Ford Focus altyapısında üretilen ama Focus’un başarısının gölgesinde kalan bir model. Mazda3 denilince akla bunlar geliyor. Gerek Türkiye’deki temsil karmaşası sonrası yapılanma sorunları gerekse de değişen tüketici beklentilerine seslenemeyen üretimler Mazda’nın eski başarısının çok uzağında kalmasına neden oldu. Peki yeni nesil bunu değiştirebilir mi? Bu linkten inceleyebileceğiniz gibi ilk izlenimlerimiz genel özellikleri bakımından oldukça iyi bir durumda olduğu. Peki bu iyi durum, sınıfın en çok satanı olmasa da en çok arzulanan modellerinin başında gelen VW Jetta’yı geride bırakacak kadar iyi mi? Bunu görmek için, Mazda3 Sedan ve VW Jetta arasındaki mücadelede kim geçer görelim.
İç mekan
Mazda3’ün geçmişinde disko aydınlatmalarına benzeyen müzik sistemi ışıklandırması ve duygusal kararlar yerine formüle edilmiş gibi görünen kokpit yerleşimleri yer alıyor. Fakat bu sefer farklı. Kokpitin genel hali oldukça etkileyici, malzemeler iyi seçilmiş ve detaylara gösterilen özen de kalite hissini bir üst seviyeye taşıyor. En üst donanım seviyesinde gösterge tablosundan merkezi kumanda sistemine kadar kalite algısı alt donanım seviyelerine göre bir basamak daha yukarıda. Donanım seviyesinden bağımsız olarak malzemeler iyi seçilmiş ve genel çizgiler de oldukça şık. Bu kokpit karşısında Jetta yaşlandığını belli eden bir tasarımla çıkıyor. Aslında VW de bunu inkar etmiyor ve bir kaç ay içinde Jetta iç mekan kalitesi arttırılmış makyajlı versiyonuyla yollara çıkmış olacak. Güncel versiyonsa kalite anlayışı bakımından 7. nesil Golf yerine 6. nesil Golf’ü kaynak almış durumda. Bu nedenle de rakibi karşısında makyaj zamanına gelmiş gibi değil de bir nesil eski gibi hissettiriyor. Malzemeler burada da yeterince kaliteli fakat Mazda’nın inceliğine ya da detay düzenlemesinin verdiği kalite hissine yaklaşamıyor.
Mazda3 Sedan: 8/10 VW Jetta: 6/10
Ergonomi
Jetta bu konuda oldukça rahat. Eğer bilineni farklılaştırmaya çalışmazsanız, bilinenin garantisi altında kalmaya devam edersiniz. Jetta’da VW, bilindik kokpit yerleşimini kullanmış ve bu sayede de ergonomi konusunda neredeyse kusursuz bir yapı sunmayı başarmış. Kumandaların yerleşimi çok iyi, her şey olması gereken yerde. Bir kumandayı arayacaksanız, iç güdüleriniz sizi nereye yönlendiriyorsa oraya bakmanız yeterli. Tabii ki Jetta kokpiti de kusursuz değil; otomatik klimaya sahip versiyonlarda havalandırma kumandalarının daha büyük olması tercih edilebilirdi ve ayna kumandası da konumu gereği ilk bakışta akıl karıştırıcı olabiliyor. Mazda ise kokpit konseptinde modern trendleri takip etmeyi seçmiş. Üst donanım seviyelerinde merkezi kumanda sistemi sunuluyor ve sistem örnek aldığı BMW’nin iDrive sisteminin nesiller süren evriminin tüm avantajlarını üzerinde taşıyor. Genel ayarlar için hala fiziki kumandalar bulunuyor ve ikincil ayarların tamamı da çevirmeli kumanda yardımıyla rahatça yapılıyor. Direksiyonun solunda geri planda kalan alanda, hala bolca düğme bulunması ve müzik sisteminin ses ayar düğmesinin vites konsolunda sağ tarafa yakın konumu ise çok anlamsız. Direksiyonun solunda kalan düğmelerin çoğunluğu, ses düğmesinin aksine, devamlı kullanılan işlevlere sahip değil ve alt donanım seviyelerinde bu düğmeler zaten boş duruyor. Laf alt donanım seviyelerinden açılmışken, fiyat skalasının en altında kalan versiyonlar az donanım için az kumanda sunabiliyor ve merkezi ekran yerine temel müzik sistemi kumandaları sunuyor.
Mazda3 Sedan: 7/10 VW Jetta: 8/10
Yaşam ve yükleme alanı
Mazda3 Sedan’ın en önemli kayıpları bu bölümde yaşanıyor. Aslında Mazda3, 4,59 metrelik uzunluğu ve 2,70 metrelik aks mesafesiyle 4,64 metrelik uzunluğa ve 2,65 metrelik aks mesafesine sahip Jetta’yla neredeyse aynı ebatları sunuyor. Hatta aks mesafeleri arasındaki Mazda lehine 5 cm’lik fark, boylar arasındaki VW lehine 5 cm’lik farktan çok daha önemli. Çünkü bu fark doğrudan yaşam alanına hizmet ediyor. Fakat Mazda3’ün iç mekan genişliği ne alan hissiyle ne de rakamsal değerleriyle Jetta’nın seviyesine ulaşamıyor. Ön koltuk yolcuları baş mesafesi sıkıntısı yaşamıyor ve saran kokpit tasarımı pek çoklarının hoşuna da gidecektir. Arka koltuk yolcularıysa hem dar cam alanları hem de nispeten dar diz mesafesiyle çevreleniyor. Tam rakamlarla konuşmak gerekirse iki modelin arka koltukta sundukları baş mesafeleri (Mazda3: 89 cm, VW Jetta: 91 cm) ve genişlikleri (Mazda3: 138 cm, VW Jetta: 137 cm) neredeyse aynı, diz mesafelerindeyse Jetta’nın 76 cm’lik değerine Mazda3 Sedan’ın 72 cm ille yanıt verdiği görülüyor. Bu değerlerin 5 cm’lik aks mesafesi avantajına rağmen elde edilmesi çok daha ilginç. Bagaj hacimleri konusundaysa daha da belirgin bir fark var. Jetta’nın bagaj hacmi 510 litre, bagaj kapağı geniş açılıyor ve bagaj alanı da düz duvarları sayesinde oldukça kullanışlı. Daha fazlasına ihtiyaç duyanlar için arka koltuklar bagajdaki küçük kollarla yatırılabiliyor. Aynı kolaylığı Mazda3 Sedan da sunuyor ve benzerlikler burada bitiyor. Bagaj hacmi sadece 419 litre, bagaj ağzının yüksekliği yetersiz ve tekerlek yuvaları nedeniyle zaten küçük olan bagajda bolca da alan kaybı var.
Mazda3 Sedan: 5/10 VW Jetta: 8/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
VW’nin Türkiye’de en çok sevilen motor/şanzıman ikilileri konusunda geniş bir yelpazesi bulunuyor ve bunların tamamı Jetta’nın hizmetinde. İlk sayfada, 105 HP güç ve 175 Nm tork üreten 1,2 litrelik TSI yer alırken onu 122 HP güç ve 200 Nm tork üreten 1,4 litrelik TSI izliyor. Dizel isteyenler içinse 105 HP güç ve 250 Nm tork üreten 1,6 litrelik dizel sunuluyor. Bu motorların tamamı 7 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman DSG ile donatılabiliyor. Baz motor bile yüksek çekiş gücünü alt devirlerden itibaren sunabiliyor ve Jetta’yı adeta sürüklüyor, 1,4 litrelik motorsa 122 yerine 150 HP güç üretiyor gibi hissettirecek kadar iddialı. Ne üst devirleri zorlamak ne de devamlı olarak vites değiştirmek gerekmiyor, turbo besleme sayesinde bu motorlar her devirde yeterince atak, sadece üst devirlerde beklenen çekişi sunmuyorlar ama bu da kesinlikle önemli bir konu değil. TSI motorların bu karakteri, onları hem performans anlamında hem de tüketimi kontrol etmek anlamında neredeyse rakipsiz kılıyor. 1,6 litrelik dizel motorsa o kadar iyi özelliklere sahip değil. Tasarruflu olmak konusunda tam bir uzman olsa da alt devir cansızlığı çok belirgin ve çekiş gücünü etkili bir patlama şeklinde sunuyor. Bu nedenle bu motor seçeneğini 5 vitesli manuel yerine DSG ile almak en iyisi. Mazda biraz daha dar bir yelpazeye sahip, hatta bir yelpazeden bahsetmek bile imkansız: Şimdilik sadece 1,5 litrelik benzinli motor sunuluyor ve isteyen bu motoru 6 vitesli manuel yerine 6 vitesli otomatik şanzımanla satın alabiliyor. Atmosferik motorun 120 HP güç ve 150 Nm tork üretmesi kulağa pek de etkileyici gelmiyor. Yola çıkıldığındaysa Mazda’nın atmosferik motorları neden terketmediği ortaya çıkıyor. 1,5 litrelik motor, alt devirlerde rakibinin turbo beslemeli motorlarının bir hayli gerisinde kalsa da orta ve üst devirlerde sunduğu çekiş gücü gerçekten etkileyici. Hatta üst devirlerdeki gaz tepkisi, sürüş gurmeleri için değişilmez bir tat anlamına geliyor. VW’nin TSI’ları ne kadar başarılı olursa olsunlar bu nadide lezzete yaklaşamıyor. 6 vitesli otomatik şanzıman da etkileyici. Ara hızlanmalarda gaz pedalı emirlerine verdiği tepkilerin hızına VW’nin meşhur DSG’si bile yetişemiyor. Manuel kullanımlarda vites yükseltmeleri uzun sürse de vites düşürmeler gerçekten hızlı gerçekleşiyor. Bir de Mazda motorunun sesinden bahsetmemiz gerekli. Kompakt sınıfa ait bir sedanda ses mühendisliği mesaisi beklenmez ama Mazda3’ün ara hızlanmalarda ürettiği sesi duymaya değer. Son söz ise tüketim rakamlarına ilişkin, Jetta’nın TSI motorları sakin kullanımda 7 litre/100 km civarında tüketim rakamlarına izin verebiliyor ve bu oldukça etkileyici, hız denemelerindeyse TSI’ın iştahı kabarıyor ve 10 litre/100 km’nin üzerinde tüketim rakamlarına imza atabiliyor. Mazda motoruysa sakin kullanımda bile 8 litre/100 km’ye daha yakın kalıyor ve dikkatsiz sağ ayaklar 9 litre/100 km civarlarını deneyebiliyor. Bu değerler rakibine göre yüksek kalsa da güç seviyesi ve sınıfına göre hala makul.
Mazda3 Sedan: 13/20 VW Jetta: 16/20
Konfor, kullanım kolaylığı
Ford’dan aldığı altyapı üzerine geliştirilen Mazda3’ler ataklığı konfordan önce tutuyor ve bu konuda da eleştiri alıyordu. Mazda tarafından geliştirilen altyapı üzerinde yükselen yeni nesilse selefinden çok daha iyisini başarıyor. Süspansiyon sisteminin darbe emişi oldukça iyi ve bu durum test aracının 18 inçlik jantlarıyla bile değişmiyor. Kısa darbeler dar lastik yanaklarının bir neticesi olarak kuru bir şekilde geçiştiriliyor. Mazda3’ün konfor açısından tek eleştirilebileceği konu lastik gürültüsünün iç mekana sızması. Bu noktada selefine göre ilerleme var ama lastik sesleri hala duyulabiliyor. Buna karşılık dış gürültülerin filtrelenmesi konusunda çok daha iyi işler çıkartılmış. Jetta konfor konusunda haklı bir üne sahip. Süspansiyon sistemi darbe emiş konusunda çok yetenekli, koltuklarının dolgusu çok iyi ayarlanmış ve kabindeki sessizlik de etkileyici. Dizel motorun sesi özellikle soğukken iç mekana sızıyor ve süspansiyon sistemi ardıardına gelen darbelerde gürültü yapabiliyor. Kullanım kolaylığı konusundaysa en büyük farkı otomatik şanzımanlar yaratıyor. DSG, bilenen bütün iyi özelliklerine karşın yine bilinen bir kavrama sorununa sahip. Aslında bu, debriyajı elektrohidrolik kontrole sahip tüm şanzımanlar için geçerli. Özellikle park esnasında yapılan küçük manevralarda kavrama sorunu dikkat çekici hale geliyor. Mazda’nın tork konvertörlü şanzımanıysa bu tür bir Aşil tendonuna sahip değil.
Mazda3 Sedan: 7/10 VW Jetta: 6/10
Yol tutuş ve güvenlik
Mazda3, bu bölüme kadar kaybettiği bütün puanları yol tutuş disiplininden toplayabilirdi. Ne yazık ki gerçek hayatta sürüş keyfinin önemi bu kadar yüksek değil. Yoksa Mazda3 tam bir sürücü otomobili. Sesinden tepkilerine ve sürücüyle iletişimine kadar tüm özellikleriyle sürüş keyfini besliyor. Üst donanım seviyeleri tercih edildiyse bu etki daha da artıyor, vitesler direksiyondan değiştirilebiliyor ve gösterge tablosunun tam ortasında iri bir devir göstergesi dikkat çekiyor. Süspansiyon sistemi gövde salınımlarını sınıf standartlarına göre minimuma indiriyor ve tutunma kabiliyeti açısından da belirgin bir zayıflığı yok. Jetta ise çok daha ağırbaşlı bir otomobil. Hızı arttıkça sürücüyle etkileşimi azalıyor ve yol tutuş becerisi konusunda güvenlik sınırları içinde kalmayı tercih ediyor. Zorlandığında önden kayma eğilimine giriyor ve bunu sonlandırmak için tek çareniz viraj hızınızı bir hayli düşürmek. İki model de Euro NCAP testlerinden oldukça iyi puanlarla 5’er yıldız alarak ayrılmış.
Mazda3 Sedan: 9/10 VW Jetta: 7/10
Fiyat ve donanım
Fiyat listeleri incelendiğinde VW Jetta’nın biraz daha düşük bir başlangıç fiyatına sahip olduğu ama donanım listeleri incelendiğinde bu farkın önemsiz olduğu ortaya çıkıyor. Orta ve üst donanım seçeneklerindeyse Mazda3’ün fiyat listesi çok daha iddialı hale geliyor. Mazda, kompakt sınıfta eksiz bir aktif güvenlik yardımcıları listesi isteyen ya da head-up gösterge gibi oyuncaklar isteyenler için de seçenekler sunuyor. Jetta’da sunulan en çılgın donanımsa çift bölgeli klima.
Güncel fiyat bilgileri;
Mazda3 Sedan fiyat listesi için tıklayınız
VW Jetta fiyat listesi için tıklayınız
Mazda3 Sedan: 15/20 VW Jetta: 14/20
Sonuç:
Ne yazık ki gerçek hayatta arka koltuk yaşam alanı ve bagaj, yol tutuş ve sürüş keyfinden çok daha önemli ve bu konularda tek kazanan Jetta. Eğer bu iki konu sizin için önemli değilse Mazda3 aradığınız kompakt sınıf üyesi olabilir.