Kompakt sedanlar ülkemizde en çok tercih edilen araç sınıfları arasında. Bu sınıfta neredeyse her büyük üreticinin bir modeli var ama bu sefer mücadelemiz Alman üreticiler arasında. Ford ve VW’nin kompakt sedanları Focus ve Jetta, makyaj sonrasında karşıkarşıya geliyor. Rekabetin adını koyduğumuza göre bakalım kim geçer?

Ford Focus mu VW Jetta mi

İç mekan

İki üretici de kompakt sınıfın sınırlarını iyi biliyor. Yapmaya çalıştıkları şeyse çok basit: Kullanıcılara kalite hissi yaşat ama maliyeti düşük tut. Bu amaç uğruna elinizin sık dokunduğu yerlerde kullanılan yumuşak kaplamalar, ikinci plandaki bölgelerde yerini sert malzemelere bırakıyor. İki kokpit arasında kalite algısı ya da çekicilik konusunda ayrım yapmak neredeyse imkansız gibi. Şık detaylar, göze hitap eden süslemeler ve modern tarzlarıyla Focus da Jetta da bu bölümde galip sayılmalı.

Ford Focus: 9/10 VW Jetta9/10

Ford Focus mu VW Jetta mi Ford Focus mu VW Jetta mi

Kullanım kolaylığı

Ford devrimsel bir hareketle Focus’un orta konsolunu tamamen değiştirdi. Eskinin küçük ve düzensiz düğmeleri yerinde şimdi kullanımı basit bir dokunmatik ekran ve yine kolayca kullanılan sade fiziksel kumandalar bulunuyor. Dokunmatik ekran 4 ana menüye aynı anda göstererek benzerlerine fark atıyor. Böylece havalandırma, müzik sistemi, telefon ve navigasyon sistemleri hemen önünüzde durabiliyor. Bunu dışında Ford sesle kumanda sistemini de geliştirmiş ve biz sadece söyleyerek havalandırmanın ısı ayarını değiştirmeyi başardık. Aşağıdaki düğmeyle yapmak daha kolay ama olsun. Jetta bütün bu yeniliklere uzaktan bakıyor. Çünkü Focus için çok önemli bir atılım olan kolay kullanılabilir kokpit Jetta’nın her zaman sahip olduğu bir özellikti. VW tüm kumandaları belli bir mantık çerçevesinde yerleştirmiş ve kullanıcılara iri düğmeler ve net ekranlar sunarak sorunları ortadan kaldırmış. Jetta kokpitinde illa sorun arayacaksanız havalandırma kumandalarının sürüş pozisyonuna göre aşağıda kalmasını söyleyebiliriz ama kumandalar o kadar basit ki kullanmak için bakmaya gerek bile yok. Dokunmatik ekran temel olarak sadece müzik sistemi için kullanılıyor ve çözünürlüğünün daha iyi olması gerekirdi.

Ford Focus: 8/10 VW Jetta8/10

Ford Focus mu VW Jetta mi Ford Focus mu VW Jetta mi

Yaşam ve yükleme alanı

İki model aynı sınıfta yarışıyor ve bu nedenle de boyutlarının çok benzer olması şaşırtıcı olmaz. Fakat durum tam olarak öyle değil. Jetta 4,65 metrelik boyuyla sınıfının irileri arasında. Focus’sa rakibinden biraz daha kısa, 4,54 metrelik boya sahip. Aks mesafelerindeyse durum eşitleniyor: Jetta’nın 2651 mm’lik aks mesafesine karşın Focus’un aks mesafesi 2,648. Yani arada sadece 0,3 cm’lik fark var. İç mekandaysa bundan daha fazlası hissediliyor. Focus’un tavan çizgisi oldukça eğimli ve camları da bu eğime uyum sağlıyor. Bu nedenle yan cam alanları dar ve ferahlık hissi de düşük. Jetta’nın ise tavanı biraz kambur, yan camları dik ve yaşam alanı da bugünlerde az bulunur ferahlığa sahip. Yoksa ikilinin diz ve baş mesafelerinde abartılacak bir farklılık bulunmuyor. Köşeli tasarım ve 11 cm’lik boy avantajıyla Jetta bagaj konusunda da öne geçiyor. Focus’un 421 litrelik bagajına karşılık Jetta 510 litrelik alan sunuyor, dahası Focus’un zaten küçük olan bagajını dar ağız nedeniyle kullanmak da sıkıntılı.

Ford Focus: 6/10 VW Jetta8/10

Ford Focus mu VW Jetta mi Ford Focus mu VW Jetta mi Ford Focus mu VW Jetta mi Ford Focus mu VW Jetta mi

Motor ve şanzıman seçenekleri

Ford, Focus’ta çok sevdiğimiz 1,6 litrelik dizel motoru (95 HP, 230 Nm veya 115 HP, 270 Nm) sunmaya devam ediyor. Bu motor gerek esnekliği gerekse de tasarruf potansiyeliyle yıllardır favorilerimiz arasında. Ford’un 6 vitesli manuel şanzımanı da motorun başarısını takip ediyor; geçişleri ipek yumuşaklığında, yolları belirgin ve oranları çok iyi ayarlanmış. Bunun yanında 1,5 litrelik yeni motor (120 HP güç ve 300 Nm tork) eski motoru kolayca unutmanızı sağlamakla kalmıyor çiftkavramalı şanzımanla Focus’un en önemli eksiğini de gideriyor. Bu motorla Focus’un performansı çok etkileyici, hızlanması ve yüksek hızlara çıkma istekliliğiyle çok daha hızlı hissettiriyor. Şanzımanın tepkileri de çok yerinde ve kavrama hassasiyeti yüksek. Focus’un diğer motor seçenekleri dizel motorun gölgesinde kalsa da yeterince iyi: 1,6 litrelik atmosferik benzinli motor (125 HP, 159 Nm) baz motor olarak sunuluyor ve aynı zamanda otomatik şanzıman opsiyonuna da sahip. Çift kavramalı şanzımanın motorla uyumu oldukça iyi ama 1,6 litrelik atmosferik motorların devri kapanalı bir hayli zaman oldu. 1,0 litrelik Ecoboost motor (125 HP, 170 Nm) atmosferik kardeşinden daha çekici bir alternatif. 3 silindirli motorun çekiş gücü yüksek ve eğer ayağınızı alıştırabilirseniz tutumluluk potansiyeli de yüksek. Fakat gaz pedalına hakim olamayanlar bu kadar küçük bir motorun ne kadar yüksek tüketime ulaşabileceğini görünce şaşırabilir. VW de Ford’la benzer bir motor yelpazesine sahip, tek farkla VW’nin eksiği yok. 1,2 litrelik (105 HP, 175 Nm) ve 1,4 litrelik (122 HP, 200 Nm veya 160 HP, 240 Nm) TSI benzinli motorlar ve 1,6 litrelik (105 HP, 250 Nm) TDI dizel motor yelpazeyi oluşturuyor ve bütün bu motorlar çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman DSG ile birlikte alınabiliyor. Anlayacağınız aradığınız ne olursa olsun otomatik şanzımansa, adresiniz büyük olasılıkla Jetta olacaktır. Benzinli motorlar performanslı kullanımda hacimlerinden beklenmeyecek çekiş gücü ve sakin kullanımlarda da çekiş güçlerinden beklenmeyecek tutumluluk potansiyeline sahip. Dizel motorsa çekiş gücüyle değil ama düşük tüketimiyle etkileyici. Dizel motorla ilgili diğer bir bilgi de alt devir cansızlığı konusunda. Motorun 1500 d/d’nın altındaki cansız bölgesi eğer 5 vitesli manuel şanzımanı tercih edecekseniz oldukça can sıkıcı. Buna bir de TDI’ların klasik stop etme eğilimi eklenince sağ kolunuz ve sol bacağınızın fazladan bolca çalışması gerekiyor. Bunun çözümüyse basit ama ucuz değil. DSG şanzıman 7 oranı ve hassas vites geçişleriyle TDI’ı şahlandırıyor ama 7 bin TL’lik bir ek ödemeyle geliyor.

Ford Focus: 17/20 VW Jetta17/20

Ford Focus mu VW Jetta mi Ford Focus mu VW Jetta mi

Konfor

Focus süspansiyon sistemiyle sınıfını çıta yüksekliğini belirleyen bir araç ve bu durum sürüşün daha ilk metrelerinde bile hissediliyor. Süspansiyon sistemi tük çukur ve tümsekleri ya ütülüyor ya da yüksek dozda filtreliyor. Kabindeki gürültü seviyesi düşük, sıradışı yol bozukluklarını bile kendine bahane etmiyor ve yolcularına sarsıntısız yolculuklar vaadediyor. Aslında konfor Jetta’nın da odak noktalarından biri ama rakibi karşısında çok şansı yok. Süspansiyon sistemi darbe emiş konusunda daha ruhsuz ve kuru davranıyor, sert darbelerde çalışma gürültüsünü iç mekana duyuruyor ve zemin dalgalanmalarıyla da uğraşmayı tamamen reddediyor. Sonuçta Jetta için konforsuz ya da sert demek mümkün değil ama Focus’un gerisinde kaldığı da bir gerçek.

Ford Focus: 9/10 VW Jetta6/10

Ford Focus mu VW Jetta mi Ford Focus mu VW Jetta mi

Yol tutuş ve güvenlik

Süspansiyon sistemiyle elde edilen ikinci bir zafer. Kabul etmek gerekir ki güncel Focus nesli atalarının sürüş keyfine ulaşamıyor. Direksiyon sistemi onlar kadar keskin değil ve yol tutuşu da elektronik destekler nedeniyle daha yapay. Yine de Focus hala Focus, hala yol tutuşuyla ve viraj kabiliyetiyle keyif vermeyi başarıyor. Direksiyonu eskisi kadar iyi olmasa da direkt, hızlı ve hassas. Süspansiyon sistemini huzursuz etmek için zemin anomalisi gerekiyor. Jetta da rakibine net bir karşılık veriyor. Burnu izine sadık, gövde hareketleri az ve direksiyonu da yetirince hızlı. İkili arasındaki farkı Focus’un tork vectoring destekli çekiş kontrol sistemini standart olarak sunması yaratıyor. Bu sayede Focus’a sadece emir vermeniz yetiyor, o virajı olabildiğince hızlı dönüyor. Güvenlik konusundaysa farklı bakış açıları söz konusu. Hem Focus hem de Jetta EuroNCAP testlerinden 5 yıldızla dönmüş. Fakat Focus’un sunduğu yardımcı sistemler ve aktif güvenlik donanımlarının yanında Jetta çıplak sayılır. Kör açı takip, şehir içi otonom fren, geri giderken arkanızdaki yolu takip eden bir sistem, şerit takip sistemi gibi yardımcılar, en üst donanımda isteğe bağlı olarak da olsa sunuluyor. Jetta’da ise ESP’nin bir çok yan fonksiyonu ve 6 havayastığıyla yetinilmiş. Tabii övgüye dalıp Focus’un baz donanımında perde havayastıklarının sunulmadığını da atlamayalım.

Ford Focus: 9/10 VW Jetta7/10

Fiyat ve donanım

Focus denk donanım ve denk motor seçeneğiyle Jetta’dan bir kaç bin TL daha uygun satış fiyatına sahip. Focus’un baz donanımdaki en dikkat çekici eksiklik perde havayastıklarıyken, Jetta’nın baz donanımında ikincil öneme sahip konfor ve görüntü öğelerinden feragat etmiş oluyorsunuz.

Güncel fiyat bilgileri;

Ford Focus fiyat listesi için tıklayınız

VW Jetta fiyat listesi için tıklayınız

Ford Focus: 15/20 VW Jetta13/20

Sonuç:

Daha uygun fiyatı, muhteşem süspansiyon sistemi ve kaliteli iç mekanıyla Focus rakibi karşısında galip geldi, hatta son güncellemeyle eklene dizel/otomatik seçenekle aradaki farkı açtı. Jetta ise aslında süspansiyon sistemi dışındaki tüm özellikleriyle kompakt sınıf bir sedandan arananları sunmayı başarıyor.

Ford Focus: 73/100 VW Jetta68/100

Ford Focus mu VW Jetta mi Ford Focus mu VW Jetta mi Ford Focus mu VW Jetta mi Ford Focus mu VW Jetta mi

Ford Focus mu VW Jetta mi Ford Focus mu VW Jetta mi