Opel’in kötü başlangıçlarına artık alıştık. Ne gariptir ki Alman üretici yeni bir modeli tanıttığında motor yelpazesi neredeyse tamamen hazırlıksız oluyor. Mokka da bu durumdan muztaripti. İlk tanıtıldığında, ki crossover modasının patlama yaptığı bir dönemde hedefi tam 12’den vuran bir modeldi, çok yakan 1,4 litrelik turbo beslemeli benzinli motor en iyi seçenekti. Dizel motorlarsa bizim için fazla hacimliydi. Bugünse 1,6 litrelik dizel motoruyla ikinci bir şansa sahip oluyor, üstelik otomatik şanzımanı da var.
1- Nedir?
Opel’in crossoverı. 4,28 metrelik uzunluğa ve 2,55 metrelik aks mesafesine sahip. Mokka yeni bir model sayılmaz, aslında hayatının ilk yarısını bitirmeye çok yakın. Kısa süre sonra makyajlanması bekleniyor ama iç tasarımın yeni nesil Opel modellerine benzetilmesi dışında kayda değer bir farklılık göreceğimizi zannetmiyoruz. Opel makyajlarda tutucu davranır ve Mokka’da da bu böyle devam edecektir.
2- İç mekanı nasıl?
Kalite algısı Astra’yla oldukça benzer. Kesinlikle gösterişli değil ama kokpit derli toplu ve malzeme ve işçilik kalitesi yönünden de oldukça başarılı. Eski nesil Opel kokpit anlayışına göre inşa edilen orta konsolda tam bir zilyon tane düğme ve çevirmeli kumanda bulunuyor. Bu haliyle kokpit alışkanlık istiyor, ya da en azından biz alışılınca rahat kullanılacağını umuyoruz. Mokka’nın alan sunumu iyi sayılabilir. Ön koltuklar orta sınıfa yakın alan hissi sunuyor. Arka koltuklarda diz ve baş mesafesi sorunsuz ama zamanımızın neredeyse kaçınılmaz sorunu olarak arka yan camlar çok dar. 356 litrelik bagaj hacmi yeterince geniş.
3- Sürüşü nasıl?
Opel üretim sırasında yaptığı ince ayarlamalarıyla meşhurdur ve bu ayarlamalardan en çok süspansiyon sistemleri nasiplenir. Mokka’da da durum aynı. İlk tanıtıldığında arka aksı sert tepkiler veriyordu ve bu da rahatsızlık kaynağıydı. Bugünse çok daha dengeli ve yüksek konfor kapasitesine sahip. Arka aks kimi büyük darbelerde kırılma hissi yaratıp darbeyi iç mekana aynen yansıtabiliyor ama bu kadarı kadı kızında da olur. Çünkü crossover satın alıp yerden yüksek görünen bir araç hayalini gerçekleştirenlerin sert süspansiyon sistemlerinin götürüleriyle barışık olması gerekiyor. Yol tutuş konusundaysa Mokka oldukça başarılı. Direksiyonu hassa ve ön aksının tutunma kararlılığı yüksek. Biz önden çekişli versiyonu kullandık ama zaten 4 tekerlekten çekiş sistemi de kuru asfalt üzerinde fark yaratacak kapasitede değil.
4- 1,6 litrelik dizel motor ve otomatik şanzıman nasıl?
136 HP güç ve 320 Nm tork üreten bir dizel motor ve 4,3 metreden kısa bir crossover birlikteliği akılda soru işareti yaratmıyor. Fakat Mokka yoğunluğu yüksek bir üretim, çok iri olmasa da ağırlığı neredeyse 1,5 ton. Hal böyle olunca tabloya eklenen tork konvertörlü otomatik şanzıman soru işareti yaratıyor. Dahası 6 vitesli otomatik şanzıman öyle son teknoloji ürünü falan da değil. Vites geçişleri sarsıntısız ama beklendiği kadar hızlı değil, ilk kalkış anından sonra tork konvertörünü kilitlemediği için de düşük hızlarda yeterince direkt tepkiler veremiyor. Şanzımanı manuel kullanım modu bulunuyor ama pek verimli değil: Kolu M moduna alıp vites topuzunun üzerindeki düğmelerle vites değiştirmenin sürüş keyfine katkısı olmayacağı ortada. Sonuç olarak güçlü bir dizel motor ve otomatik şanzıman, her ne kadar ağır bir kütleyle eşleştirilmiş olsa da oldukça iyi sonuç veriyor. Aslında bu ikili bizim şimdiye kadar kullandıklarımız arasında Mokka’ya en çok yakışanlar. Şanzıman normal kullanımda gaz pedalına hızlı tepkiler veriyor, motorun ses seviyesi düşük ve gerekli hallerde gücünü göstermekte zorlanmıyor. Üstelik biz tüketimini 6,6 litre/100 km olarak ölçtük ki bu güç seviyesi dikkate alındığında oldukça düşük bir değer.
5- Rakipleri
En önemli rakipleri Fiat 500X, Jeep Renegade, Mazda CX-3 ve Honda HR-V. Bunun dışında Tabii ki Nissan Qashqai, Renault Kadjar, Peugeot 3008 gibi modeller de fiyat klasmanından rekabete dahil oluyor. Çünkü Mokka’nın fiyat seviyesi neredeyse orta sınıfla benzer seviyede.
Opel Mokka’nın fiyat listesi için tıklayın.
7- Sonuç
Opel Mokka, 1,6 litrelik dizel motoru ve otomatik şanzımanıyla kendine en uygun yol arkadaşlarına kavuşmuş. Bir crossover satın almayı düşünüyorsanız ve fiyat seviyeniz uygunsa Mokka’yı gözden kaçırmamalısınız.