Kimileri tarafından görünüşü nedeniyle acımasızca eleştirilmesine rağmen elde ettiği başarılı satış rakamlarıyla ilk nesil Porsche Panamera, tasarımın ancak kişisel zevklerle değerlendirilebileceğinin yaşayan bir kanıtı haline geldi. Anlayacağınız birilerine kötü görünüyor olması başka birilerinin ona tutkun olmasını engellemedi. Fakat Porsche bu kişisel çekincelere de kayıtsız kalmamış ve Panamera’nın ikinci neslinde genel güzellik algısına daha uygun oranlar kullanmış. Aslına bakarsanız iki nesil arasından hangisine baktığınızı söylemeniz bir hayli zor olacak çünkü tasarımda yapılan gerçek bir nesil değişimi yerine hafif makyaj gibi görünüyor.
Aslına bakarsanız en büyük değişim tavan çizgisinin daha eğimli hale gelmesi gibi görünüyor. Tabii bu önemli bir sorunu beraberinde getirecek. Güncel nesil zaten gereğinden daha dar arka koltuklarıyla eleştiri alırken tavanın biraz daha alçalması nasıl sorunları beraberinde getirmiş göreceğiz. Porsche’ye göre hava güllük gülistanlık. Tasarımdaki hissedilir farklılığa rağmen arka koltukta baş mesafesi sadece 2 mm azalmış. Tabii rakamlar ne söylese yalan, önemli olan bizim o koltukta otururken hissedeceklerimiz.
Öbür taraftan bir Porsche sahibinin arka koltukta oturması da biraz garip olur. Eğer gerçekten aradığınız arka koltukta gazete okumaksa belki bir BMW 7 Serisi’ni tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Panamera ise gerçek sürüş tutkunlarına fazladan iki koltuk daha sunmakla yetinmenin peşinde. Bunun için yeni nesil önceliği hafiflemeye vermiş. Tüm gövde alüminyumdan imal edilmiş ve kabuğun içi de yüksek dayanımlı çelikle takviye edilmiş. Bu sayede Panamera tam (!) 50 kg hafiflemiş. Ne yazık ki bu hafifleme yeni donanımlarla yok olup gitmiş ve en hafif Panamera bile tartıda 1,9 tona yakın çekiyor. Tabii bu boyu 5 metreyi aşkın (5049 mm) aks mesafesi de neredeyse 3 metre (2950 mm) olan bir araçtan bahsedince bu ağırlık kulağa daha normal geliyor.
Bu kadar ağırlıkla başetmek için Porsche Panamera için yepyeni motorları devreye sokuyor. 2,9 litrelik yeni V6 Panamera 4S’te kullanılacak ve bir çift turbo besleme sayesinde ürettiği 440 HP güç ve 550 Nm tork ile gayet doyurucu olacaktır. Daha fazlası tabii ki mevcut, yine çift turbolu ama bu sefer V8 silindirli, 4,0 litrelik bir motor Panamera Turbo’yu 550 HP güç ve 770 Nm tork ile durur halden 100 km/s hıza 4,4 saniyede (Sport Chrono Paket ile 4,2 saniye) fırlatacak. Bu arada Panamera Turbo Nurburgring Kuzey Pisti’ni 7:38’de dönerek kendi dalında rekoru kırdı bile.
İlk etapta tek dizel motor Panamera 4S Diesel’de sunulacak olan 4,0 litrelik V8 olacak. 422 HP güç ve 850 Nm’lik torkuyla bu da tam bir canavar olacak gibi. Dizel motorla Panamera’nın 285 km/s son hıza ulaşması ve 0-100 km/s hızlanmasını 4,5 saniyede tamamlaması neden bahsettiğimizi anlatmak için yeterli olur.
İlerleyen dönemde Panamera’nın motor yelpazesi tamamlanacak ve neden olmasın diyerek 2,0 litrelik 4 silindirlinin 300 HP’lik gücüyle giriş seviyesinde kullanılmasını bekliyoruz.
Yeni nesil Porsche Paramera’nın Ekim ayı itibariyle Türkiye’de satışa sunulması bekleniyor.