Kompakt sedan pazarı ülkemizde en çok otomobilin satıldığı arena. Hal böyle olunca da oyuncular hem sayıca fazla hem de nitelik açısından çok büyük iddiaya sahip. Alanın en önemle savaşçılarından biri Sakarya’da üretilen Toyota Corolla. Corolla makyajlandı ve güne uyum sağladı ama acaba bu yeterli mi? Bunu görmek için yüksek adetler için büyük bir gayrete sahip olan ama satışları Corolla’nın yanında oldukça düşük kalan bir diğer Uzak Doğulu’yu karşılaştırmaya dahil ediyoruz. O zaman Hyundai Elantra ve Toyota Corolla arasındaki mücadelede kim geçer bulalım.

Elantra mi Corolla mi

Kıssadan hisse

Eğer karşılaştırmanın tamamını okumaya üşeniyorsanız bu bölümümüz tam size göre. Detayları aşağıda görülebileceği üzere iki model arasında tam bir nesil çatışması var. Elantra güncel özellikleriyle oldukça başarılı bir model ama Corolla da makyajla önemli kazanımlar elde etmiş ve bunu yerel pazarın nabzını çok iyi okuyan bir stratejiyle bezeyerek çekici bir paket oluşturuyor.

İç mekan

İki modelin iç mekanlarında neredeyse hiç ortak özellik yok gibi. Aslında iki model de Kuzey Amerika pazarının gerekleri de düşünülerek geliştirilmiş ama bu da belirgin bir ortak görüş olarak karşımıza çıkmıyor. Hyundai Avrupa beğenilerini de karşılayan, hatta kimi Avrupalı üreticilerden esintiler taşıyan bir kokpit tercih etmiş. Okunaklı göstergeler, büyük dokunmatik ekran ve iri düğmelerle kokpitte denemelerden kaçınılmış. Malzeme kalitesi orta düzeyde, çekicilik katsayısı düşük ama kesinlikle kullanışlı. Corolla kokpiti makyajla daha çekici bir çehreye kavuştu. Yeni malzemeler, büyük dokunmatik ekran ve daha iyi malzemeler etkileyici bir sonuç oluşturuyor ama bu sadece üst donanım seviyeleri için geçerli. Özellikle baz versiyon çekicilik katan detayların önemli bir kısmından yoksun olarak üretiliyor.

Hyundai Elantra: 7/10 Toyota Corolla7/10

Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi

Kullanım kolaylığı

İki modelin de kumanda yerleşimleri başarılı. Dokunmatik ekranların tepkileri iyi ama Hyundai’nin tercih ettiği ekranın çözünürlüğü belirgin şekilde daha yüksek ve grafikleri de daha modern. Hafif direksiyon ve debriyaj sayesinde şehirde kullanımları sıkıntısız ve görüş açıları da eşdeğer şekilde makul.

Hyundai Elantra: 7/10 Toyota Corolla7/10

Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi

Yaşam ve yükleme alanı

Corolla artık ömrünün ikinci yarısında olmasına rağmen güncel boyutlara sahip olmanın avantajını yaşıyor. Boyu 4,62 metre ve aks mesafesi de 2,7 metre. Elantra 2,7 metrelik uzun aks mesafesiyse ikinci nesline geçti. 4,57 metrelik boyu rakibinden kısa ama bunun çok önemi yok. Ön koltuklarda sunulan alan rakamsal olarak birbirine çok yakın. Fakat Corolla’nın yüksek kokpit yapısı alan hissini daraltıyor. Arka koltuklarsa oldukça ferah. İki model de bu konuda sadece Skoda Octavia’yı rakip olarak görüyor ve bu üçlünün arka koltukta sunduğu alan hissi bir üst sınıftaki bir çok modeli utandıracak kadar iyi. Corolla’nın 452 litrelik bagaj hacmi ve Elentra’nın 457 litrelik bagaj hacmi hem kimi rakiplerin gerisinde hem de duvarlarının girintili yapısı nedeniyle yeterince kullanışlı değil.

Hyundai Elantra: 8/10 Toyota Corolla8/10

Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi

Motor ve şanzıman seçenekleri

İki model de başarı için her keyfe uygun bir motor yelpazesiyle donatılmış. Elantra’da 1,6 litrelik atmosferik beslemeli benzinli motor (127 HP güç ve 155 Nm tork) başlangıcı oluşturuyor ve isteyenler bu motoru 6 vitesli otomatik şanzımanla donatılmış şekilde tercih edebiliyor. Bunun yanında yine 1,6 litrelik hacme sahip güçlü (136 HP güç, manuel şanzımanla 260 Nm, otomatik şanzımanla 300 Nm tork) Hyundai dizeli de seçim için bekliyor. Bu motor da 6 vitesli manuelin yanında 7 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel DCT ile donatılabiliyor. Corolla da 1,6 litrelik atmosferik beslemeli benzinli (132 HP güç ve 160 Nm tork) motorla üretiliyor ve isteyenler bu motoru CVT şanzımanla donatabiliyor. Dizel cephesindeyse 1,4 litre hacimli D-4D (90 HP güç ve 205 Nm tork) varlığını tek kavramalı otomatikleştirilmiş manuel MultiMode gibi südürüyor. Corolla yelpazesinde fark yaratan 1,33 litrelik baz benzinli motor (99 HP güç ve 128 Nm tork). Eşdeğer motorlardan benzinli olanlarda tam bir beraberlik söz konusu. Toyota’nın CVT’si Hyundai’nin tork konvertörlü otomatiği gibi hem zaten yüksek olmayan performans hissini baltalıyor hem de yakıt tüketimini yükseltiyor. Dizeller konusundaysa Hyundai’nin bariz liderliği var. 1.4 D-4D sadece tek odağınız düşük tüketimse sonsuz memnuniyet kaynağı oluyor. Ne yazık ki 205 Nm’lik torku 1,3 tonluk Corolla için yeterli değil. Dahası rakibinin hızlı geçişlere sahip çift kavramalı şanzımanı ve 300 Nm’lik torkuyla yaptığı gösteri karşısında söyleyebilecek çok bir sözü de yok. Hyundai’nin değiştirdiği şanzıman stratejisi sonrasında yakıt tüketim değerleri de dramatik bir şekilde değişti ve dizel motor şehir trafiğinde bile 6,2 litre/100 km ile yetinebilmeye başladı. Bu değer, performans açısından ciddi bir şekilde geride kalan Corolla’da manuel şanzımanla 5,4 litre/100 km.

Hyundai Elantra: 15/20 Toyota Corolla13/20

Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi

Konfor

Elantra yepyeni bir otomobilken Corolla da henüz makyajlanmış bir model. Yani ikisi de günün gereklerini yerine getirmek için gerekli güncelliğe sahip. Ne yazık ki durum tam olarak böyle değil. Elantra’da Hyundai oldukça iyi bir iş çıkartmış ve sessiz, konforlu ve kaliteli bir sürüş elde etmiş. Süspansiyon sisteminin darbe emişi etkili, yoldaki tepkileri de oldukça iyi. Direksiyonundan pedallarına kadar tüm Elantra bileşenleri sürücüye bolca konfor sağlamak için ayarlanmış. Corolla’da ise Toyota makyajda çok önemli bir fırsatı kaçırmış. Süspansiyon sistemi darbe emme konusunda kısıtlı kapasiteye sahip, vuruntulu çalışıyor ve iç mekanda lastik gürültüsüyle rüzgar sesinden oluşan bir senfoni dinleniyor. Bu gerçekten çok yazık çünkü hem benzinli hem de dizel motorların çalışma karakteri çok kaliteli ve yumuşak.

Hyundai Elantra: 8/10 Toyota Corolla5/10

Yol tutuş ve güvenlik

Elantra konfor önceliği nedeniyle yol tutuş konusunda özel bir iddiaya sahip değil. Modern bir otomobil olarak makul limitlere sahip, zorlandığı anda da elektronik yardımcısını erken ama dikkat çekmeyecek bir oranda devreye sokarak işlerin yolunda gitmesini sağlıyor. Direksiyonu hissiz ama eskinin Hyundai direksiyonlarına göre çok daha az yorucu ve direkt çalışıyor. Corolla’nın direksiyon sistemi bariz şekilde daha iyi, net ve sınıfına göre iyi sayılabilecek seviyede geri bildirime sahip. Ne yazık ki süspansiyon sistemi konforda olduğu gibi yol tutuş konusunda da yeterli başarıya sahip değil. Önden kayma eğilimi erken geliyor ama ESP büyük bir başarıyla hissettirmeden bu durumu ortadan kaldırıyor. Hyundai Elantra Euro NCAP tarafından test edilmemiş ama ABD’de IIHS tarafından çarpışma güvenliği açısından en iyi modellerden biri olarak değerlendirilmiş. Corolla da aynı değerlendirmeden aynı seviyede başarıyla ayrılmış, ek olarak Euro NCAP’in 2013 yılında eski kriterlerle yaptığı değerlendirmelerden de 5 yıldız elde etmiş.

Hyundai Elantra: 7/10 Toyota Corolla7/10

Fiyat ve donanım

Corolla’nın 1,33 litrelik motoru oldukça çekici bir başlangıç fiyatı oluşturuyor. 1,6 litrelik benzinli motorlarda Elantra’nın fiyatları çok daha uygun. Dizel motor tutkunları için aradaki makas oldukça dar. Dizel motor ve otomatik şanzıman ikilisine bakılırsa Hyundai fazladan güç ve çift kavramalı şanzımanı bedava veriyor gibi görünüyor. Donanım konusundaysa Toyota çok daha geniş bir yelpazeye sahip. Corolla’nın 5 donanım seviyesi mevcut, bunlara motor/şanzıman kombinasyonları ve özel seriler eklenince versiyon sayısı 30’u aşıyor. Elantra’nın ise 3 donanım versiyonu var ama en üst donanım seviyesi sadece dizel motor ve otomatik şanzıman ikilisiyle sunuluyor. Bu nedenle de Elantra’nın sadece 6 farklı versiyonu var.

Hyundai Elantra fiyat listesi için tıklayınız

Toyota Corolla fiyatları için tıklayınız

Hyundai Elantra: 15/20 Toyota Corolla14/20

Sonuç:

Elantra bariz üstünlükleriyle karşılaştırmayı önde tamamladı. Ne yazık ki bu durum başarıyı getirmiyor. Toyota 1,33 litrelik benzinli motora sahip Corolla ile küçük sınıf müşterilerini kendine çekmekle kalmıyor, 1,4 litrelik dizel motorla da pazarda az bulunan tasarruf seviyesi sunuyor. Sonuçta Elantra duygulara hitap ederek kendi hayran kitlesini oluşturacaktır.

Hyundai Elantra: 67/100 Toyota Corolla61/100

Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi Elantra mi Corolla mi