Crossoverlar yükselişte ve bu nedenle de her geçen gün yeni bir tanesi yollara çıkıyor. Bu kadar çok model olunca da doğal olarak sınıflar kendi içinde kırılmalar yaşıyor. Küçüklerle kompaktlar birbirine girdi bile ve ikisini tam olarak neyle ayıracağımıza dair fikrimiz yok. Bu nedenle boyutları ve fiyatları birbirine uyanları eşleştirmek en kolayı. Fiat 500X ve Mazda CX-3 böyle bir uyuma sahip. Peki bu ikili arasındaki mücadelede kim geçer?
Kıssadan hisse
Eğer karşılaştırmanın tamamını okumaya üşeniyorsanız bu yeni bölümümüz tam size göre. Detayları aşağıda görülebileceği üzere Mazda CX-3 daha rafine bir sürüş karşılığında daha yüksek satış bedeli talep ediyor. Fiat 500X ise crossoverdan beklentilerinizi karşılayıp üzerine de biraz stil ekliyor. CX-3’ün kalite algısının yüksekliğiyse Mazda’nın geleceği açısından önemli bir atılım.
İç mekan
İkisi de nispeten yeni tanıtılmış modeller ve ikisi de modern çağın gereklerini yerine getirmek için donatılmış. Hal böyle olunca 500X ve CX-3 kokpitleri birbiriyle fazlasıyla ortak noktaya sahip. Bolca dijital ekran, sade kumandalar ve ilgi çekici donanımlar kokpitlerin ortak noktası. Malzeme kalitesi anlamında ikili neredeyse eşit durumda ama Mazda’nın işçiliği çok daha özenli. Düğmelerin ve kaplamaların sağlamlık hissi CX-3’te çok daha iyi. Ön yargılı olmak istemiyoruz ama bir İtalyan ve bir Japon’un karşılaştırmasında bu beklenen bir sonuç.
Fiat 500X: 7/10 Mazda CX-3: 8/10
Kullanım kolaylığı
İki kokpitin ortak yönleri olduğu kadar ayrı düştüğü yönler de var. Ortak noktaları kaliteli dijital ekranlara ve sade bir yerleşime sahip olmaları. Ayrı düştükleri yönlerse kullanım konseptiyle ilgili. Fiat dokunmatik ekran üzerinden merkezi kumanda birimi oluştururken Mazda BMW’nin iDrive’ına benzer bir merkezi kumandayı dokunmatik olmayan bir ekran üzerinden kullandırıyor. İki modelde de çoğu ayar bu ekranlar üzerinden yapılıyor. İki kumanda konsepti de kullanıcının tecrübesine göre yeterince kolay ya da fazlasıyla karmaşık olabiliyor. Bunun dışındaki kullanım özellikleriyse başarılı; pedalların ve direksiyonun sertlikleri şehir kullanımında bile yormayacak kadar iyi ayarlanmış.
Fiat 500X: 7/10 Mazda CX-3: 7/10
Yaşam ve yükleme alanı
İki aracın aks mesafeleri tesadüf eseri birbiriyle aynı. Bu da iç mekanda sunulan alan hissi farkını daha ilgi çekici hale getiriyor. Mazda CX-3’ün dar arka camları nedeniyle hem ön hem de aka kısımda verdiği alan hissi daha dar. 500X ise daha ferah ve daha havadar hissettiriyor. Tabii bunlar sadece subjektif hisler, yoksa rakamsal olarak iki model birbirine olabildiğince yakın. Bagaj hacimleri konusunda da benzer bir beraberlik var. 500X’in bagaj yedek lastikle 254 litre, tamir kitiyle 350 litre. CX-3’ün bagajıysa Bose ses sistemine sahip versiyonlarda subwoofer nedeniyle 287 litre, diğer versiyonlardaysa 350 litre.
Fiat 500X: 6/10 Mazda CX-3: 5/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
Bu değerlendirmeyi dizel motorlar üzerinden yapmamız gerekiyor çünkü CX-3’ün başka seçeneği yok. Fakat 500X, seçenek konusunda zengin: 1,6 litrelik atmosferik benzinli motor baz seçeneği oluşturuyor, 1,4 litrelik benzinli motorun 140 HP güç üreten versiyonunun çift kavramalı ve manuel şanzımanlı iki versiyonu var, aynı motorun 170 HP güç üreten versiyonu, 4 tekerlekten çekiş ve 9 vitesli otomatik şanzımanla sunuluyor, ve tabii bir de konumuz olan 1,6 litrelik dizel söz konusu. Mazda’nın motoruna geri dönersek; 105 HP güç ve 270 Nm tork üreten 1,5 litrelik dizel motor, sessiz ve yumuşak çalışma karakterine sahip. Motorun gücü son dönem trendlerine göre biraz düşük ama ne önden çekiş ve manuel şanzımanlı versiyonda ne de 4 tekerlekten çekiş ve otomatik şanzımanlı versiyonda herhangi bir zayıflık hissettirmiyor. Motorun torku devir bandına iyi dağıtılmış ve esnekliği de etkileyici. Fiat 1,6 litrelik dizel motorunun 120 HP güç ve 320 Nm tork ile çağın gereklerini yerine getiriyor. Motor şimdilik sadece 6 vitesli manuel şanzımanla sunuluyor ama bu yılın sonlarına doğru çift kavramalı bir versiyonu da bekliyoruz. Motorun torku devir bandına rakibi kadar dengeli dağıtılmıyor. Daha doğrusu aniden yükselen tork grafiği nedeniyle güç üretimi ani bir parlama şeklinde geliyor. Multijet motorun sesi rakibinden biraz daha gür ve çalışma karakteri de biraz daha kaba. Yine de şanzımanla uyumu yüksek ve performans açısından Mazda motorunu rahatça gölgede bırakıyor. Tüketim rakamlarındaysa, manuel şanzımanlı 500X ve 4 tekerlekten çekişli ve otomatik şanzımanlı CX-3’ün eşitlendiği görülüyor. İkisi de 6,4 litre/100 km civarında tüketim değerine sahip. Burada Fiat motorunun fazladan gücünü Mazda’nın güç çalan donanımları dengeliyor.
Fiat 500X: 16/20 Mazda CX-3: 15/20
Konfor
500X’in süspansiyon sistemi iyi ayarlanmış ve konfor konusunda da iyi konumda. Fakat genel olarak sürüşü biraz kaba hissettiriyor. Darbeler biraz daha iyi filtrelenebilirdi ve süspansiyon seslerinin de daha az olmasını beklerdik. Aslında bu tür sorunlar rakibiyle kıyaslayınca daha net anlaşılıyor. CX-3’ün süspansiyon sistemi çok daha olgun ve sıkı hissettiriyor. Darbelerin tamamını sönümleyemiyor ama filtreleme konusunda çok daha başarılı. Kabinden herhangi bir vuruntu sesi duyulmaması da diğer bir başarı. İki modelin de rüzgar sesleriyle ilgili sorunları var. Özellikle A sütunları önemli bir ses kaynağı.
Fiat 500X: 6/10 Mazda CX-3: 8/10
Yol tutuş ve güvenlik
Yerden yüksek araçlar olmaları bu ikilinin yol tutuş ya da sürüş keyfi konusunda geride kalmasına neden olmuyor. İki üretici de yeterince başarılı yürüyen aksam ayarları kullanıyor ve sürüş sırasında güven ve yeterince keyif veriyor. 500X’in baz donanım dışında sunduğu adaptif şasi sayesinde süspansiyon sistemi olmasa da direksiyon ve motor elektroniğinin modu değiştirilebiliyor. Böylece de, örneğin Sport modda daha atak bir sürüş elde edilebiliyor. İki model de elektrikli direksiyon sistemlerine sahip ve bu sistemlerden Mazda imzalı olan yönlendirme konusunda burun farkıyla önde.
Fiat 500X: 8/10 Mazda CX-3: 8/10
Fiyat ve donanım
500X seçenek bolluğunun faydasını fiyat listesinde yaşıyor. Baz CX-3 fiyatının altında 4 farklı 500X versiyonu var. Dizel motor ve manuel şanzıman eşleşmesinde ise fiyatlar eşleşiyor. Mazda motor seçeneği sunmadığı gibi her donanım seviyesinde her şanzıman-çekiş sistemi seçeneği de sunmuyor. Yani zengin donanıma sahip versiyonlar sadece otomatik şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş sistemiyle geliyor. Hal böyle olunca donanım eşleşmesinde fiyat avantajı Fiat lehine oluyor.
Güncel fiyat bilgileri;
Fiat 500X fiyat listesi için tıklayınız
Mazda CX-3 fiyatları için tıklayınız
Fiat 500X: 16/20 Mazda CX-3: 14/20
Sonuç:
500X’in 1 puanlık farkla gelen birinciliği fiyatı ve seçenek fazlası sayesinde elde ettiği söylenebilir. Mazda kalite hissi bakımından sınıfından taşan bir crossover üretmiş ama ne yazık ki fiyat listesinin biraz daha uzun olması daha geniş kitlelere hitap edememesi sonucunu doğuruyor.
Fiat 500X: 66/100 Mazda CX-3: 65/10