Kompakt sınıfta pazar o kadar geniş ki kimi grupların birden fazla modeli birbirine karşı mücadele ediyor. Kimileri bu sayede farklı fiyat aralıklarına hitap ederken kimileri de bunu önemsemeyip birbirinin aynı modelleri birbirine kırdırmayı seçiyor. Hyundai ve Kia ikinci grupta yer alıyor. Hyundai’nin i30’u ve Kia’nın Cee’d’i tasarımla ilgili detaylar dışında birbirine üstün gelemeyecek iki kuzen. Fakat VW Grubu birinci yolu tercih ediyor. Eskiden Seat Leon sadece daha düşük malzeme kalitesine ve daha ilginç tasarıma sahip bir Golf’ken, birazdan görebileceğiniz gibi artık az paraya az Golf sunma stratejisinin bir parçası. Az olanlardan laf açılmışken dikkatli olanlar hemen farketmiştir, karşılaştırmamıza konuk olan araçlar Kia Cee’d ve Seat Leon değil Kia pro_cee’d ve Seat Leon SC. Yani başarılı kompakt hatchbacklerin pek tercih edilmeyen 3 kapılı versiyonları. Sonuçta bunlar sadece arka kapısı eksik birer kompakt hatchback ve Cee’d ve Leon arasında galip belirlemek için yine de yeterliler. 3 kapılı hatchback seven azınlığa dahilseniz, zaten bu sizin karşılaştırmanız. Çünkü bu iki modelden başka 3 kapılı hatchback bulmakta oldukça zorlanacaksınız.

Kia Ceed vs Seat Leon

İç mekan

3. nesil Leon’la Seat bu sefer çok daha iyisini başarmış. Kokpitte kullanılan malzemeler kaliteli, işçilik de sorunsuz görünüyor. Gerçekten de bu kokpiti Golf’ün parmak ısırtan kokpitinden ayıran yegane fark kalite hissi oluyor. Onun lake kaplı alanlarının arasına serpiştirilmiş krom detaylarına Leon kokpitinde rastlanmıyor. Bunun yerine daha sade ve daha direkt hissettiren bir tasarım söz konusu. Bu tür detayları sevenlerin bakması gereken yerse Kia pro_cee’d kokpiti. Kalite algısı üst düzeyde, malzemeler çok başarılı ve işçilik konusunda sorun bulmak için bir hayli detaylı incelemek gerekiyor. Gösterge tablosu çok iyi çözünürlüğü olan dijital hız göstergesine sahip ve bu ekran üzerinden çekici teknoloji şovları da yapılabiliyor. Bütün bu başarılı tablo içinde tek sırıtansa kokpitin en tepesindeki küçük dijital saat. Sanırız dünyanın güney doğu köşesine yaklaştıkça eski nesil dijital saatlere olan bağlılık artıyor.

Kia pro_cee’d: 8/10 Seat Leon SC: 7/10

Kia Ceed vs Seat Leon Kia Ceed vs Seat Leon

Ergonomi

Seat çekici kokpitler tasarlamak konusunda kendini  çok özgür hissetmese de ergonomi konusunda ana firmanın tüm desteğine sahip. Kumandaların yerleşimi çok başarılı, hatta bazı yönlerden Golf’ten bile daha iyi durumda. Örneğin müzik sisteminin konumu piyasadaki benzerleri arasında en yükseklerden biri ve bu sayede ekranı takip etmek çok daha kolay oluyor. Benzer şekilde havalandırma kumandalarının yerleşimi de daha başarılı. Leon SC özelinde en büyük sorunları yaratansa tek kapılı tasarım. Hem ön hem de arka koltuklara erişim sağlamak için sadece iki kapı kullanma fikri gerçekten çok saçma. Bu fikrin peşinden giderken devasa kapılar tasarlamak gerekiyor ve bu kapılar hem dar alanlarda zor açılıyor hem de arka koltuğa geçiş için gerçek bir alan yaratamıyor. Bunun yerine yetişkinlerin kıvrılıp bükülüp uygun boşluktan içeri tıkılmaları gerekiyor. 3 kapılı otomobilleri kullananların sosyal anlamda sınırlara sahip olması en iyisi. Bu büyük kapı nedeniyle geriye taşınan B sütunu, berberinde emniyet kemerini de geriye götürüyor ve ön koltuklarda kemerlere ulaşım için fit bir üst gövdeye sahip olma gerekliliği yaratıyor. Tabii bu sorun sadece Leon SC’ye özgü. Çünkü Kia kompakt sınıfa elektrikli kemer getiriciler kazandırmasa da sabit bir kemer tutucuyla bu sorunu bertaraf edebiliyor. Bunun dışında kokpitin ergonomik başarısı gerçekten dikkat çekici. En büyük sorun direksiyon üzerinde çok fazla kumanda olması.

Kia pro_cee’d: 8/10 Seat Leon SC: 7/10

Kia Ceed vs Seat Leon Kia Ceed vs Seat Leon

Yaşam ve yükleme alanı

Hem Kia hem de Seat, kompakt sınıf hatchbacklerin ebatları konusunda büyük oranda sınıf ortalamalarını takip ediyor. Cee’d 4,31 metre uzunluğa ve 2,65 metrelik aks mesafesine sahip. pro_cee’d bu ebatları aynen taşırken sadece yükseklikte 4 cm’lik eksiğe sahip. Leon 4,26 metrelik uzunluğa ve 2,64 metrelik aks mesafesine sahip. Fakat 5 kapılı Leon ile SC arasındaki farklar daha fazla. SC’nin boyu 4,23 metre ve aks mesafesi de 2,60 metre. 5 kapılı versiyonları değerlendirirsek ortaya birbirine çok yakın iç mekan sunumları çıkıyor. İki modelin de arka camlarının eğimli yapıları arka koltuk yolcularının ferahlık endeksini aşağıya çeviriyor. 3 kapılı versiyonları değerlendirecek olursak; pro_cee’d daha fazla diz mesafesi sunarken SC de daha fazla baş mesafesi sunuyor. Yani ikisini toplasak bir tane normal kompakt hatchbackin sunduklarına erişebilecek gibiler. Bagaj hacmi konusundaysa söz konusu 4 model de 380 litreyle oldukça iyi birer değere sahip. Dahası 3 ya da 5 kapılı farketmeksizin bagajlar hem kullanışlı hem de asimetrik yatan arka koltuk sırtlıkları yardımıyla da rahatça genişleyebiliyor. Yani bu 3 kapılı otomobillerle mobilya taşımanız mümkün.

Kia pro_cee’d: 7/10 Seat Leon SC: 7/10

Kia Ceed vs Seat Leon Kia Ceed vs Seat Leon Kia Ceed vs Seat Leon Kia Ceed vs Seat Leon

Motor ve şanzıman seçenekleri

Kia, Türkiye’nin sevdiği motor ve şanzıman doğru listeye sahip. Atmosferik beslemeli bir motor için başarılı çekiş hissine sahip direkt enjeksiyonlu benzinli motor, Hyundai i30’dan farklı olarak çift kavramalı otomatik şanzımanla donatılabiliyor ve ortaya çok çekici bir kompakt sınıf üyesi çıkıyor. Şanzımanın geçişleri hassas ve motorla da uyumu sorunsuz, ara hızlanmalarda çok hızlı tepkiler vererek kendini sevdirmeyi de biliyor. Ne yazık ki bu motor 3 kapılı karoserle satılmıyor. Onun yerine 4 LED’li gündüz farıyla rahatça tanınabilen GT versiyonunda 1,6 litrelik hacimden 204 HP güç ve 265 Nm tork üretebilen bir motor sunuluyor. Sadece 6 vitesli manuel şanzımanla sunulan bu motorun çekiş gücü kağıt üzerindeki kadar etkileyici. Daha normal bir pro_cee’d isteyenler için Kia 1,6 litrelik dizel motoru ve 6 vitesli otomatik şanzımanı sunuyor. 128 HP güç ve 260 Nm tork üreten motor, hacim sınıfında piyasanın en güçlülerinden biri konumunda. Ne yazık ki kağıt üzerindeki verileri yola aktarmakta o kadar başarılı değil. Çünkü motor maksimum torkunu bir dizel için yüksek sayılabilecek 1900-2750 d/d aralığında üretiyor. Bu verinin tork konvertörlü otomatik şanzımanla birleşimi de özellikle ilk kalkışlarda güç verisinin aksine hantal hissettiren çekiş gücü. Leon SC’de kullanılan 1,6 litrelik dizel motor daha iyisinin nasıl yapılabileceğini gösteriyor. Aslında sadece 105 HP güç ve 250 Nm tork üreten motor aynı zamanda alt devir cansızlığı ve geç tepki vermesiyle de tanınıyor. Üstelik torkunu tıpkı rakibinin motoru gibi 1750 d/d gibi hiç de düşük olmayan bir devirde üretiyor. Fakat rakibinden 100 kg kadar düşük olan ağırlığı ve çift kavramalı DSG şanzımanın yetenekleri bu verileri geçersiz kılıyor. Park manevralarında hassaslıktan uzak olsa da DSG vites geçiş hızları ve sürücünün aklını okumasıyla bambaşka bir alemde. Sonuçta aradaki 23 HP ve 10 Nm’lik farka rağmen Leon SC rakibinden daha atak hissettiriyor. Aynı zamanda 100 km’de 1 litre (pro_cee’d: 7,1 litre/100 km, Leon SC: 6,1 litre/100 km) daha az tüketmesi de ayrı bir başarı. 3 kapılı hatchbackini coupe olarak görüp ona dizel motorun yakışmayacağını düşünenler için Seat 140 HP güç üreten TSI motoru, 6 vitesli ve geçişleri hafif kemikli ama çok da zevkli bir manuel şanzımanla sunuyor.

Kia pro_cee’d: 11/20 Seat Leon SC: 15/20

Kia Ceed vs Seat Leon Kia Ceed vs Seat Leon

Konfor, kullanım kolaylığı

3 kapılı otomobillerin konfor ya da kullanım kolaylığı gibi disiplinlerde değerlendirilmemesi gerektiğini düşünenler olabilir ama inanın ne kadar büyük bir sportiflik fanatiği olursanız olun 100. km’den sonra konfor ve kullanım kolaylığı aramaya başlarsınız. Bu iki modeli üretenler de bunun farkında. Bu nedenle de süspansiyon sistemleri standart versiyonlarla aynı ve sürüşleri de oldukça konforlu. Seat’ın motoru sesini iç mekana Kia’nın motorundan daha çok duyuruyor ama Kia da lastik gürültüsü bakımından rakibini bastırıyor. Bunun dışında iki modelin de çapraz geri görüş açıları neredeyse hiç yok ve sürpriz bir şekilde aynı saptama 5 kapılı karosere sahip versiyonlar için de geçerli. Gerçi son dönemde çapraz geri görüşü açık olan bir model bulmak daha büyük bir sürpriz haline geldi ama neyse. pro_cee’d direksiyonun sertlik ayarını 3 farklı modda ayarlayabilen bir elektronik yardımcıya sahip ve böylece park manevraları için oldukça yumuşak bir ayar seçebiliyorsunuz. Leon SC böyle bir ayara sahip değil ama onun direksiyonu da yeterince hafif. Laf park manevralarından açılmışken, pro_cee’d, kendini hantal ve içmeyi seven bir dizel motorlu kompakt sınıf üyesi haline getiren şanzımanının faydasını en çok park manevraları ve sıkışık trafikte görüyor. Tork konvertörlü otomatik şanzımanı D konumuna alıp yola devam etmek ve gerisini düşünmemek yeterli. DSG ise park manevralarında hassaslıktan uzak kavrama ve sıkışık trafikte zorlanma gibi sorunlara sahip.

Kia pro_cee’d: 6/10 Seat Leon SC: 6/10

Kia Ceed vs Seat Leon Kia Ceed vs Seat Leon

Yol tutuş ve güvenlik

Leon’un Golf’ten en büyük farklılığı sürüş sırasında ortaya çıkıyor. Golf ne kadar homojen ve dengeliyse Leon o kadar kararsız davranıyor. Cupra dışındaki versiyonlarda arkada torsiyon çubuklu süspansiyon sistemine sahip olan Leon’da viraja girdiğinizde önce beklenenden biraz daha erken gelen önden kayma eğilimiyle şaşırıyorsunuz. Bunun üstesinden gelmek çok kolay, ayağınızı gaz pedalından biraz çekince hemen sonlanıyor. Fakat bu da arka kısmın telaşlanmasına neden oluyor. Sonuçta Seat oyun oynamayı sevmiyor ve ESP’yi durumu düzeltmek için sertçe devreye alıyor. Direksiyon sisteminin hassaslığı ya da geri bildirimleri bu noktadan sonra çok anlam ifade etmiyor. Yine de eğer eğlence peşinde değilseniz size bolca güvenli alan sunmayı da ihmal etmiyor. Öte taraftan Kia’nın süspansiyon sistemi çok daha başarılı. Bir önceki Cee’d nesline oranla önden kayma eğilimi çok daha geç geliyor ve bu sırada viraj hızlarının keyfini çıkartabiliyorsunuz. Tabii tahtadan yapılmış bir otomobil kullandığınızı düşündüren direksiyonla keyif alabilirseniz. Eğer Leon’un direksiyonunu Cee’d’e takabilseydik elimize bir Golf geçebilirdi. Güvenlik konusunda iki model de ortalamalarda. Euro NCAP testlerinden 5 yıldızla ayrılmışlar ama aktif güvenlik yardımcıları konusunda yeni dönemin gereklerine sahip değiller.

Kia pro_cee’d: 6/10 Seat Leon SC: 6/10

Kia Ceed vs Seat Leon Kia Ceed vs Seat Leon

Fiyat ve donanım

5 kapılı kardeşlerinden çok daha kısıtlı kitleye hitap ettikleri için 3 kapılı versiyonlar çok daha az seçeneğe sahip. Kia pro_cee’d için tek bir donanım paketi ve tek bir fiyat sunuyor. GT ise ayrı bir model gibi değerlendiriliyor. Seat ise rakibinden farklı olarak benzinli motor seçeneğini de listeye dahil etmiş ve bu sayede çok daha düşük bir başlangıç fiyatı sunuyor. Dizel motorlu ve otomatik şanzımanlı versiyonlardaysa Kia bir kaç bin TL daha yüksek satış fiyatına sahip. Fakat bu fark donanım listeleri incelendiğinde hemen anlam kazanıyor. Kia, pro_cee’d’de anahtarsız giriş sisteminden açılabilir panaromik tavana kadar pek çok donanımı standart listeye eklemiş. Bunun dışında Seat da yeterince tatmin edici: 6 havayastığı, ESP ve çift bölgeli otomatik klima sistemleri rakibi gibi standart donanım listesinde. Rakibinden farklı olarak Leon SC’de LED farlar inanılması güç bir şekilde çerez fiyatına satın alınabiliyor. Bu farlar çok çekici gündüz farlarını da beraberinde getiriyor ama aydınlatma kalitesi anlamında çok da iyi değiller. Özellikle uzun huzmeler araçtan çok ilerde bir yere ışık topu göndermekten ibaret.

Güncel fiyat bilgileri;

Kia pro_cee’d fiyat listesi için tıklayınız

Seat Leon SC fiyat listesi için tıklayınız

Kia pro_cee’d: 17/20 Seat Leon SC: 18/20

Kia Ceed vs Seat Leon Kia Ceed vs Seat Leon

Sonuç:

Uygun fiyatı ve başarılı motorlarıyla Seat Leon SC bu yarışın galibi oldu. Bu değerlendirme büyük oranda 5 kapılı versiyonlara da uygulanabilir ama Kia’nın fiyat politikası Cee’d için daha farklı olduğu için fark çok daha az olacaktır.

Kia pro_cee’d: 63/100 Seat Leon SC: 66/100

Kia Ceed vs Seat Leon Kia Ceed vs Seat Leon

 

Kia Ceed vs Seat Leon

Kia Ceed vs Seat Leon