2018’in en rahat meslekleri konulu bir fotoğraf albümü yapsaydık herhalde birinci sıraya Range Rover tasarımcısı olmayı yerleştirirdik. Nedenini anlamak çok basit; karşınızda ikinci nesil Range Rover Evoque ama selefiyle neredeyse tamamen aynı tasarıma sahip. Tasarımcılar tatilden dönmüşler ve yeni Evoque neslinin tasarımını yapmadıklarını hatırlamışlar, Velar’ın far ve stop gruplarını ilk nesil Evoque’a yerleştirmişler ve mesaileri bitmiş. Şaka bir yana ama kazanan takımı değiştirmek mantıksız, Evoque da en beğenilen ve çokça taklit edilen tasarımlardan bir tanesiyken bu seçim çok doğal. O zaman diğer konulara geçebiliriz.
Evoque yepyeni bir altyapı üzerinde yükselmiyor, tam tersine ilk neslin aytyapısını kullanmaya devam ediyor. Bu altyapı da Ford sahipliğinden kalma elden geçirilmiş Focus altyapısı. Bu haliyle biraz çağ dışı gibi ama tabii ki Land Rover’ın eli armut toplamıyor ve bu altyapıyı neredeyse tamamen değiştirmiş ve güne uydurmuş durumda. O kadar ki arka aksta bilindik çok kollu bağlantılar yerine integral bağlantılar yer alıyor. Bu yapı tıpkı çok kollu gibi bir kuruluma sahip ama yüksekliği neredeyse yarıyarıya daha az olduğu için bagaj için daha bol alan bırakıyor. Bunun bir sonucu olarak bagaj hacmi 591 litreye çıkmış.
İç mekanda da daha iyi alan sunulduğu iddia ediyor ama henüz bu açıklamanın altına imza atmak için erken. Erken olmayansa kokpitteki algının tümden değiştiğine inanmak. Velar’dan alınan Dijital ekranlı havalandırma kumandası paneli, dijital gösterge tablosu ve büyük dokunmatik ekranın yanında artık malzemeler de Range Rover vurgusunu kalınlaştıracak kaliteye sahip gibi görünüyor. Merkezi ekran 360 derece kamera sisteminin bir adım ilerisine, burun kamerası üzerinden sanal arazi sürüşü göstergesine evsahipliği yapıyor. Dahası Evoque’un iç dikiz aynası da kamera görüntüsü yansıtabiliyor. Eğer arka koltuklarda iç dikiz aynasını engelleyen bir cisim varsa aynanın görüntüsü kamera yardımıyla aktarılıyor. Teknoloji konusunda cömertlik en düzeyde gibi.
Teknik anlamda Evoque değişmeyenlerle büyük değişimleri bir arada tutuyor. Örneğin Inginium motor ailesi (2,0 litrelik benzinli ve dizel motorlar) ve 9 vitesli ZF otomatik şanzıman Evoque’un klasik güç kaynakları ve aktarması olarak kalacak. Fakat yeni bir motor, ki bizim de çok seveceğimiz bir motor, aileye ekleniyor: 1,5 litrelik hacme sahip 3 silindirli yeni benzinli Evoque’un kaputu altında yer bulacak. Bu motorun tek başına sunulup sunulmayacağı henüz kesin değil ama prizden şarj edilebilir bir hibrit için kullanılacağı kesin. Toplam sistem gücü 200 HP ve torku 280 Nm olan bu versiyon çok ilgi çekebilir. Yeni motor dışında Evoque farklı özelliklere sahip bir çekiş sistemiyle de geliyor. Tıpkı selefi gibi yeni Evoque da arazi kabiliyeti konusunda iddialı; 60 cm derinliğinde sulardan geçebiliyor ve arazide elinden geleni ardına koymuyor. Fakat asfalt üzerinde artık sadece önden çekişli olarak ilerleyebilecek ve bu sırada çekiş sisteminin gerisini motordan ayırabilecek. Bu sayede tüketim ve dolayısıyla emisyon değerleri düşebilecek.
Sonuçta Evoque’un tarzı çok değişmemiş ama tekniğindeki değişimler onun çağa uyumu konusunda tereddüt yaratmayacak kadar net. İkinci nesil Range Rover Evoque’un ülkemizde satışa sunulması 2019’un ilk yarısı içinde gerçekleşecek.