Alfa Romeo kullanmak ilginç bir ayrıcalıktır. İtalyan üretici kendine tutkuyla bağlı taraftarlarının sevgisini uzun süren bir düşük kalite kabusuyla sınadı ve geriye kalanlar için çok daha iyi bir gelecek vaadediyor. Yakın zamanda arkadan çekişli sedanlar ve spor otomobillerle dolu çok keyifli bir ürün gamı Alfa Romeo’ya karşı tutkusunu her şeye rağmen koruyabilenler için sunulmaya başlanacak. Bugünse ağzındaki bir çocukla dehşet saçan bir ejderhaya sahip bir logo istiyorsanız 3 kapılı küçük sınıf hatchback MiTo, 5 kapılı kompakt sınıf hatchback Giulietta ya da 2 kişilik karbon-fiber gövdeli coupe 4C arasından seçim yapmanız gerekiyor. Bugün bu üçlüden en mantıklı olanı, yani Giulietta karşımızda.

alfa romeo giulietta

1- Nedir?

Alfa Romeo’nun kompakt sınıf hatchbacki. Adını okumak zor gibi görünüyor ama basitçe Jüliet diye okunabilir. Yani bu otomobil Romeo’nun Jüliet’i. Aslında ana firma Fiat’ın da bir kompakt sınıf hatchbacki var (bir anda hatırlayamayanlar için adı Bravo ve hala ilk günkü haliyle satın almanız olası ama ne yazık ki üretimi bitti, 2016’da yeni nesli Tofaş tarafından üretilecek) fakat Giulietta onunla yakın akraba sayılmaz. Bu kompakt sınıf üyesi farklı bir altyapı üzerinde yükseliyor ve onun akrabalarını bulmak için çok daha uzaklara bakmamız gerekli. Avrupa’da satılmayan Dodge Dart aslında Alfa Giulietta’nın sedan karoserli versiyonu. Giulietta tasarımıyla rakiplerinden kolayca ayrılabilen bir model, karakteristik Alfa ızgarası ve havalı stop lambaları farkını belirginleştiriyor. Ebatları ise sınıf ortalamalarından farklı değil: 4,35 metrelik uzunluk ve 2,63 metrelik aks mesafesi pek çok rakibiyle benzer.

alfa romeo giulietta

2- İç mekanı nasıl?

Dış tasarımdaki özgünlük devam ediyor. Kısa bir süre önce iç mekan diğer Fiat Grup modellerinde de görülen dokunmatik ekranlı müzik sistemiyle revize edildi. Bundan önceki müzik sistemiyse kokpite çok daha uyumluydu. Bunun dışında malzeme kalitesi açısından ciddi bir sorun yok, hatta neredeyse Alman rakiplerle aynı seviyede demek mümkün. İşçilik konusunaysa biraz daha temkinli yaklaşmak gerekli. Kimi kumandalar beklendiği kadar hassas değil, krom çıtaların bazıları gevşek ve plastik paneller yeterince oturmuş hissettirmiyor. Kabindeki kumandaların yerleşimi genel olarak mantıklı. Far yükseklik ayarının gösterge tablosunun sol tarafındaki yeri ve sis lambalarının müzik sisteminin yanındaki yerleri akla gelen ilk konumlar değil ama kullanımda sorun yaratmıyor. İç mekan genişliği konusunda Giulietta kompakt sınıf ortalamalarını yakalayabiliyor. Arka yan camlar çok dar olduğu için alan hissi yeterince iyi değil. Bagaj hacmiyse 350 litre.

alfa romeo giulietta alfa romeo giulietta

3- Motorları nasıl?

Giulietta’da ikisi de turbo beslemeli 1,4 litrelik benzinli motor, 1,8 litrelik yine turbo beslemeli bir diğer benzinli motor ve 1,6 litrelik dizel motor sunuluyor. 120 HP güç üreten 1,4 litrelik baz benzinli motor bile makul performans sunabiliyor. 1,8 litrelik motor QV (Quattrofoglio Verde yani dört yapraklı yonca) versiyonlarında kullanılıyor ve 240 HP güç ve 340 Nm tork üreterek GTI ruhunu yaşatıyor. Bu motor Giulietta’ya gerçekten sıradışı performans verileri kazandırıyor ve yürüyen aksamını da sonuna kadar zorluyor. 105 HP güç ve 320 Nm tork üreten dizel motor alt devirdeki cansızlığıyla dikkat çekiyor ve aslında Alfa ruhunu tam olarak yansıttığını söylemek zor. En çekici seçenekse 170 HP güç ve 250 Nm tork üreten 1,4 litrelik Multiair motor. Bu motor, devrimsel gaz kelebeksiz emiş sistemini kullanıyor ve hem güç üretim karakteri hem de yakıt tüketimiyle büyük bir iddia taşıyor. Multiair sistemi emme supaplarının açıklığını kademesiz ve tamamen ihtiyaca göre ayarlıyor. Böylece silindir içindeki karışımın içeriği çok daha hassas bir şekilde ayarlanabiliyor. Sonuçta bu motorla Giulietta oldukça iyi performans değerleri sunuyor. Motorun çekişi alt devirlerden itibaren oldukça iyi, devir bandına güç dağılımı da oldukça homojen. Motorun en önemli özelliği yakıt tüketiminin kolayca kontrol altında tutulabilmesi. Eğer sakin kullanım tercih ederseniz tüketim değerini 7,8 litre/100 km civarında tutabiliyorsunuz. Tabii gaz pedalıyla daha yakından ilgilenirseniz de tüketim dramatik bir şekilde yükselip 11,5 litre/100 km civarını bile görebiliyor. Bu değerler performansa göre makul kabul edilmeli.

4- Şanzıman nasıl?

170 HP güç üreten Multiair motor çift kavramalı TCT şanzımanla sunuluyor. Önce iyi haberleri vermek gerekirse, şanzımanın vites değişimleri oldukça hızlı ve sarsıntısız, otomatik kullanımda sürüşe uyumu çok yüksek ve manuel kullanımda da makul bir hız sunuyor. Kötü haberler de var: Kavrama kararlılığı düşük, kimi zaman vites seçiminde gecikme yaşanabiliyor ve vites kolunun kademeleri de yeterince belirgin değil, bu nedenle de vites konumuna eğilip bakmanız gerekiyor.

5- Sürüşü nasıl?

Eğer sürüşü kötüyse bir Alfa Romeo’yu satın almanın hiçbir anlamı yoktur. Giulietta, bu konuda önden çekişli kompakt sınıf hatchbackler arasında oldukça iyi bir konuma sahip. Alfa Giulietta’yı tanıttığında oldukça yenilikçi bazı teknikler kullanmıştı. Yönlendirmeye aktif olarak katkıda bulunabilen adaptif şasi sistemi D.N.A. standart donanımda yer alıyor, arka aksta çok kollu bağlantılar kullanılmış ve direksiyon sistemi de değişken kademeli. Direksiyon sistemindeki değişken kademeli sistem, Almanlar’ın pahalı sistemlerinden çok daha makul bir çözüm. Çift pinyon kullanımı sayesinde direksiyon sistemi düşük hızlarda daha direkt cevaplar verirken yüksek hızlarda daha ağırkanlı oluyor. Bu sayede direksiyon kilitten kilide sadece 2,2 tur dönüyor ve engel aşma manevraları da benzerlerinden çok daha az direksiyon hareketiyle tamamlanıyor. Bütün bunların neticesi oldukça iyi. Giulietta virajlarda olduğu kadar bozuk zeminlerde de başarılı, dinamizm konusunda BMW 1 Serisi ile yarışabilecek kadar iyi, konfor/yol tutuş dengesi konusunda da Ford Focus’u zorlayabilecek potansiyele sahip. Kabinin sessizliği modern dünya beklentilerinin gerisinde kalıyor. Ayrıca kullanım sırasında işçilik sorunlarından bazıları da su yüzüne çıkabiliyor, kabinden çıtırtı sesleri duyulabiliyor.

6- Komşu faktörü

Ala Romeo’nun imajı hala iyi konumda. Sonuçta toplamda kötü otomobiller üretmiş olsalar da ilk tanıtıldığı günden itibaren kötü algılanan fazla modelleri olmadı. Bu da en azından toplumsal imajları açısından iyi haber. Yine de komşunuzun ona premium muamelesi yapacağı şüpheli. Fiyat listesiyse normallerle premiumların tam arasında.

Alfa Romeo Giulietta fiyat listesi için tıklayın.

7- Satın almalı mıyım?

Alfa Romeo kullanmak hoş bir ayrıcalık ama her aşk gibi bu da gözün körlüğü üzerine şekilleniyor. Benzer fiyata çok daha kusursuz ürünler bulmak mümkün ama Alfa sahibi olmanın keyfi karşılığında katlanılmayacak kadar önemli bir sorun da yok.

alfa romeo giulietta alfa romeo giulietta alfa romeo giulietta alfa romeo giulietta alfa romeo giulietta alfa romeo giulietta alfa romeo giulietta alfa romeo giulietta alfa romeo giulietta