Eskiden böyle değildik. Tofaş Kuş Serisi’ni hala üretiyorken serinin station wagon karoserli üyesi olan Kartal’ın da saygınlığı bir hayli fazlaydı. Benzer şekilde Renault da 12’nin station wagon karoserli versiyonuyla bir çok kullanıcıya ulaşmıştı. Nedense araç parkımız modernleştikçe biz bu kullanışlı karoser türünden uzaklaştık ve kullanışsızlığın temsili resmi olan sedan karoserlere takıldık kaldık. Bunda kimilerinin inatla savunduğu “station wagonlar iyi yol tutmaz” türünden batıl inançların da etkisi var. Eğer bir yerlerde station wagon karosere rağmen yol tutuşu iyi gibisinden bir değerlendirme okursanız kendinize şunu sorun, bagaj bölümündeki 70 kg’lık ek ağırlık yol tutuşu bozuyorsa cam tavanlı otomobiller nasıl takla atmıyor? Bu söylentiyi kafanızdan atabildiysek iyi bir station wagonun neler sunması gerektiğini bulmak için mücadelemize start verelim ve Opel Astra Sports Tourer ve Toyota Auris Touring Sports arasındaki mücadele kim geçer bulalım.

opel astra st vs toyota auris ts opel astra st vs toyota auris ts

 

İç mekan

Belki farketmişsinizdir iki modelin isimleri birbirlerinin isimlerinin terse çevrilmişinden oluşuyor. Ve ilginç şekilde iki üretici de modellerinin “spor”la bir ilişkisi olduğu kanısında. Fakat iç mekanlar öyle söylemiyor. İki model de normal hatchback versiyonların iç mekanlarına sahip ve ne sportif bir görünümleri var ne de spor yapanların ihtiyaçları (böyle bir ihtiyaç var mıdır çok emin değiliz ama) için eklentiler yapılmış. Bunun yerine iki modelin de yetirince çekici ve kaliteli hissettiren kokpitleri var. Opel kalite algısı konusunda bir-iki adım daha önde. Daha iyi malzemeler ve daha renkli kokpit hemen dikkat çekiyor. Alt donanım seviyelerinde sunulan küçük dijital ekran bu çağa pek yakışmıyor ama çözünürlüğü oldukça kötü olsa da bilgi akışı yönünden sorun yaratmıyor. Toyota ise daha sıradan seçimler yapmış. Dik konumlu kokpit kalitesiz hissettirmese de rakibi kadar albenili değil. Standart olarak sunulan dokunmatik ekran çok kullanışlı ve sanki bu dik kokpit yapısı bu ekranın kullanışlılığını arttırmak için seçilmiş gibi.

Opel Astra ST: 8/10 Toyota Auris TS6/10

opel astra st vs toyota auris ts opel astra st vs toyota auris ts

Ergonomi

Opel’in bu konudaki sorunu malum, kokpitinde gerçekten çok düğme var. Durumu kötüleştirense bu çok sayıdaki düğmenin kolay kullanımı için gerekli düzenlemenin yapılmamış olması. Dahası iki tane çevirmeli düğmeden bir tanesini bastırınca da bazı fonksiyonlara ulaşabiliyorsunuz ama bunu keşfetmek için de biraz yönlendirilmeye ihtiyacınız var. Belki alışınca Astra kokpitini kullanmak kolaylaşıyordur ama biz yıllardır alışamadık. Bunun dışında kokpitte ulaşması zor kumanda bulunmuyor. Toyota ise bu konuda haklı bir üne sahip. Bu sitede pek çok Toyota modelinin dağınık kumandaları nedeniyle eleştirildiğinin görmüşsünüzdür ama Auris onlardan biri değil. Kumandaların yerleşimi çok mantıklı, dağınıklık yok ve alışma süresi de göz açıp kapayıncaya kadar geçmiş oluyor.

Opel Astra ST: 6/10 Toyota Auris TS8/10

opel astra st vs toyota auris ts opel astra st vs toyota auris ts

Yaşam ve yükleme alanı

Astra 4,7 metreye yaklaşan boyuyla oldukça iri bir otomobil. Rakibi ise sadece 4,56 cm boyunda. İkilinin aks mesafeleri arasındaki fark daha az ama Astra’nın yine de 8 cm’lik avantajı söz konusu. Bu farkın iç mekanda doğrudan hissedildiğini söylemek zor. Hem Astra ST hem de Auris TS arka koltuk yolcuları için bolca diz ve baş mesafesi sunuyor. Ön koltuklardaysa iki model de kendisine has darlık hissine sahip. Astra’nın kokpiti sürücüsünü sarıyor ve bu da genişlik hissini törpülüyor, Auris’in kokpitiyse sürücünün önünde dimdik duruyor ve bu da genişlik hissini baltalıyor. Boy avantajını iç mekan için kullanamayan Astra ST doğal olarak bagaj hacminde öne geçmeli. Fakat durum tam tersi. Normal kullanımda Astra ST’nin 500 litrelik bagaj hacmine karşın Auris TS 530 litre hacim sunuyor. Maksimum alandaysa Astra ST’nin 1550 litrelik hacmine Auris TS 1658 litrelik küçük bir depoyla karşılık veriyor. Astra’nın tek avantajıysa düz bagaj duvarları sayesinde elde ettiği fazladan kullanım rahatlığı. Arka koltuk sırtlığı yatırıldığında Astra düz bir yükleme zeminine sahip olmasına karşın Auris’in yükleme zemininde küçük bir basamak oluşuyor.

Opel Astra ST: 7/10 Toyota Auris TS9/10

opel astra st vs toyota auris ts opel astra st vs toyota auris ts opel astra st vs toyota auris ts opel astra st vs toyota auris ts

Motor ve şanzıman seçenekleri

Opel potansiyel Astra müşterilerine ne isterlerse sunuyor. 1,6 litrelik atmosferik benzinliden 1,6 litrelik güçlü dizele kadar 5 motor seçeneği söz konusu. Tabii hatchback ya da sedan karoserli bir Astra satın almayı planlıyorsanız. Station wagon alıp akıllılık ederseniz, 1,4 litrelik turbo beslemeli benzinli ya da 1,6 litrelik güç delisi dizelden başka şansınız yok. Hatta benzinli motor da sadece 6 vitesli otomatik şanzımanla satılıyor. Kendimiz için üzülmeye başlayabiliriz. Benzinli motor, özellikle de otomatik şanzımanla birlikte yola çıktığında tüketimi kontrol tutması çok zor bir hale bürünüyor. Motorun düşük tüketim potansiyel var ama bunun için gaz pedalını gerçekten çok hassas kullanmanız gerekli. Buna karşılık 1,6 litrelik yeni dizel motor 136 HP güç ve 320 Nm’lik devasa tork rakamına, makul hızlarda kalındığında elde ettiği düşük tüketim rakamlarını da ekleyerek tabloyu tamamlıyor. Motorun sessizliği ve titreşimsizliği kadar alt devirlerden itibaren sağladığı yüksek çekiş gücü de dikkat çekici. 6 vitesli manuel şanzımanın geçişleri biraz sert ama oranlarının motorla uyumu sayesinde ağır akan trafikte daha az vites değiştirmeniz gerekiyor. Toyota’nın kompakt sınıftaki motor yelpazesi zaten biraz daha dar ve Auris TS de bu yelpazenin en önemli üyelerini kullanıyor. 1,6 litrelik benzinli motor 132 HP güç ve 160 Nm tork üretiyor. Turbo devrinde torku kulağa biraz az geliyor ve bu yolda da hissediliyor. Fakat Auris TS’de benzinli motor sadece CVT otomatik şanzımanla birlikte sunuluyor ve bu da önemli bir yardımcı. Toyota’nın Multidrive S adını verdiği CVT şanzıman şu anda piyasanın en iyilerinden biri konumunda. Hızlanırken kaçırma efekti üretmek yerine vites değişimlerini taklit ediyor ve bu sayede de sürücüsünün canını sıkmadan optimum motor devrinde kalmayı başarıyor. Şanzımanın bu tepkisi torkun düşüklüğünü de unutturuyor demeyi isterdik ama bu abartı olur. Aslında Auris tork açısından çok şanssız. Çünkü bu konudaki kurtarıcısı olabilecek dizel motor da 1,4 litrelik hacimden ancak 205 Nm tork üretebiliyor. Aslında 1.4 D-4D, alüminyum bloklu ve titreşimsizliği ve devir çevirme kabiliyetiyle oldukça başarılı bir motor. Ne yazık ki 90 HP güç ve 205 Nm tork 1,3 ton boş ağırlığa sahip bir station wagon için yeterli değil. Yine de asıl beklentiniz düşük tüketimse bu sizin ideal motorunuz olabilir. Daha güçlü bir Auris isteyenlerin 1,6 litrelik BMW motorunun gelmesini beklemesi gerekiyor.

Opel Astra ST: 15/20 Toyota Auris TS12/20

opel astra st vs toyota auris ts opel astra st vs toyota auris ts

Konfor, kullanım kolaylığı

Astra ilk tanıtıldığında süspansiyon sisteminde önemli bir konfor kaybı yaratan gürültülü çalışma sorunuyla boğuşuyordu ama bu uzun süre öncede kaldı. Günümüzde Astra nesli çok iyi çalışan ve konfor konusunda gerçek bir başarı örneği olan süspansiyon sistemine sahip. Darbe emişi başarılı sistem gürültüsüz çalışmasıyla da övgüyü hakediyor. İç mekanın başarılı izolasyonu da diğer bir övgü konusu. Yüksek hızlarda dikiz aynaları hafif bir ıslık sesine neden olabiliyor ama bu kolayca görmezden gelinebilir. Auris ise daha sert ayarlanmış süspansiyon sistemine sahip. bu da özellikle kısa darbelerin neredeyse aynen kabine taşınması anlamına geliyor. Eğer bolca yamaya sahip bir zeminde ilerliyorsanız bu yorucu bile olabiliyor. Bunun dışında zemin dalgalanmaları gibi zorlukların üstesinden gelmek konusunda oldukça rahat. Benzinli motorla sunulan CVT şanzıman, özellikle sabit hızlı sürüşlerde motor devrini inanılması zor düşüklükte bir devir seviyesinde tutmayı başarıyor ve bu da kabin sessizliği için çok iyi bir haber. Kullanım kolaylığı konusunda iki modelin önemli bir eksisi bulunmuyor. Astra’nın ön çapraz görüş açısı eğimli A sütunları tarafından perdeleniyor ve Auris’in de arka cam sileceği anormal derecede küçük ama bu iki sorun da birlikte yaşanılmayacak şeyler değil.

Opel Astra ST: 8/10 Toyota Auris TS6/10

Yol tutuş ve güvenlik

Astra’nın güncel nesli ilk tanıtıldığı günden bu yana torsiyon çubuklu arka aksına rağmen yol tutuş becerisiyle tanınıyor. Hatta Astra’nın düz gidiş kararlılığı konusunda sınıfının üzerinde bir başarıya sahip olduğu söylenebilir. ST de aynı yolu takip ediyor. Daha fazlasını isteyenler için Opel, bu sınıfta pek görülmedik şekilde adaptif şasi opsiyonunu hazır bekletiyor. Böylece de süspansiyon sisteminin sertliğinden motor tepkilerine kadar bir dizi özelliği farklı beklentilere göre ayarlamak mümkün oluyor. Toyota ise daha bilindik özelliklere sahip. 1,6 litrelik benzinli motor sahip Auris TS’lerde arka aksta çift bağlantı kullanılırken 1,4 litrelik dizel motora sahip versiyonlarda torsiyon çubuğu kullanılıyor. İki sistem arasındaki farkı anlamak çok zor, sadece limitlere yaklaşıp ani ağırlık transferine neden olursanız (yani önünüze çıkan bir engelden kaçmak istiyorsanız) çift bağlantılı arka aksın çok daha tahmin edilebilir ve kolay kontrol edilebilir tepkiler verdiğini göreceksiniz. Yine de Auris’in yol tutuşu güvenlik öncelikli ve sürüş keyfi adına çok fazla çalışılmamış. Direksiyonun sentetik hisleri de bunu destekliyor. Güvenlik konusundaysa iki model de oldukça başarılı. İkisinde de ön, yan ve herde havayastıkları standart donanımda, Auris bu listeye diz havayastığını eklerken Astra da ön koltuklarda aktif kafalıkları standart olarak sunuyor.

Opel Astra ST: 8/10 Toyota Auris TS6/10

Fiyat ve donanım

İki model de kısa bir fiyat listesine sahip. Toyota en azından farklı donanım seviyelerini de seçenek olarak sunarak farklılık yaratıyor ve bu da daha uygun başlangıç fiyatı anlamına geliyor. Opel ise hem motor gamını güçlü motorlarla sınırlandırmış hem de donanım seviyesini üst düzeyde tutmuş. Böylece de Astra ST yüksek bir başlangıç fiyatına sahip. Gerçi iki modelin motor gücü farklarını hesaba kattığınızda fiyat farkını görmezden gelmek kolaylaşıyor ama sonuçta Astra ST satın almak cebinizde daha büyük bir boşluk yaratıyor.

Güncel fiyat bilgileri;

Opel Astra ST fiyat listesi için tıklayınız

Toyota Auris TS fiyat listesi için tıklayınız

Opel Astra ST: 14/20 Toyota Auris TS17/20

Sonuç:

Astra galibiyeti büyük oranda motorlarına borçlu. Eğer station wagon tercihinizde motor gücü yerine geniş yükleme alanı daha öndeyse tercihiniz rahatça Auris TS’den yana olabilir. Fakat Opel’in yeni 1,6 litrelik dizel motorunun sağladığı tork gösterisi de atlanmaması gereken bir özellik.

Opel Astra ST: 66/100 Toyota Auris TS: 64/100

opel astra st vs toyota auris ts opel astra st vs toyota auris ts opel astra st vs toyota auris ts opel astra st vs toyota auris ts