Bu sayfada fotoğraflarını gördüğünüz otomobiller muhtemelen yolların en renkli simaları. Bu saptama sadece test için seçilen otomobillerin karoser renkleriyle ilgili değil. Hem Fiat 500L hem de Renault Captur, kişiselleştirme seçenekleri kadar sundukları pratik çözümlerle de renkli karakterlere sahip. İkisi de küçük boyutlarda bolca iç mekan ve üst sınıfları aratmayacak sürüş deneyimi sunma iddiasında ve ikisi de nispeten makul fiyat etiketlerine ve bolca motor seçeneğine sahip. Peki bu ikisi arasındaki mücadelede kim geçer?
İç mekan
Fiat ve Renault ülkemizin otomobil kültüründe köklü bir geçmişe sahip. Hatta otomobil kültürümüzün bu iki marka çevresinde şekillendiği bile söylenebilir. Bu nedenle neredeyse herkesin bu iki markadan en azından biriyle zaman geçirmiş olma olasılığı var. Ne yazık ki bu iki model söz konusu olduğunda geçmiş deneyimler çok işe yaramayacak. İki üretici de oldukça farklı kontrol konseptlerine geçiş yapmış durumda. Fiat, grubunun yeni üyesi Chrysler’in seçimlerinden etkilenmiş görünüyor ve dokunmatik ekranla bolca düğmeyi bir arada sunuyor. Kokpitin genelinde 500’ün eğlenceli havasını arayanlar bu aramaları çok uzun tutmamalı. Bunun yerine kullanışlılığı ön planda tutan daha ciddi bir hava hakim. Yine de farklı renklerdeki kaplamalarla farklı bir tarz elde edilebiliyor. Farklı renkli kaplamalar konusunda Renault’nun Clio ile başlattığı büyük atılım dikkat çekici. Bu kadar büyük üretim rakamları söz konusuyken bu kadar çok kişiselleştirme seçeneğinin sunulabilmesi takdiri hakediyor. Kokpitte genel olarak Clio havası hakim. Dokunmatik ekran tüm ayarların merkezi, sadece havalandırma kumandası ekrandan ayrı tutulmuş. Kokpit çok derli toplu, dokunmatik ekranın arayüzü de akıl karıştırmayacak şekilde tasarlanmış. İki modelin de malzeme kalitesi sınıfları ve beklentiler karşısında yeterli kabul edilebilir. Sert plastik malzemelerden en çok dikkat çekeni Captur’un kapı içlerinde kullanılanları. 500L kapı içlerinin ne kadar kaliteli olabileceğini gösteriyor.
Fiat 500L: 8/10 Renault Captur: 7/10
Ergonomi
Fiat, 500L’nin kimi bölümlerinde tasarımı ergonominin önüne geçirmiş. Örneğin direksiyon simidinin açısı da simidin kolonlarının şekli de kötü seçilmiş. Simit alışık olduğunuzdan daha yatay pozisyona sahip ve kolonların köşeli tasarımları da bu nedenle avuç içlerinizi rahatsız ediyor. Bunun dışında ilginç görünmekten öteye işlevsel bir üstünlüğü olmayan el freni kumandası da normal kumandalardan daha fazla güç istiyor. Bu seçim 500L’nin başına iş açabilirdi ama Captur da ondan geri kalmıyor. Ön koltukların sırtlığındaki çok şık görünen lastikli cepler sadece kalın dergileri tutabiliyor, çekmece gibi açılabilen torpido gözü de sağ koltukta yolcu varken kullanılamıyor. Bunun dışında iki üretici de kumandaların yerleşimi ve büyüklükleri konusunda risk de almamış hata da yapmamış.
Fiat 500L: 6/10 Renault Captur: 6/10
Yaşam ve yükleme alanı
İkilinin boyutları neredeyse (500L: 4,15 metre uzunluk, 2,61 metre aks mesafesi, Captur: 4,12 metre uzunluk, 2,60 metre aks mesafesi) aynı. Bu karşılaştırmaya konuk olan 500L, Rockstar isimli, crossover mantığına daha yakın versiyon ve farklı tamponlarıyla boyu hem rakibinden hem de normal 500L versiyonlarından bir kaç cm daha uzun. Tamponlar tabii ki iç mekan ölçülerini etkilemiyor. Boyları küçük sınıf hatchbacklerden sadece biraz daha uzun olmasına rağmen bu ikili etkileyici iç mekan özellikleri sunuyor. İkisinin de yüksek yerleştirilmiş ön koltukları var ve bu sayede yolculara görüş açısı ve alan hissi geniş bir mekan sunabiliyor. Temelde bir van olan 500L’nin A sütunu oldukça eğimli ama görüş açısı sorununu ortadan kaldırmak için sütun ikiye bölünmüş ve ortası cam olarak bırakılmış. Arka koltuklarda alan sunumu konusunda 500L öne çıkıyor. Cam çizgisi çok daha düz ve bu sayede iç mekan daha havadar hissettiriyor. Captur ise düz zemini ve düz minderiyle 3 yetişkinin rahat yolculuk etmesi için elinden geleni yapıyor. İki modelin de arka koltukları kızaklar üzerinde ileri-geri kaydırılabiliyor ve bu sayede bolca değişkenlik seçeneği sunuyorlar. 500L koltukları en arka konumdayken 412 litrelik bagaj hacmi sunarken, Captur aynı koltuk konumunda 377 litre alan sunuyor. Arka koltuklar yatırıldığında aradaki fark daha da açılıyor; 500L’nin 1480 litrelik bagaj hacmine karşın Captur 1235 litrey sunabiliyor.
Fiat 500L: 8/10 Renault Captur: 7/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
Fiat ve Renault en yeni motorlarını 500L ve Caaptur’un kullanımına sunuyor. Fiat cephesinde kapılar 1,4 litrelik emektar benzinli motorla açılıyor. Dizel cephesindeyse 1,3 litrelik ve 1,6 litrelik Multijet motorlar yer alıyor. 1,4 litrelik motor başlangıç seviyesini oluşturuyor ama 500L’nin 1245 kg’lık ağırlığının altında çok mutlu olmayacağını kabul etmek gerekli. Bu motor gücünü orta-üst devirlerde üretmesiyle biliniyor ve bu da yüksek boş ağırlık karşısında büyük bir sorun haline gelecektir. Bu tür bir sorun yaşamak istemeyenlerin dizel motorları tercih etmesi gerekiyor. 85 HP güç ve 200 Nm tork üreten 1,3 litrelik dizel motor, çok canlı olamasa da kesinlikle can sıkmayacak çekiş gücü sunuyor ve yakıt tüketimi konusunda büyük bir üne sahip. Bu motor aynı zamanda 500L’nin tek otomatik şanzıman opsiyonunu sunuyor. 5 vitesli otomatikleştirilmiş manuel şanzıman küçük dizel motorla son derece uyumlu çalışıyor. Bu ikiliye uyum sağlamaksa kullanıcıların biraz zamanını alıyor. Çünkü otomatikleştirilmiş şanzımanın vites geçişleri sırasında güç aktarımında keskin duraksamalar oluyor ve bu da bolca salınım anlamına geliyor. Bununla yaşamanın yolu, vites değişim anlarında ayağı gaz pedalından çekmek ya da en iyisi vites değişimini manuel olarak yapmaktan geçiyor. 105 HP güç ve 320 Nm tork üreten 1,6 litrelik dizel motorsa gerçekten güçlü çekiş isteyenlere hitap ediyor. 1750 d/d’da gelen tork bir anda patlama yaratıyor ve bu motorla 1,4 tona yakın boş ağırlığa sahip 500L’yi şiddetli bir şekilde ileri atıyor. 6 vitesli şanzımanın geçişleri rahat ve oranları iyi ayarlanmış. Renault da güçlü bir motor yelpazesine sahip. 3 silindirli ve 0,9 litre hacimli benzinli motorla (90 HP güç ve 135 Nm tork) başlayan seçenekler, 1,2 litrelik turbo beslemeli benzinli motor (120 HP güç ve 190 Nm tork) ve 1,5 litrelik dizel motorla tamamlanıyor. Renault tüm güncel trendlere uyacak şekilde güçlü benzinli motorda standart ve dizel motorda isteğe bağlı olarak çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman sunuyor. Bu motorlardan 0,9 litrelik olanı gerçekten acelesi olmayanların tercih etmesi gerekli. Motorun çekiş gücü çok yüksek değil ve zorlandığında tüketimi beklenmedik derecede yükseliyor. Şehir kullanımında makul olan performans, otoyol hızları için yetersiz kalıyor. Güçlü benzinli motorsa çok daha canlı bir karaktere sahip. Çekiş gücü yerinde, güç dağılımı iyi ayarlanmış ve 6 vitesli EDC şanzımanla büyük bir uyum içinde çalışıyor. Motorun sessizliği Captur’un konfor hanesine artı olarak yazılıyor. Bu motorla ilgili tek sorun tüketimini kontrol altında almanın zorluğu. Bu konuda ikilemde kalanlar gönül rahatlığı içinde 1,5 litrelik dizele yönelebilir. 1.5 dCi, artık kendisini her konuda kanıtlamış, tüketim ve performans anlamında çok iyi bir motor.
Fiat 500L: 17/20 Renault Captur: 16/20
Konfor, kullanım kolaylığı
Aile kullanımları öncelikli iki model karşımızda olunca bu disiplinin önemi ayrı. Hem Fiat Hem de Renault da bu durumun farkında. İzolasyonların gücü sayesinde kabinler oldukça sessiz. Captur’un süspansiyon sistemi biraz daha sert ayarlanmış ve darbe emiş sırasında gürültülü çalışıyor. Bunun yanında parke yollarda direksiyon kolonundan da sesler gelmesi 90’ların sonundaki Renault modellerini hatırlatıyor. 500L’nin süspansiyon sistemini anlatırken bir parantez açmamız gerekiyor. Daha önce bahsettiğimiz gibi Captur’un direkt karşısına gelen 500L versiyonu Rockstar isimli versiyon. Bu versiyonun yerden yüksekliği arttırılmış, Traction Plus isimli özel çekiş kontrol sistemine sahip ve standart olarak M+S (Mud+Snow, çamur ve kar) lastikleriyle satılıyor. Bu nedenle normal bir 500L ile Rockstar arasında konfor disiplininde büyük farklar var. Rockstar versiyonunun süspansiyon sistemi darbe emiş konusunda tam bir uzman. Yumuşak hamurlu lastiklerin de yardımıyla darbeler ya tamamen sönümleniyor ya da çok büyük başarıyla filtreleniyor. Bunun yanında sistem oldukça da gürültüsüz çalışıyor. Normal 500L ise biraz daha kuru bir darbe emiş sunuyor ama ona da konforsuz demek imkansız. Fiat kullanım kolaylığı kısmına da iyi çalışmış. Kokpitte bir çift torpido gözü var, USB bağlantısına erişim çok kolay, arka koltuk sırtlığı ve minderi tek bir hareketle katlanabiliyor ve koltuklar kızaklar üzerinde de asimetrik kayıyor. Bu konuda Renault da geride değil. Arka koltuk sırasının zemini tek parça hareket ediyor ve katlanma mekanizması da rakibi kadar gelişmiş değil ama üst donanımlarda sunulan fermuarlı koltuk kaplamaları özellikle çocuğu olan kullanıcıların çok hoşuna gidecek.
Fiat 500L: 8/10 Renault Captur: 6/10
Yol tutuş ve güvenlik
Captur’un konfordan kaybettiği puanları burada toplaması genel beklenti. Gerçekten de sert süspansiyon sistemi yol tutuş başarısı açısından iyi işler çıkartıyor. Yine de erken gelen önden kayma eğilimi dikkat çekiyor ama standart sunulan ESP yumuşak müdahalelerle bu durumu can sıkıcı olmaktan uzaklaştırıyor. Direksiyon sistemi hızlı, yeterince direkt değil ama zaten kimse bu otomobilden bir GTI’ın performansını beklememeli. 500L Rockstar, konforda topladığı yıldızların ceremesini çekiyor. M+S lastikler ve yükseltilmiş süspansiyon sistemi virajlarda yeterli performans sergilese de yüksek hızda yapılan frenlerde arka kısmın hareketlenmesine neden oluyor. Bunun dışında devamlı M+S lastik kullanımının gereği de tartışılabilir. Fiat direksiyon konusunda çok daha iyi bir iş çıkartmış. Sistem direkt ve geri bildirim konusunda da en azından sınıfı açısından bakıldığında iyi bir sonuca ulaşıyor. İki model de EuroNCAP testlerinden 5 yıldızla ayrılmış. Donanım listeleri de aktif güvenlik ekipmanları açısından olmasa da pasif güvenlik ekipmanları açısından yeterince zengin.
Fiat 500L: 6/10 Renault Captur: 7/10
Fiyat ve donanım
İki modelin fiyat listeleri ciddi farklılıklara sahip. 500L daha iyi bir başlangıç fiyatı sunarken üst noktadaysa daha yüksek seviyeye çıkıyor. Rockstar versiyonunda hafif arazi şartlarıyla başedebilecek bir donanım listesi sunulması kimilerine çekici gelebilir. Captur’da bu tür donanımlar sunulmuyor ama isteğe bağlı donanım listesi oldukça uzun ve çeşitli. Bu donanımlar arasında internet haberlerini ya da telefonunuza gelen mesajları okuyabilen R-Link isimli multimedya sistemi de var. Bu donanımı aldığınızda Captur’un hoparlörlerinden, gaz pedal komutlarına uygun olarak Clio V6 ya da motosiklet sesi gelmesini de sağlayabiliyorsunuz.
Güncel fiyat bilgileri;
Fiat 500L fiyat listesi için tıklayınız
Renault Captur fiyat listesi için tıklayınız
Fiat 500L: 15/20 Renault Captur: 15/20
Sonuç:
Başarılı kullanışlılık özellikleri ve hedefe odaklı donanımlar sayesinde 500L net bir galibiyet aldı. Captur çok iyi özellikler sunmasına rağmen farklılık yaratma telaşıyla temel kullanışlılık ilkelerinden taviz veriyor. Motor/şanzıman seçenekleri konusundaysa rakibinden çok daha iyi bir konumda.