Hyundai imajını değiştiriyor. Her yeni nesil Avrupalı rakiplerle arayı kapıyor hatta kimi özellikleriyle geride bırakıyor. Yakın bir gelecekte eksiksiz bir Hyundai ürün gamıyla karşı karşıya kalacağız. Bu değişimin anahtarlarından biri de sportiflik. i30 Turbo, bu yolda atılmış ilk adım olarak dikkat çekiyor. Peki o zaman bu en güçlü i30’un ne kadar iddialı olabileceğini görelim.
1- Nedir?
Hyundai’nin şimdilik en güçlü kompakt sınıf üyesi. Yakın bir zamanda gelecek olan N versiyonu (adı muhtemelen N30 olacak olan GTi, muhtemelen 250-300 HP arasında güç üreten bir motora ve gelişmiş yürüyen aksam yardımcılarına sahip olacak) öncesinde kılavuz alev görevi üstlenen i30 versiyonu. Markanın Nurburgring’te kurulu ar-ge merkezinde geliştirilmiş ve bu sayede de Hyundai’nin Avrupa sportif otomobil dünyasına nasıl yaklaştığına bakmamızı sağlıyor.
2- Motoru nasıl?
Aslında Tucson’da da kullanılan 1,6 litrelik direkt enjeksiyonlu motor. Fakat i30’un kaputu altında 186 HP güç ve 265 Nm tork üretiyor. Maksimum torkunu 1500-4500 d/d aralığında üretiyor oluşu motorun en önemli başarısı olarak dikkat çekiyor. i30 Turbo sadece 6 vitesli manuel şanzımanla satılıyor. Yazık, çünkü Tucson’da kullanılan 7 vitesli çift kavramalı şanzıman bu i30’a çok yakışırdı.
3- Tek farkı motoru mu?
Aslında değil. Burun tasarımı ve stop lambaları da farklı. Daha önemlisiyse süspansiyon sistemi daha sert ayarlanmış, hatta direksiyon dişli oranı bile değiştirilip tur sayısı azaltılmış. İç mekanında da çok yerinde dokunuşlar var. Sonuçta bu versiyon bir GTi olmasa da güç seviyesi dışında önemli bir eksiği yok.
4- Sürüşü nasıl?
Hyundai’nin bu otomobile özel bir isim vermek yerine Turbo belirteciyle yetinmesinin bir nedeni var. Çünkü bu otomobil üzerindeki tüm farklılıklara rağmen güçlü motora sahip bir i30 gibi hissettirmenin ötesine geçmiyor. Kabul motorunun çekişi güçlü, yol tutuşu kardeşlerinden çok daha canlı ve özellikle direksiyonundaki gelişim göz yaşartıcı ama bir GTi’ın tutkusundan eser yok. Bunun yerine sanki çok daha yüksek hacme sahip taklidi yapan ağırbaşlı bir motor i30’un 1,4 tonluk ağırlığını rahatça yüksek hızlara ulaştırıyor. Bu sırada güvenilir ama heyecan vermeyen bir yol tutuş becerisi gösteren i30, kısaca üzerine düşeni yapıyor. Fabrika verilerine göre i30 Turbo’nun 0-100 km/s hızlanması 8 saniye sürüyor ve son hızı da 216 km/s ki bu değerler yeterince iyi. Testimiz sırasında elde ettiğimiz 9,3 litre/100 km’lik tüketim verisi yazık ki daha fazla düşürülmeye açık değil.
5- Sonuç
i30 kaliteli ve başarılı bir otomobil, Turbo ise onun şimdilik en güçlü versiyonu. Tüketimi modern bir motora göre yüksek ve sürüşünden de aradığınız gurme tadını alamıyorsunuz.