Otonom sürüş, alternatif güç kaynaklarıyla birlikte otomobil dünyasının peşinden koştuğu en büyük iki hedeften bir tanesi konumunda. Bir otomobilin kendi kendine yol alması sanılandan çok daha karmaşık. Zira insanoğlu olarak kendi yeteneklerimizi küçümseme huyumuz var. Fakat biz otomobil kullanmak gibi basit gördüğümüz bir işi yaparken beynimizin mucizeler yarattığını atlıyoruz. Bu mucizeler makineler için büyük sorun. Sorunun çözümü farkındalık, farkındalığın kaynağıysa sensörler. Bosch’un geliştirdiği LiDAR sensörü otonom sürüşün önünde uzunca bir alan açacak.
LiDAR (Light Imaging Detection and Ranging), çevredeki nesneleri belirleyen bir tarayıcı. Aslında benzer sistemlere aşinayız, RADAR örneğin artık küçük sınıf otomobillerde bile kullanılan bir tarayıcı ya da SONAR su altı taramalarında kullanılan ve arada bir varlığı kulağımıza çalınan bir diğer tarayıcı. RADAR’ın radyo ve SONAR’ın ses dalgalarıyla yaptığı tarama işlemini LiDAR ise lazer dalgalarıyla yapıyor. Işığın sesten 1 milyon kat daha hızlı olduğu düşünülünce gelişimin büyüklüğünü anlayabilirsiniz.
Yani otonom sürüşün önündeki bütün sorunlar bu buluşla çözüldü, diye düşünebilirsiniz ama bu doğru değil. Öncelikle LiDAR yeni bir teknoloji değil, yaklaşık 50 yıl önce ordu kullanımı için geliştirilmiş. Hatta 1995 yılından bu yana ticari kullanımı bile mevcut. Bosch’un yaptığıysa bu teknolojiyi otomobillerde kullanılabilecek kadar küçük ve düşük maliyetli bir sunuma indirgemesi.
Peki LiDAR’ın faydası ne olacak? Bugün RADAR ve kameralar birlikteliğinde yapılan taramalara kıyasla LiDAR yardımıyla yapılan taramalar çok daha yüksek çözünürlüklü ve hızlı olacak. Zira kamera ile yapılan taramalarda objelerin büyüklüğü ve uzaklığı ikincil işlemler olarak belirlenirken LiDAR tarayıcısı lazer dalgalarının geri dönüşü ile aynı anda objenin büyüklüğü ve uzaklığını algılamış olacak. Lazer ile yakın mesafelerde, RADAR’ın çok iyi işlemediği alanlarda çok daha kesin ve küçük objeleri bile algılayabilecek taramalar yapılabilecek. Eğer aracınızın bir bisikletliyi algılamasını istiyorsanız LiDAR size yardımcı olabilecek tek teknoloji.
Bütün bunların birleşiminde araç bilgisayarları önlerindeki yolun 3 boyutlu bir taramasına sahip olacak ve hızlı veri akışı sayesinde de tepki vermek için çok daha fazla zamana sahip olacak. Yani araç önüne çıkabilecek bir nesneyi daha önüne çıkmadan önce farkedip bunun için hazır halde bekleyebilecek. Bunun insan davranışındaki karşılığı önsezi gibi ama tam olarak da öyle değil. Yine de bilgisayarların bir adım ötesini tahmin etmek için daha az olasılık arasından karar vermeleri işlemci yükü açısından çok iyi haber.
LiDAR tek başına tüm otonom yükünü taşıyabilecek bir teknoloji değil. Öncelikle gece ya da sisli havalarda çalışmakla ilgili sorunları var. Anlayacağınız araçlarımızın ön tasarımındaki garip boşluklara bir yenisi daha eklenecek ve LiDAR, kamera ve RADAR tarayıcılarının yanındaki yerini alacak.