Kompakt hatchbacklerle benzer fiyata bir araç alın ama bilgisiz komşunuzun algısında Range Rover sahibi hissi yaratın. Böyle söyleyince kulağa garip geliyor ama normal bir hatchbackten tek farkı yerden yüksekliğinin bir karış daha fazla olması olan iki tekerlekten çekişli crossoverların bu kadar fazla tutulmasının arkasında başka bir neden yok. Ve bu sınıfın müşterileri şu aralar altın gibi bir dönem yaşıyor. Pazarın önde gelen modellerinden biri makyajlandı biri de yeni nesliyle tanıtıldı.
Yeni yüzüyle Yeti
Skoda crossoverı Yeti’yi ilk tanıttığında kendine has burun yapısı ve sunduğu ortalamanın üzerindeki özelliklerle Avrupa pazarlarında büyük başarı elde etti. Makyajla Yeti’nin kendine özgü tasarımı yerini Octavia’ya daha yakın bir tasarıma bıraktı. İç mekanda da Yenilikler dikkat çekiyor. Direksiyon simidi değiştirilmiş, malzeme kalitesi biraz daha iyileştirilmiş. Fakat malzemelerin sertliği dikkate alındığında gidilmesi gereken yol birazdan çok daha fazla.
Yeti’nin en önemli yeniliği ülkemizdeki dizel motor ve otomatik şanzıman talebine cevap olarak 1,6 litrelik TDI motorun DSG çift kavramalı şanzımanla birlikte sunuluyor olması. Alt devir cansızlığı nedeniyle kullanımı çok keyifli olmayan ama tutumluk konusunda tam bir başarı örneği olan 1,6 litrelik TDI, hızlı çalışmasıyla ünlü DSG şanzımanla oldukça iyi bir ikili oluşturuyor. Bunun dışında 105 HP güç üreten 1,2 litrelik TSI, 122 HP güç üreten 1,4 litrelik TSI, ve 170 HP güç üreten 2,0 litrelik TDI da varlığını koruyor. 1,4 litrelik TSI ve 2,0 litrelik TDI DSG şanzımanla donatılabilirken (2,0 litrelik TDI için 6 vitesli ıslak kavramalı) 4 tekerlekten çekiş sistemi sadece 2,0 litrelik dizelle sunulmaya devam ediyor. Küçük hacimli motorlarsa önden çekişle idare etmek zorunda. Skoda Yeti ve Dacia Duster karşılaştırması için tıklayın.
Gözü daha yükseklerde: Nissan Qashqai
Kompakt sınıf hatchbackler konusunda umutsuz bir başarısız olan Nissan, yerden yüksek kompakt hatchback fikriyle bu eksiğini ciddi bir başarıya dönüştürdü. Qashqai o kadar başarılı oldu ki kimse Tiida’nın varlığından haberdar bile olamadı. Bu arada Tiida Nissan’ın kompakt hatchbacki.
Qashqai’ın ikinci nesli, ilk neslin öncülük avantajına sahip değil. Yani tüketiciler artık bir crossoverın kaliteli sürüş, sessiz iç mekan ya da yumuşak kokpit malzemesi gibi özellikleri sunabileceğinin farkında. Bu nedenle yeni nesil bütün bu eksiklikleri giderildiği iddiasıyla pazara giriyor. Malzeme kalitesi gerçekten yüksek, izolasyon malzemelerinin kullanımı arttırılmış ve yeni amortisörlerin yolda bir üst sınıfa aitmiş gibi hissettirmesi bekleniyor.
Qashqai Nissan’ın teknoloji atılımından payını alıyor. 360 derecelik görüş sağlayan ve Infiniti’ye layık kalitedeki kamera sistemi, sürücünün dikkatini takip eden bir yardımcı, trafik işaretlerini tanıyıp sürücüyü uyaran yardımcı sistemler ya da uzun far yardımcısın da sahip LED farlar donanım listesine dahil edilebiliyor.
Nissan’ın açıklamasına göre yeni nesil eşleniği selefinden 40 kg’a kadar daha hafif. Bu üzerinde durulacak bir rejim değil ama hiç yoktan iyidir demek gerekli. Bunun dışında dizel motorlu versiyonlarda aktif ızgara kapağı sunulması emisyonlar için iyi olabilir. Motorlara değinmişken, 1,6 litrelik benzinli motorun yerini Renault’nun 115 HP güç ve 190 Nm tork üreten 1,2 litrelik turbo beslemeli motoru alıyor. Bunun dışında 1,5 ve 1,6 litrelik dizel motorlar sırasıyla 110 HP ve 130 HP güç üreten versiyonlarıyla Qashqai’da kullanılıyor. Daha önemli bir yenilik olarak X-Tronic isimli sürekli değişken oranlı CVT şanzıman, artık 1,6 litrelik dizel motorla birlikte sunuluyor. Ne yazık ki Qashqai’ın otomatik şanzımanlı tek versiyonu da bu ve fiyatı gerçekten bir üst sınıfa yaklaşır derecede yüksek. Nissan Qashqai ve VW Tiguan karşılaştırması için tıklayın.