Aracınızda bolca alana ihtiyacınız var ama bütçeniz o kadar da bol değilse eskiden yapabileceğiniz tek şey gidip bir hafif ticari araç satın almaktı. Bu çözüm uzun yıllardır çok revaçta çünkü ticari araçların vergisi düşük, böylece daha az paraya daha çok otomobil satın alıyorsunuz. Tabii küçük bir farkla, aldığınız otomobilin ki bu otomobilin bildiğiniz otomobil konforundan eksiği yok ama fazlası var, ruhsatında kamyonet yazıyor. Bu nedenle de hızınız tüm yollarda yasal olarak 80 km/s ile sınırlandırılmış, iki yılda bir yerine her yıl muayeneye girmeniz gerekiyor ve İstanbul’da yaşıyorsanız boğaz köprülerinden sadece bir tanesini kullanabiliyorsunuz. Bütün bunlar sizin için sorunsa yapabileceğiniz tek şey var. Aynı fiyata bir Dacia Lodgy satın almak. Dacia her zamanki gibi fiyat seviyesini bir basamak aşağıda tutmayı başararak büyük hacmi makul fiyata sunmayı başarıyor. Burada yapacağımız ise Lodgy’nin fiyatını düşük tutarken nelerden fedakarlık etiklerini bulabilmek. Fakat bu sefer fiyat avantajını hemen Dacia modeline teslim etmemek için küçük sınıf ticariler arasından seçim yaptık. Yani Lodgy’nin rakibi bu sınıfın en yenisi ve en irisi olan Ford Tourneo Courier. Rekabetin adını belirlediğimize göre bu ikilinin mücadelesinde kim geçer bakalım.
İç mekan
Dacia, Lodgy’de her zamanki stratejisine sadık kalmış. Az beklenti oluştur ve bu az beklentiyi tam olarak karşıla. Lodgy’nin ne iç ne dış tasarımı yüksek beklenti oluşturmuyor ve sonuçta da elinizde düşük fiyat karşılığında aldığınız makul özellikler oluyor. Fakat eğri oturup doğru konuşalım, Tourneo Courier’ın iç mekanına bakınca Lodgy’nin neleri kaçırdığı rahatça belli oluyor. Burada bir otomobil iç mekanı varsa o da ticari ruhsatı olan araçta. Malzeme kalitesi muhteşem değil ama kalite algısı beklenmedik derecede üst düzeyde. Dahası üst donanım seviyesine sahip örneklerde lake kaplamalar ve krom detaylar gibi süslemeler bile kullanılmış. Lodgy’nin kapı içi kaplamaları cildinize zarar verebilecek kadar sert, havalandırma kumandaları yeterince hassas değil ve kalite algısı da çok düşük.
Dacia Lodgy: 4/10 Ford Tourneo Courier: 7/10
Ergonomi
Dacia bu konuda kötü bir geçmişe sahip. Çünkü ergonomi için iyi olan kimi kararlar maliyet için kötü olabiliyor. Fakat bugün bu tür sorunlar geçmişte kalmış durumda. Cam kumandaları olması gerektiği gibi kapı içinde, dokunmatik ekran üzerinden sistem ayarlarını yapmak çocuk oyuncağı, kendini aratan kumandaların sayısı da oldukça az. Ford ise daha fazlasının her zaman daha iyi olmayacağını kanıtlama derdinde. Baz donanımlı Courier’de çok rahat kullanılabilen düzgün düğmelere sahip bir müzik sistemi ve akıllı cep telefonunuzu ya da tablet bilgisayarınızı yerleştirebileceğiniz yaylı bir yuva sunuluyor. Üst donanım seviyesine sahip versiyonlardaysa karmaşık yerleşimli düğmelere sahip orta konsol ve küçük bir bilgi ekranı sunuluyor. Bunun dışında Courier ile ilgili ergonomik bir sorundan bahsetmek zor. Belki arka kapı kolunun yerinden yakınabiliriz ama bu kızaklı kapılar için normal bir durum.
Dacia Lodgy: 6/10 Ford Tourneo Courier: 6/10
Yaşam ve yükleme alanı
Lodgy’nin sunduğu alanı anlatmak için normal otomobil terimleri çok da yeterli olmayacaktır. Aslında 4,5 metrelik uzunluğu çok da fazla değil. Fakat 2,81 metrelik aks mesafesi bir çok orta sınıf üyesinden bile fazla. Arka koltuklarda sunulan diz mesafesini Skoda Superb’in sunduğu alanla kıyaslamak mümkün. 827 litrelik bagaj hacminiyse kıyaslayacak çok fazla örnek yok. Bu değer tüm kompakt vanlardan daha iyi olduğu gibi hafif ticarilerin çoğundan da daha iyi. Dahası, isteyenler Lodgy’i 7 koltukla da donatabiliyor. Buna karşılık Courier’nin sadece 4 koltuklu olması göze daha çok batar hale geliyor. Bir aracın ticari araç olarak onaylanması için yolcularının ağırlığının istiap haddinin yarısından az olması gerekiyor ve eğer 5 koltukla donatılırsa Courier bu oranı tutturamıyor, tıpkı bu sınıftaki diğer oyuncular gibi. Bu nedenle Courier’nin arka koltuğunun orta kısmı bir şişkinlikliğe sahip ve arka koltuk sırasında sadece 2 tane emniyet kemeri sunuluyor. Fotoğraflara dikkatle bakan okuyucular bizim kullandığımız aracın bunların ikisine de sahip olmadığını görecektir. Bizim kullandığımız örnek binek araç ruhsatına sahip bir versiyondu fakat bu tür bir Courier Türkiye’de satılmıyor. Biz Ford-Otosan’dan torpilliydik diyelim. Arka koltuklar iki yolcu için bolca alana sahip, baş mesafesi sonsuzmuş gibi ve diz mesafesi de kesinlikle cömert. Bagaj hacmine gelirsek, dümdüz bir kutuyu andıran bagaj tavana kadar yüklenirse 708 litreye ulaşıyor. Böyle bir yükleme yapmak çok güvenli değilken neden mi bu ölçüyü veriyoruz? Çünkü Ford sadece bunu açıklıyor. Bizim tahminimiz, cam hizasına kadar olan bölümün 450-500 litre civarında bir hacme sahip olduğu yönünde.
Dacia Lodgy: 9/10 Ford Tourneo Courier: 7/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
İki üretici de aradığınız her şeyi sunuyor, tabii aradığınız dizel motor ve manuel şanzıman olduğu sürece. Ford, 1,5 litrelik yeni dizel motorunu (75 HP güç ve 190 Nm tork) baz versiyon olarak sahaya sürmüş ve daha fazla güç isteyenler için de 1,6 litrelik eski dizeli (95 HP güç ve 215 Nm tork) sunuyor. İki motor da 5 vitesli manuel şanzımana sahip. Motorların çekiş güçleri yerinde, tabii bir hafif ticari araçtan beklentilerin ne olması gerektiğini bildiğiniz sürece. Courier 1,3 tonluk boş ağırlığa sahip ve bu nedenle de dizel motor varlığını tam olarak göstermekte zorlanıyor. Yine de rahat, can sıkmayan ve tutumlu bir yol arkadaşı olmayı başarıyor. Şanzımanın vites geçişleri çok iyi, yolları kısa ve net. Dacia ise Lodgy için 1,5 litrelik dizel motorun iki farklı güç versiyonunu sunuyor. Baz versiyon 90 HP güç ve 200 Nm tork sunarken güçlü versiyon (sadece Allroad isimli versiyonla sunuluyor) 110 HP güç ve 240 Nm tork sunuyor. Baz versiyon 5 vitesli şanzımanla yetinirken güçlü versiyon 6 vitesli şanzımana sahip. İnanılması zor bir şekilde Lodgy’nin boş ağırlığı 1,2 tonla kendinden bir hayli küçük rakibinden biraz daha düşük. Dahası 1,5 litrelik dizel motorun çekiş hissi de daha yüksek. Hal böyle olunca Lodgy düşük güçlü motoruyla bile kendisinden beklenmedik şekilde atak hissettiriyor. Vites geçişleri aşırı kemikli, hatta soğukken kimi zaman ikinci bir denemeye ihtiyaç duyulabiliyor.
Dacia Lodgy: 16/20 Ford Tourneo Courier: 15/20
Konfor, kullanım kolaylığı
Lodgy’nin konforu Dacia’dan beklenmeyecek derecede yüksek. Kabin gürültüsü oldukça düşük, süspansiyon sistemi de darbe emiş konusunda başarılı. Fakat bunlar kullanım kolaylığı konusunda fayda sağlamıyor. Başta direksiyon simidinin derinlik ayarının olmaması, sürücü koltuğunun yükseklik ayarının demode yapısı ve küçük aynaların tek açılı olması gibi sorunlar dikkat çekiyor. Yoldaysa direksiyonun ağırlığı zorlayıcı olabiliyor ve şanzımanın kemikli yapısı da özellikle şehirde yorucu olabiliyor. Bütün bunlardan sonda Courier’yi kullanınca bu karşılaştırmadaki ticari/binek karmaşası bir kez daha ortaya çıkıyor. Courier’ı kullanmak çok daha az yorucu, kabin biraz daha sessiz ve süspansiyon sistemi de darbe emiş konusunda biraz daha başarılı.
Dacia Lodgy: 6/10 Ford Tourneo Courier: 7/10
Yol tutuş ve güvenlik
Yumuşak süspansiyon sistemi, hassaslıktan uzak direksiyon ve yüksek yapı; Lodgy bu yola yenik çıkıyor. Sonuçta kullanımı keyifli değil güvenli olmak zorunda. Temel olarak bunu başardığını söyleyebiliriz. Direksiyonu güven hissi vermese de tutunma kararlılığı beklenenden çok daha yüksek. En önemli sorun yüksek hızlarda karşılaşılan yan rüzgarlara verdiği tepkiler. Bunun dışında standart sunulan ESP’ye çok fazla görev düşmeden engelleri aşmayı beceriyor. Courier ise Ford geleneğinden gelen başarılı sürüş özelliklerine sahip. Direksiyonu bir çok kompakt sınıf üyesinden bile daha iyi, yol tutuşu da neredeyse eğlenceli bir karaktere sahip. Bu bölümün son sözleri güvenlik üzerine. İki model de EuroNCAP çarpışma güvenliği testlerine girdi ve Dacia Lodgy sadece 3 yıldız alabilirken Ford Tourneo Courier 4 yıldız aldı.
Dacia Lodgy: 4/10 Ford Tourneo Courier: 7/10
Fiyat ve donanım
İki model arasında ciddi farklar almasına rağmen motor güçleri eşitlendiğinde fiyat etiketleri de eşitleniyor. Dacia’nın binek araç vergilendirmesine rağmen Lodgy’i kendinden daha küçük bir ticari araçla aynı fiyata pazarlayabiliyor oluşu alkışı hakediyor. Donanım listeleri incelendiğinde, ikilinin baz donanımlarında sadece gerekli olanlarla yetindiği, Lodgy’nin daha fazlasını asla sunmadığı (isteğe bağlı donanımları navigasyon sistemi ve üçüncü koltuk sırası) ama isteyenlerin Courier’ı gerçekten zengin donanımlı hale getirebildiği ortaya çıkıyor. En üst donanım seviyesine çıkıldığında Courier’nin fiyatı Lodgy’den sadece biraz daha yüksek oluyor.
Güncel fiyat bilgileri;
Dacia Lodgy fiyat listesi için tıklayınız
Ford Tourneo Courier fiyat listesi için tıklayınız
Dacia Lodgy: 14/20 Ford Tourneo Courier: 15/20
Sonuç:
Kabul etmek gerekir ki eğer karşısında kompakt bir hafif ticari araç olsaydı Lodgy fiyat bölümünde yapacağı sıçramayla ipi önde göğüsleyebilirdi. Fakat fiyat satın alma kararında büyük bir etken ve farklı fiyat sınıfları arasında karşılaştırma yapmak da çok mantıklı değil. Sonuç olarak eğer ticari araç kullanmanın getireceği yükler gözünüzü korkutmuyorsa Courier oldukça cazip bir teklif olarak dikkat çekiyor. Sürüşünün başarısı ve kalite hissi gerçekten yüksek. Lodgy ise geniş kullanım alanını tek önceliği olarak görenlere oldukça makul fiyatlı bir öneri.