Malumunuz devir otomobilde ekran devri. Olmayan linç edilirken olanlar da kullanılmıyor. Hızlı, kolay anlaşılabilir, basitçe yönlendirebilen ve kaliteli görünen bir ara yüz tüm üreticilerin ortak çabası fakat kullanıcılar üretici yazılımları yerine telefon yansıtmayı tercih ediyor. Sonuçta ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, otomobil üreticileri geniş bir kitleyi tatmin edebilecek bir deneyim sunmayı başaramadı. Bu durum en azından şimdiye kadar böyleydi ve bundan sonrası için de değişeceğine dair bir işaret yok. Yani Apple’ın istila planı başarılı olabilir.
ABD’li kullanıcı elektroniği üreticisinin iddiasına göre akıllı telefonlardaki bir sonraki işletim sistemi, burada söz konusu olan iOS16, araç etkileşimi konusunda yeni bir çığır açabilecek. Bugüne kadar Apple CarPlay bilgi-eğlence sistemi üzerinde cep telefonunuzun ekranının bir yansımasını göstermekle yetiniyordu. Sonuçta tüm gün elinizin altında olan simgeler ve kullanım şekli, otomobil sürmek gibi yoğun bir mesai sırasında bağlantı ihtiyaçlarını gidermek için oldukça verimli bir yöntem.
CarPlay ve benzeri sistemler, kullanıcılara gerçek bir karmaşa oluşturan bilgi-eğlence sistemlerine alternatif olarak sunulduğu günden bu yana üreticilerin kendi arayüzlerinin önemi azaldı. Hatta yapılan araştırmalar kullanıcıların araçların bilgi-eğlence sisteminin içeriğindense Apple CarPlay ya da Android Auto gibi yansıtma sistemlerinin varlığıyla ilgilendiğini gösteriyor. Sonuçta ortada talep var ve gideren de elektronik üreticileri oldu.
Bu talebi gören Apple, bir sonraki hamlesinde otomobilin tüm kontrolünün CarPlay üzerinden yapılabileceği bir nesle hazırlanıyor. CarPlay bilgi-eğlence sisteminin yanında gösterge tablosunda da gösterilecek ve hatta gösterge tablosunu CarPlay üzerinden kişiselleştirmeniz mümkün olacak. Yine araç ayarları, araç bilgileri gibi unsurlar da CarPlay üzerinden aktarılacak. Buna benzer bir hamleyi Google da Android işletim sistemi tabanlı bilgi-eğlence sistemleri geliştirerek başlatmıştı ama Apple biraz ihtiraslı bir girişim sergiliyor. Tüm araç ekranları ve ayarları üzerinde hakimiyet kurabilecek bir sistemin Apple’ın kapalı kodlarıyla çalışması farklı bir duruma işaret ediyor.
Peki bu mümkün mü? Teorik olarak Apple hazırladığı yazılıma ve akıllı telefonlarının işlem gücüne güveniyor ve muhtemelen mümkün olmasa böyle bir işe girişmez. Fakat otomobil üreticilerinin tüm kabin bilgi-eğlence sisteminin kontrolünü Apple’ın yazılımı üzerinden yapmaya izin vermesi tamamen farklı bir konu. Sonuçta gösterge tablosunda aktarılacak verilen motor ve şasi kontrol bilgisayarlarından alınacak ve bunların işlenmesi için Apple yazılımı kullanılması gerekecek. Bunun yanında üreticilerin bu ekranlarda gösterilen ama neredeyse müşteriler tarafından tamamen göz ardı edilen yazılımlar için harcadığı emek ve para düşünülür, üzerine son zamandaki çoklu odaklanma (aynı anda hem termal hem elektrikli hem de otonom araç geliştirme baskısı) sorununun yarattığı finansal tehdit eklenirse hevesli üreticilerin çıkması çok garip olmayacaktır.
Apple’ın yeni nesil CarPlay uygulaması iOS16 ile birlikte son bahar aylarında kullanıma sunulacak.