Zaten bunu denemeye ancak Mercedes cesaret edebilirdi. Sabit akslar üzerinde hareket eden merdiven şasili devasa bir arazi aracına fazlasıyla güçlü bir motor takmayı düşünmek çok akıllıca değil ama bunu başarıp satmak mühendisliğe güven seviyesini gösteriyor. Sonuçta kimsenin ihtiyaç duymadığı ama satış rakamları hiç de kötü olmayan bir araç var karşımızda. Peki G63 AMG’yi kullanmak nasıl bir his?
1- Nedir?
Mercedes’in 80’lerden bu yana ürettiği arazi aracı G Serisi’nin en güçlü ikinci versiyonu. İnanması zor ama, 544 HP güç üreten çift turbolu V8’e sahip G63’ten daha güçlü bir G Serisi de var: Çift turbolu V12 motoru 612 HP güç ve 1000 Nm tork üreten G65 AMG. Mütevaziliği seven bir internet sitesi olarak bizim konuğumuzsa makul (!) güçlü versiyon.
2- Kalbinde ne var?
Mercedes’in E ve S Serileri’nde kullandığı AMG motor. 5500 d/d’da ürettiği 544 HP’nin yanında 2000-5000 d/d aralığında sürekli olarak 760 Nm tork üretebiliyor. Çift turbo beslemeye, direkt enjeksiyona ve sürpriz bir şekilde start-stop elekroniğine sahip. Motor gücünü AMG’nin çok plakalı kavramaya sahip 7 vitesli otomatik şanzımanı üzerinden aktarıyor. Çoğu kişi bu şanzımanı çift kavramalı zannediyor ama aslında tork konvertörlü ve gezegen dişli setine sahip normal bir otomatik şanzıman. Normal 7G Tronic’ten en önemli farkı, tork konvertörünün içindeki plakalar yardımıyla çok daha keskin güç aktarımı sağlaması.
3- Performansı nasıl?
Tek kelimeyle muhteşem! Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 5,4 saniyede tamamlıyor ve hızlanma sırasında her bir milisaniyenin geçişini sayabiliyorsunuz. Dev kütlenin bu kadar çabuk hızlanması oldukça korkutucu. Burada 2,5 tonu aşkın boş ağırlığa sahip bir arazi aracından bahsediyoruz. Son hızı 210 km/s ile sınırlandırılmış (neyse ki!) ve bu hıza istekle çıkıp bir anda sınırlandırıcıya takılmasını izlemek çok keyifli.
4- Yol tutuşu nasıl?
Tam olarak yol tutuştan bahsetmek zor, en azından düz gidiş dengesi yüksek. Sabit akslar arazi kullanımı için ne kadar iyiyse yol kullanımı için o kadar kötü. Bunu G63 AMG kadar belli eden ikinci bir araç bulmak zor. Mercedes de bunun farkında olduğu için dünya üzerindeki en disiplinli ESP yazılımını kullanıyor. G63 AMG’nin ESP’si daha siz viraja girmeden devreye giriyormuş gibi hissettiriyor. Hızlı ve sert müdahaleler, geri dönülmesi imkansız durumlara izin vermemek için kullanılıyor. G63 AMG bu sıkı yaklaşıma itiraz etmiyor. Kimi zaman viraj içinde kalan ön lastiği kilitleyecek kadar büyük fren gücü gerekiyor. Fakat siz limitlere yakın olduğunuzu bile düşünmüyorsunuz. Ta ki virajın ortasına geldiğinizde, ESP’nin düşürdüğü hızınızla bile virajı dönmenin zor olduğunu farkedene kadar sisteme küfür etmeyi sürdürüyorsunuz. G63 AMG bir sonraki düzlükte öyle istekle hızlanıyor ki bu tecrübeye rağmen bir sonraki virajda aynı hisleri tekrar yaşıyorsunuz. Aslında direksiyon sistemi direkt ve hızlı çalışıyor ama G Serisi AMG olmak için bile arazici gömleğini bir kenara bırakmadığı için asfalt virajlarda mutlu değil.
5- Sürüşü nasıl?
Çok keyifli. Muhtemelen ilk dönemde fren balatalarını çok hızlı bitireceksiniz. Çünkü sesi her AMG modeli gibi o kadar gür ve o kadar çekici ki mümkün olan her anda gaz pedalını zemin halısına yapıştırmak istiyorsunuz. G Serisi burnunu kaldırıyor ve mancınıkla fırlatılmış gibi hızlanıyor. Arada güç kaybının esamesi okunmadığı gibi kontrolsüzlük korkusu da yaşanmıyor. Yol tutuşu gücüne kıyasla güven verici olmasa da konforu kesinlikle sorunsuz. Sanki AMG gücü verirken süspansiyon sistemini değiştirmemiş gibi hissettiriyor. Normal G Serisi versiyonlarından tek farkı güçlü egzoz sesi.
6- Sonuç
G Serisi gibi bir dinozoru taçlandırmanın daha iyi bir yolu olamazdı. G63 AMG, AMG’nin isterse bir kayayı bile spor otomobil avcısı haline dönüştürebileceğinin (en azından düz yolda) ve tek geçer akçenin daha fazla güç olduğunun kanıtı.