağlantısı ve merkezi navigasyon sistemine erişim gibi olanaklar sunuluyor. Böyle bir araçta bagaj ankisiyetesi yaşanması zaten beklenmez ama standart versiyon koltuklu kullanımda 722 litre gibi sınırlı bir hacim sunuyor. Bu hacim kulağınıza fazlasıyla yeterli gelmiş olabilir ama Kardashian Ailesi’ni baz alırsak bunun ne kadar yetersiz olduğunu anlayabiliriz. Zaten ESV de tam olarak bunun için var; 3 koltuk sırası kullanımdayken bile 1175 litre bagaj hacmi sunuluyor.

Yola çıkma vakti geldiğinde Escalade’in sürprizlerinin henüz bitmediği ortaya çıkıyor. Yeni altyapıyla bağımsız arka aks sabit aksın yerini almış. Adaptif sürüş için Magnetic Ride sistemi ya da havalı süspansiyon sistemi de donanıma dahil edilebiliyor. 6,2 litrelik V8, gerekli hallerde tek silindir sırasını kapatabiliyor ki buzulların erimesi yavaşlasın. Ürettiği 420 Hp güç ve 460 Nm torku 10 vitesli otomatik şanzıman üzerinden standart versiyonlarda arka aksa aktarıyor, 4 tekerlekten çekiş sistemi opsiyon listesinde. Ama asıl sürpriz bu değil; Escalade tarihinde ilk defa dizel motorla da sunulacak. 3,0 litrelik Duramax dizel motor 277 HP güç ve 460 Nm tork üretebiliyor. Tıpkı benzinli motor gibi gücünü 10 vitesli otomatik şanzıman üzerinden aktarıyor ve maksimum torkunu üretmek için sadece 1500 d/d’ya ihtiyaç duyuyor.

Son olarak teknoloji kullanımının cilasından da bahsetmek lazım. Escalade Super Cruise isimli bir sürüş yardımcı sistemleri ağıyla donatılabiliyor. Sistem temel olarak adaptif hız sabitleme, şerit takip ve kör açı algılama sistemlerinin gelişmiş versiyonlarının bir arada kullanılmasından oluşuyor. Fakat daha hassas ve güvenilir olması için LiDAR’la taranmış harita verisi (lazerle taranmış zemin bilgisi), yüksek kesinlikli GPS, çok kapsamlı sürücü takip donanımı ve tabii ki aracın üzerindeki kamera ve sensör ağını kullanıyor. Super Cruise aslında bugün pek çok farklı sınıftan araçlarda gördüğümüz sürüş yardımcılarının yaptıklarını yapabiliyor ve aracı sürücü yerine şeritte tutup hızını öndeki araçlara göre ayarlayabiliyor. Bunlara ek olarak getirdiğiyse şerit değiştirebilme kabiliyeti. Şimdilik bu yeteneğini göstermek için sürücüden komut bekliyor, yani sürücü sinyalle şerit değiştirme isteğini belli ederse Escalade uygun bir anda kendi kendisine şerit değiştirebiliyor.

Cadillac Escalade’in yıl sonuna doğru piyasaya sunulması bekleniyor.