“Ticari araçlar çok mesafe kateder.” Bu algı doğruluk payı olsa da gerçeklikten çok uzak. İstatistikler gösteriyor ki ağır vasıtalar da dahil edilse dahi ticari araçların katettiği ortalama mesafeler o kadar yüksek değil. Hele ki günümüz internetten alış-veriş dünyasında bir çok ticari araç günlerini 100 km’den daha az yol katederek geçiriyor. Peki hal böyleyse dizel hala kral mıdır? Bu sorunun cevabı hayır. Bunun basit açıklamaları var: Motorin eskisi kadar ucuz değil, dizel motorlar eskisi kadar tutumlu değil ve teknolojileri bakım giderlerini inanılmaz derecede yükseltiyor. Peki bir alternatif olsa? Mesela elektrikli bir ticari. İşte Maxus e-Deliver bu beklentiyi karşılıyor.
e-Deliver 3, 4,55 metrelik uzunluğa ve 2,91 metrelik aks mesafesine sahip. Bu haliyle boyu, Peugeot Partner ya da Fiat Doblo ile benzer ama aks mesafesi onlardan daha fazla. 2,18 metrelik yük bölümünün hacmi 4,8 m³ ve 2 Euro Palet alabilecek kadar alana sahip. Şekli biraz Nissan NV200’ü andırıyor ve sıfırdan elektrikli olarak geliştilmiş.
Teknik detaylara geçersek; 122 HP güç ve 255 Nm tork üreten tek motor ön aksta konumlu. 50,2 kWs’lik batarya paketi ise aks aralığına yerleştirilmiş. Karma rotada 238 km, şehir kullanımında ise 371 km menzil sunabilen bu paket; DC’den yüzde 5’ten yüzde 80’e ulaşmak için 45 dakikaya ihtiyaç duyuyor. Fakat bunu yaparsanız dizel motorlu bir ticari araç satın almadığınız pişman olabilirsiniz. e-Deliver 3’ü kârlı bir yatırıma dönüştürmek için gereken şey etkili bir AC şarjı ama kapasite ne yazık ki 6,6 kW ile sınırlı. Bu demektir ki, eğer altyapınız uygunsa bile e-Deliver 3’ü tamamen şarj etmek için neredeyse 8 saate ihtiyacınız olacak. Bu tarz bir araç için 22 kW gereklilik, hadi o olmadı 11 kW neredeyse şart.
Şarj süreleri işinize uygunsa fiyat kısmına geçebiliriz. 989.000 TL’lik satış fiyatı, 75 HP güç üreten dizel motora sahip ve boyutu belirgin şekilde daha küçük olan Ford Transit Courier’in fiyatının iki katından fazla. Bundan sonrası için yorum yapmak zor.