Son dönem Audi modellerini birbirinden ayırmak hayli güçleşti. Sedan ya da sedana benzer karoser türlerinin sayısı arttıkça bu karmaşa da içinden çıkılmaz hal alıyor. Peki gördüğünüzün Audi’nin hangi sedanı olduğunu anlayabilmek istemez miydiniz. İşte sizin için eşsiz bir rehber.
İşe öncelikle karmaşanın kaynağından başlayalım. Trapezoid (Türkçe yamuk) ızgara gerçekten güzel ve ihtişamlı. Audi de bunun farkında ve uzun süredir istisnasız tüm modellerinde bu ızgara yapısını kullanıyor. Ne yazık ki bu şekil aynı zamanda oldukça da baskın. Burun tasarımına tek başına hakim oluyor ve geriye yapılabilecek çok fazla değişiklik bırakmıyor. Audi bu durumu marka kimliği olarak değerlendiriyor ama kimlik haline gelmiş ızgaralar kullanmasına rağmen modelleri arasında ayrımı gayet net yapabilen üreticiler de var. Dahası, Ingolstadtlılar arka tasarımda da benzer çizgilerle devam ediyor.
Şimdi A3 Sedan’dan başlayarak A8’e kadar gidelim ve modellerin öne çıkan tasarım özelliklerini inceleyelim:
A3 Sedan
Farın üst kısmındaki ince ışık tüpleri şeklindeki gündüz farları A3’ün en belirgin özelliği. Tabii bu, eğer xenon farlar varsa geçerli. Tamponun yapısında ne yazık ki belirgin fark bulunmuyor. Arka kısımda içe doğru abartılı bir şekilde incelip sivri bir uç yaratan stop lambaları A3 Sedan’ın ağabeylerinden en önemli farklılığı. Bütün bunlar yetersiz gelirse çamurlukların içe bükük çizgisine bakmak en iyisi. Çünkü bu özellik ne Audi ürün gamında ne de başka bir üreticinin modelinde bulunabilir türden.
A4 Sedan
Ürün gamının en eskisinin gündüz farları (tabii yine xenon farla) merceğin üst kısmı dışında farı çepeçevre sarıyor. Tamponda tıpkı A3 gibi dikdörtgen sis lambaları var. Stop lambalarının iç ucu küt, ki bu hem A6’da hem de A8’de kullanılan bir tasarım. A4 ve A6 arka kısımda tasarım dili anlamında birbirine o kadar benziyor ki ayırmanın en iyi yolu model logosuna bakmak. Tabii ki bir de A6’nın neredeyse 5 metre uzunluğunda iri bir otomobil olması da fikir verebilir.
A5 Sportback
A5 Sportback’in burun tasarımı daha keskin kenarlı farları dışında A4’le neredeyse aynı. Modelin gündüz farları da farı çepeçevre sarıyor ama boşluğu üstte değil altta. Buna bakarak A5’i tanımak kolay değil ama daha alçak yapısı dikkatinizi çekecektir. Eğer arkadan bakıp bir A5 Sportback’i A4’le karıştırırsanız göz doktoruna görünme vaktiniz gelmiş demektir.
A6 Sedan
Öncelikle bu otomobil gerçekten büyük. Boyu tam 4,9 metre. Fakat akan trafikte ya da aynanıza bakarken onun büyüklüğünü anlamanız biraz zor olabilir. Bunun için yine gündüz farlarına başvurabilirsiniz. A6, tüm kardeşlerinden farklı olarak farın alt dış çizgisini köşelerle takip eden gündüz farlarına sahip. Arka tasarım A4’le fazlasıyla benzer. En belirgin farklılık (doğru ışık ve doğru gövde renginde, yani nadiren görülebiliyor) tamponun dış kısmındaki kırık çizgileri.
A7 Sportback
Bu büyük 4 kapılı coupe Audi ürün gamının (TT, R8 ve Q’lar klasman dışı tutulursa) en kolay tanınabilir modeli. Burun tasarımında yine ızgaranın baskınlığı hissediliyor ama A7 Sportback o kadar geniş ve o kadar alçak ki aynanızda onu hemen tanıyabiliyorsunuz. Bu noktada A sütununa yapışık olmak yerine kendi ayaklarına sahip yan dikiz aynaları da ayrımı kolaylaştırıyor. Arka kısımsa gerçekten benzersiz sayılmaz, sonuçta A5 Sportback’le benzer tavan çizgisine sahip ama yine iriliğiyle ve arka camı boydan boya geçen 3. fren lambasıyla A7 Sportback kendini kolayca gösteriyor.
A8
Aslında bir bakış açısıyla bütün bu benzerlikten en çok zarar gören model A8. Tüm sedan Audiler benzer görünüyor ama A8 satın alanlar en çok bedeli ödüyor. Diğer bir taraftan zenginliğini göze batmadan yaşamak isteyenler içinse biçilmiş kaftan. A8’i tanımanın yoluysa neredeyse dikdörtgen kadar düz çizgili farlarına bakmak. Gündüz farları kısa kolu yukarı bakan bir L formunda farın altına yerleştirilmiş. Arka kısımdaysa stop lambalarının tam ortasından geçen krom çıta dikkat çeken bir farklılık.