Pikap pazarı kızışıyor, hatta beklediğimizde çok daha hızlı alev alabilir. Yapılan araştırmalar, crossoverların yarattığı yerden yüksek araç akımının pikapları da etkileyeceği yönünde ama özellikle Avrupa’da müşteriler ağır işçiler değil normalden biraz daha maço ama yine de şehirli araçlar bekliyor. Ne yazık ki Japon üreticiler bu gerçeğin henüz farkına varabilmiş değil ama VW oldukça iyi bir dengeye sahip. Amarok’un gördüğü makyajsa bu dengeyi daha da iyi bir noktaya ulaştırma iddiasında. Peki bu iddia ne kadar gerçek?
1- Nedir?
VW’nin pikabının makyajla birlikte gelen en güçlü motora sahip versiyonu. Makyajla ön tampon, sis lambaları, kokpit gibi ciddi değişiklikler de geldi. Ne olursa olsun Amarok bizim yollarımız için hala kocaman bir pikap. Boyu 5,25 metre, aks mesafesi 3,09 metre. Anlayacağınız lüks sınıfta bir sedanla benzer boyutlara sahip bir araçtan bahsediyoruz.
2- İç mekanı nasıl?
Makyajla birlikte baştan aşağıya yenilenmiş. Malzeme kalitesi hala binek araçlar gibi değil ama kokpitin genel yapısının gözü okşadığı da bir gerçek. Lake kaplamalar, diğer VW modellerinden alınan kumandalar ve çerçevesiz iç dikiz aynası gibi donanımlarla kalite algısı bir kat daha artıyor. Ön koltuklarda sunulan alan büyük SUV’larla yarışacak kadar iyi. Arka koltuklarsa hala ikinci sınıf; dik konumlu sırtlık nedeniyle zaten rahatsız ve sunulan alan da zorlu tırmanmaya değecek kadar geniş değil.
3- Yeni başka ne var?
Amarok’un kozmetik değişimlerinin yanında teknik yenilikleri de etkileyici. Buradaki ana gündem maddemiz V6 motor ama önce detaylara bakalım. Örneğin Servotronic adı verilen değişken destekli direksiyon sistemi gibi etkili yenilikler söz konusu. Bunun dışında V6 motorlu versiyona özgü olarak ön diskler 17 inçlik, arka disklerse 16 inçlik olanlarla değiştirilmiş. Bu değişiklik oldukça yerinde çünkü 3,0 litrelik V6 bir pikabın ihtiyaç duyacağından çok daha fazlasına sahip. 224 HP güç ve 1400 d/d’da üretilen 550 Nm tork sayesinde Amarok V6 pazarın kaymak tabakasına yerleşiyor. Motor gücü 8 vitesli otomatik şanzıman ve elektronik kontrollü 4 tekerlekten çekiş sistemi üzerinden iki aksa aktarılıyor. Motor değişken geometrili turbo ile beslenen V6, 2,0 litrelik hacme ve çift turbo beslemeye sahip kardeşinden hem daha dengeli güç üretimine hem de çok daha keyifli sese sahip.
4- Sürüşü nasıl?
V6 motorun sağladığı keyif etkileyici. Çekiş gücüyle boğa gibi güçlü hissettiriyor ve bu sırada mırıltıyı andıran sesiyle de kulağınızı okşuyor. Şanzıman hızla vites değiştirerek güçlü motora ayak uydurmayı başarıyor ve elektronik 4 tekerlekten çekiş sistemi de gücü hızlı bir şekilde dağıtarak alt devirde gelen yüksek torkla savaşı her daim kazanıyor. Amarok’un arka aksında yaprak yaylar kullanılmaya devam ediyor. Bu nedenle sürüyü hala biraz sarsıntılı ama aynı kuruluma sahip rakipleriyle kıyaslandığında nispeten daha iyi olduğu söylenebilir. Kabinin izolasyonu iyi ama biz V6’nın sesini daha çok duymayı tercih edebilirdi. Son olarak büyük kalp büyük maliyet anlamına geliyor. Amarok V6 100 km’de 9,5 litre yakıt tüketiyor ki bu bile biraz iyimser bir rakam olabilir. Dahası Adblue konusunda da tedbirli olmakta fayda var.
5- Satın almalı mıyım?
Kesinlikle satın almalısınız ama burada asıl sorulması gereken soru V6’ya ihtiyacım var mı? Zira 2.0 BiTDI koduyla satılan motor da 180 HP güç ve 420 Nm tork üreterek görevini başarıyla yerine getiriyor ama V6 ile aralarında ciddi bir fiyat farkı var. Dahası 2,0 litrelik motora ve 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip versiyonun MTV’si bu yazı yazıldığında 1439 TL iken V6’nın MTV’si 3010 TL idi. Anlayacağınız V6 bütün şatafatıyla hayatınıza renk katabilecek bir değer ama ona sahip olmak fedakarlık istiyor.
VW Amarok fiyat listesi için tıklayın.