Ford iyi yol tutan, keyifli sürüşe sahip otomobiller üretir, nokta. Fakat Ford’un bundan daha fazlasına ihtiyacı var. Çünkü bugün iyi yol tutan ve keyifli bir otomobil için şasi uzmanı olmak gerekmiyor. Elektronikleri doğru yerden alıp, doğru ayarlatırsanız da benzer bir başarıya sahip olabiliyorsunuz. Dahası sürüş keyfi gurmelerinin sayısı küresel çaptaki bir otomotiv organizasyonunu döndürecek kadar da çok değil. Hatta sürüş özellikleri tüketicilerin çoğunun ilgisini bile çekmiyor. Bu nedenle de Ford’un daha fazlasını yapması lazım. Peki yeni Fiesta buna sahip mi?

ford fiesta 2018 yeni kasa

1- Nedir?

Ford’un küçük sınıftaki üyesi Fiesta’nın yeni nesli. Boyu 7 cm uzamış ve 4,04 metre ile sınıfının en uzunlarından biri haline gelmiş. Ne yazık ki bu büyüme aks mesafesine yaramamış. Tasarımı önde evrimsel değişim yaşarken arka kısımda stop lambalarının formu tamamen değişmiş.

ford fiesta 2018 yeni kasa

2- İç mekanı nasıl?

Fiesta’nın kokpit tasarımı tamamen değişmiş. Eskinin biraz şişman ve iç mekana uzanan kokpiti yerine daha düz bir tasarım tercih edilmiş. Ve tabii ki tablet benzeri büyük ekran da unutulmamış. Baz donanım tabii bu pahalı donanıma sahip değil. Sync3 arayüzüne sahip olan ekranın çözünürlüğü iyi ve dokunma hassasiyeti de yüksek. Kokpitin genel malzeme kalitesi selefinden iyi ama sınıfından çıta yüksekliği belirlemeye de çalışmıyor. Ergonomik anlamda bir sorunu yok. Arka koltuklar sınıf ortalamasında, bagaj lastik tamir kitiyle 292 litre. Yepyeni bir otomobilde sınıf ortalamalarından daha iyisini bekleyebilirsiniz ama küçük sınıf hareket alanının çok kısıtlı olduğu bir arena.

ford fiesta 2018 yeni kasa

3- Motor seçenekleri neler?

1,1 litrelik yeni bir benzinli motor Fiesta’nın giriş seviyesini oluşturuyor. 85 HP güç ve 110 Nm tork üreten bu motor, 5 vitesli manuel şanzımanla sunuluyor. 1,0 litrelik Ecoboost motor ise 100 HP güç ve 170 Nm tork üreten bir versiyonuyla kullanılmış. Bu motor eskisinden farklı olarak çift kavramalı şanzıman yerine tork konvertörlü ve 6 vitesli otomatik şanzımanla sunuluyor. Dizel cephesindeyse 1,5 litrelik dizel motor var. 85 HP güç ve 215 Nm tork üreten bu makine artık 6 vitesli manuel şanzımanla birlikte alınabilecek. Dizel motorla otomatik şanzıman en azından orta vadede Fiesta ürün gamında yer almayacakmış.

4- Sürüşü nasıl?

Fiesta’nın dinamizmini koruyup konforunu geliştirmesi sürüş hisleri konusunda önemli eksiklerini tamamlaması anlamına gelecekti. Fakat Ford tam olarak bunu yapmamış. Fiesta’yı daha da dinamik bir otomobile dönüştürmüş. Bunun için öncelikle elektronikten yardım almış ve torkla yönlendirme yapabilen çekiş sistemini Fiesta’ya kazandırmış. Bu sistem sayesinde tork Fiesta’nın yönlendirmesi için gerekli lastiğe aktarılabiliyor. Dahası süspansiyon sisteminin bileşenleri de elden geçirilmiş. Sonuçta Fiesta eskisinden çok daha aktif, kararlı ve olgun bir otomobil haline gelmiş. Direksiyonunun iletişimi, sertliği ve tepkileri çok iyi ayarlanmış. Kullandığımız aracın üzerinde 205/45R17 ebatlarında Michelin Pilot Sport 4 lastikler vardı. Standart bir küçük sınıf üyesinde bu tür lastikler görmeyi beklemezsiniz ama bu yardımcının da katkısıyla Fiesta gerçekten etkileyici bir sürüş sunuyor. Tabii bunlar konfor açısından iç karartıcı etkiler olabilir. Fakat tam olarak öyle değil. Fiesta yoldaki tüm zemin bozukluklarını ütülemiyor ama kesinlikle çok iyi filtreliyor. Yol gürültüleri, motor sesi ve rüzgar gürültüleri de iç mekana sızamıyor. Sonuçta Fiesta dinamik sürüşünden taviz vermek bir yana ileri taşımasına karşın konfor konusunda da ilerlemeyi başarmış. Ford’un şasi mühendisliği konusunda gerçek bir başarısı daha karşımızda.

5- 1,0 litrelik motor nasıl?

100 HP güç ve 1500 d/d’da üretilen 170 Nm tork sayesinde çekiş gücü açısından sorunsuz. Çift kavramalı şanzımanın yerini alan tork konvertörlü şanzıman, açıkçası vites geçişleriyle Powershift’i aratıyor. Fakat özellikle şehir kullanımında sunacağı konfor ve dayanıklılıkla bunu telafi edebilir. Şanzımanın Spor modu var ve direksiyon simidindeki kulakçıklarla manuel olarak kumanda edilebiliyor. Fakat bu da yeterince keyif almanızı sağlayamayacaktır. En iyisi sakin kullanıp baskı-balata seti değiştirme masrafından kurtulmayı kutlamak. Belki bu sayede tüketim açısından da makul bir noktaya ulaşabilirsiniz. Zira bizim tüketimimiz 100 km’de 8,8 litreydi ve gerçek anlamda trafiğe bile girmedik.

6- Fiyatı nasıl?

1,1 litrelik motorla 64.500 TL’den başlıyor. Bu fiyat aslında Ford Options adında yeni bir ödeme sistemine ait 2000 TL indirimli seviye. Bu sistemle toplam bedelin yaklaşık yarısı kadar peşinat ödemeniz, geri kalan bakiyeyi önce küçük taksitlere bölmeniz ve vade bittiğinde de isteğe bağlı bir balon ödeme yapmanız gerekiyor. Temel olarak yarı-bedel peşinat olmasa kiralamaya yakın ödemelerle mülkiyeti size ait bir otomobil edinmiş oluyorsunuz. Balon ödemeyi yapmak yerine yeni bir otomobil satın almayı da tercih edebiliyorsunuz. Fiyatlara geri dönersek; baz motorun 10 bin TL üzerinde 1,0 litrelik Ecoboost ve otomatik şanzıman ve 1,5 litrelik dizel motor ve manuel şanzıman yer alıyor. Tüm bu fiyatlar Trend isimli baz donanım için geçerli ve bu seviyede pek fazla donanım sunulmuyor. Dahası Fiesta sadece ön havayastıklarıyla alınabiliyor. Yan ve perde havayastıkları ise donanıma dahil edilemiyor.

Yeni nesil Ford Fiesta fiyat listesi için tıklayın.

7- Satın almalı mıyım?

Küçük sınıfın en keyifli sürüşüne sahip modeli hala Ford logosu taşıyor. Fiesta beklenen yenilik rüzgarından yoksun, daha ortalamalarda bir otomobil ama küçük sınıfta olgunluk arayanlar bununla yetinebilir. Donanım listesinin, tasarımın ya da iç mekanın daha yenilikçi olması Fiesta’nın farklı bir yolda ilerlemesini sağlayabilirdi.

ford fiesta 2018 yeni kasa ford fiesta 2018 yeni kasa ford fiesta 2018 yeni kasa ford fiesta 2018 yeni kasa ford fiesta 2018 yeni kasa