Hyundai’nin gelişimi çok hızlı ve bu gelişimde tasarımın sürekli değişkenliği kimi zaman yorucu olabiliyor. Bir nesilde hareketli olan tasarımlar bir sonrakinde aşırı durağana dönüşebiliyor ve bu da marka kimliğinin oluşmasını zorlaştırıyor. Bu seçimin arkasında genel beğenilerin değişmesi yanında Hyundai’nin hedeflerinin değişmesi de yatıyor ama belki de daha köklü bir neden aramak daha doğru olabilir. Öbür taraftan nedeni ne olursa olsun değişimin tam ortasındayız, agresif Hyundai modelleri çağına hoş geldiniz. Bu çağın son meyvesi yeni nesil Elantra.
Detaylara geçmeden önce son haberi verelim: Yeni nesil Hyundai Elantra Türkiye’de satışa sunuldu. Tek bir güç kaynağı (atmosferik beslemeli, 1,6 litre hacimli benzinli motor, 123 HP güç ve 154 Nm tork) ve manuel ya da CVT-sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman seçeneklerine sahip sedanın 4 farklı donanım seviyesi bulunuyor. Manuuel şanzıman ve Style isimli baz donanım seviyesiyle fiyatı da 231.000 TL olarak belirlenmiş. Bu fiyat seviyesi yüzde 50’lik vergi diliminin kıyısında yer alıyor. Bunun anlamı, aynı donanım seviyesini otomatik şanzımanla satın almak için ödemeniz gereken tutarın 60.000 TL daha yüksek olduğu. Bu astronomik farkı bir nebze katlanılır kılmak için Hyundai, otomatik şanzımanlı versiyonlarda Style donanım seviyesinin üzerine Comfort paketini de standart olarak eklemiş. Bu sayede, sıkı durun, arka park sensörleri ve direksiyon derinlik ayarı donanıma eklenmiş oluyor. Evet yanlış okumadınız, vergi sistemimiz o kadar etkileyici ki bize zamanda yolculuk yaptırabiliyor. 2021 yılında direksiyon derinlik ayarını donanımdan çıkartmanın yolunu aramak için yüzde 30’luk vergi yükünden daha iyi bir itici güç bulmak imkansız. 6 havayastığının standart olarak sunulduğu Style’ın bir üstünde yer alan ve sadece otomatik şanzımnala alınabilen Smart donanım seviyesinde Apple CarPlay ve Android Auto destekleyen 8 inçlik dokunmatik ekranlı multimedya sistemi, geri görüş kamerası, deri direksiyon simidi ve vites topuzu, anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, yolcu koltuğu arkası saklama cebi, otomatik katlanır yan aynalar ve tek dokunuşta açılan bagaj kapağı gibi donanımlar standart olarak geliyor ve fiyat seviyesi 325 bin TL olarak belirlenmiş. Daha üst fiyat seviyelerindeyse Hyundai de rahatlamış ve diğer versiyonlar yeterince cömert hale gelmiş: Yine sadece otomatik şanzımanla satılan Elite ve Elite Plus donanım seviyelerinde; çarpışmayı önleyebilen otomatik fren sistemi, şeridi ortalayan şerit takip sistemi, 10,25 inçlik dijital gösterge tablosu, dur/kalk yardımcılı adaptif hız sabitleme sistemi, elektrikli park freni ve çift bölgeli otomatik klima gibi donanımlar standart olarak sunuluyor. Eyite Plus donanımda bunlara ek olarak 10,25 inçlik multimedya ekranı ki bu ekran Hyundai’nin yeni ve çok başarılı arayüzüne sahip, Bose ses sistemi ve deri koltuklar da donanıma ekleniyor. Elite donanım seviyesinin fiyatı 370.000 TL iken, Elite Plus donanım seviyesinin fiyatı 410.000 TL olarak belirlenmiş.
Detaylara dönecek olursak; otomobilin tasarımıyla ilgili yorumları size bırakıyoruz. Fakat bu kadar fazla kırık çizgisiyle üretiminin maliyetli olduğunu düşünmeden edemedik. Bizi sonuçları itibariyle daha çok ilgilendiren boyutlar kısmındaysa ilginç veriler var. Elantra nesil değişiminde büyümüş ama büyüme beklenenden daha farklı: Yeni Elantra yerini aldığı nesle göre 5,6 cm daha uzun, 2,5 cm daha geniş ama 2 cm daha alçak bir otomobil. Yani yolda kapladığı alan genişlerken yüksekliği azaltılmış. Dahası uzamanın 2 cm’lik bölümü de aks mesafesinde. Selefinin de pek küçük bir otomobil olmadığı düşünülünce yeni neslin ulaştığı 2,72 metrelik aks mesafesi sınıfın en irilerinden bir tanesi. Hyundai’nin iddiasına göre bu artış ve mühendislik çözümleriyle birlikte arka koltuk diz mesafesi 5,8 cm daha fazla imiş.
Kokpit daha ince i20’nin yeni neslinde görülen Hyundai konseptine sahip. Kokpitin genel hali minimalizmin esas alındığını gösteriyor. 4 kollu yeni direksiyon simidinin arkasında Mercedes modellerini andırırcasına LCD ekran duvarı yer alıyor: Üst donanım seviyesine sahip Elantra ikisi de 10,25’er inçlik bir gösterge tablosu ve bir multimedya ekranına sahip olacak. Bu ekranların hem çözünürlükleri hem de işlevsellikleri üst düzeyde. Orta seviye versiyonlar ise 8 inçlik bir multimedya ekranıyla analog gösterge tablosuna sahip olacak. Elantra’nın kokpitindeki en ilginç donanımlar kablosuz Aplle CarPlay ve Android Auto bağlantısı ve günlük hayat dilini anlayabilen sesli komut sistemi.
1,6 litrelik benzinli motor tek güç kaynağı olarak seçilmiş. 123 HP güç ve 153 Nm tork üreten motor, baz donanımda 6 vitesli manuel şanzımanla alınabilirken diğer donanım seviyelerinde CVT otomatik şanzımanla sunuluyor. Önde Mac Pherson arkadaysa torsiyon çubuklu süspansiyon yapısına sahip olan Elantra ortalama 1,3 tonluk boş ağırlığa sahip.